Construit asemeni unui amfiteatru pe versantii Muntelui Symvolo, Kavala este o adevarata bijuterie ce asteapta sa fie explorata atat pentru cultura sa bogata, cat si pentru peisajele naturale fermecatoare. Kavala este un oras grecesc cu caracter unic in care convietuiesc in deplina armonie vechiul si noul, conacele in stil neoclasic si cladirile moderne, strazile inguste din Panagia si bulevardele largi, barcutele colorate ale pescarilor si ambarcatiunile luxoase, monumentele istorice si piatetele aglomerate.Locuitorii din Kavala sunt foarte mandri de orasul lor si cateodata il numesc „Monaco al Greciei” si asta datorita reliefului destul de asemanator. Oricum, in ciuda farmecului sau, Kavala nu este deloc invadat de turism. Din contra, orasul gazduieste numeroase locuri pitoresti autentice si o frumusete nealterata, facandu-l o descoperire si mai interesanta pentru orice vizitator.
Am petrecut doua zile minunate in Kavala (la intoarcerea din Lefkada) in care am invatat cate ceva despre istoria orasului, am vizitat punctele de interes cele mai importante si ne-am bucurat de plimbari lungi si privelisti deosebite. Iata care sunt recomandarile mele pentru un city-break de neuitat in orasul amfiteatru al Greciei.
RATACESTE PE STRAZILE FERMECATOARE DIN PANAGIA
Orasul vechi din Kavala, cunoscut si sub denumirea de Panagia este locul cel mai pitoresc al orasului, ideal pentru o calatorie in timp, in urma cu mai bine de 2500 de ani. Aici vei descoperi un amalgam de stradute inguste si pietruite, conace in stil neoclasic, case colorate cu balcoane de lemn si gradini parfumate, monumente istorice cu arhitectura deosebita, terase cochete si mici magazine locale, dar si cele mai frumoase privelisti asupra portului si orasului.Iti recomand sa pornesti din Piata Karoli si sa continui pe strada Theodorou Poulidou, unde poti vizita iconicul Imaret si casa lui Mohammed Ali, apoi poti urca pana la cetate unde efortul iti va fi rasplatit cu privelisti sublime.
EXPLOREAZA IMARETUL IN CADRUL UNUI TUR GHIDAT
Imaretul a fost construit la inceputul secolului 19 de Mohamed Ali, fondatorul ultimei dinastii egiptene si a functionat pana in anul 1902 ca si seminar islamic. Cuvantul “imaret” vine din limba araba si inseamna “constructie”, imaretul fiind de fapt un complex de cladiri alcatuit dintr-o piata, o moschee, o bucatarie ce oferea hrana saracilor, precum si alte institutii caritabile.Imaretul din Kavala are o arhitectura superba si cuprindea doua seminarii, doua sali mari de rugaciune, o scoala primara pentru baieti, bucataria unde mancau cei saraci si birourile conducerii. Pe langa acestea, mai poti vedea cateva mici curti interioare pline de vegetatie luxurianta, piscine si acoperisurile complicate, de unde ai o priveliste absolut uluitoare asupra intregului oras.
Dupa ce a fost neglijat un timp, Imaretul a fost restaurat de catre o familie instarita din Kavala si transformat in hotel de lux. Astazi, poti face o incursiune in trecut si poti dormi intr-una din camerele in care pe vremuri locuiau elevii sau poti opta ca si noi pentru un tur ghidat in care vei afla multe din secretele acestui loc magic. Imaretul poate fi vizitat zilnic intre 10.00 si 16.00, in cadrul unor tururi ghidate ce au loc din 30 in 30 de minute. Pretul unui bilet este de 8 euro.
VIZITEAZA CASA LUI MOHAMMED ALI
In orasul vechi din Kavala, putin mai sus de Imaret, pe partea stanga vei descoperi casa lui Mohammed Ali, locul in care s-a nascut si a trait pana la varsta de 30 de ani fondatorul ultimei dinastii egiptene.Cladirea construita intre anii 1780 si 1790 este considerata una dintre cele mai frumoase resedinte otomane din Grecia si este amenajata dupa principiul impartirii spatiului in incaperi pentru barbati si pentru femei. In partea sudica se afla zona dedicata barbatilor, unde acestia lucrau si isi primeau vizitatorii, in timp ce partea nordica este destinata haremului, mai exact zona in care femeile se ocupau de treburile casei, dar si zonele private destinate familiei.
Desi casa nu prezinta prea multe piese de mobilier, poti admira arhitectura, decoratiunile, frumoasele gradini si panorama deosebita asupra orasului, in timp ce te vei delecta cu povestile fascinante ale ghidului. Casa lui Mohammed Ali poate fi vizitata zilnic, intre 09.00 si 21.00 (mai putin in intervalul 15.00 – 18.00). Pretul unui bilet este 3 euro, inclus tur ghidat.
ADMIRA ORASUL DE SUS DE LA CASTEL
In punctul cel mai inalt al orasului vechi troneaza cu mandrie Fortareata din Kavala, un reper al orasului, inconjurata de doua siruri de ziduri, care in trecut au protejat orasul de asupritori. Castelul, construit in secolul 15 de catre bizantini, a suferit de-a lungul anilor numeroase reconstructii si modificari aduse pe rand de catre otomani si venetieni.Astazi, iti ofera o lectie veritabila de istorie si posibilitatea de a explora curtea interioara si turnurile, garnizoana, arsenalul si teatrul in aer liber unde se desfasoara diferite evenimente culturale. Dar ce o face cu adevarat speciala si de neratat este panorama unica asupra portului si intregului oras. De fapt, acesta este si motivul pentru care iti recomand sa vizitezi acest castel. Este deschis zilnic intre orele 08.00 si 21.00. Pretul unui bilet este 2.5 euro.
SERVESTE UN PAHAR DE VIN LANGA APEDUCTUL ROMAN KAMARES
In timpul domniei lui Suleiman Magnificul, marele vizir Ibrahim Pasa a construit un apeduct ce a sporit foarte mult prosperitatea orasului. Acesta a fost ridicat din doua etaje de arcade de piatra, dateaza din anul 1530 si masoara 270 metri lungime si 25 inaltime in punctul cel mai ridicat.Noi ne-am cazat intr-un apartament super dragut (Under the Apeduct se numeste si ti-l recomand cu mare drag) chiar langa el, astfel ca am putut sa il admiram in toata splendoarea ori de cate ori ieseam pe terasa.
DESCOPERA TAINELE TUTUNULUI LA MUZEUL DEDICAT ACESTUIA
Tutunul a reprezentat inima economiei din Kavala decenii la rand, fiind parte integranta a istoriei si culturii orasului. De altfel, orasul era cunoscut si ca “Mecca Tutunului” datorita numarului mare de barbati si femei care lucrau in aceasta industrie.Iti poti face o idee despre vremurile acelea prolifice vizitand Muzeul Tutunului, un muzeu tematic unic, ce prezinta o expozitie despre prelucrarea tutunurilor orientale (care nu se mai gaseste in niciun alt muzeu din lume) si o colectie bogata ce cuprinde diferite obiecte folosite la cultivarea tutunului, masini folosite la prelucrarea acestuia, fotografii, carti si documente private, precum si mobilier specific comerciantilor de tutun.
Toate acestea, impreuna cu parfumul frunzelor de tutun iti vor asigura o experienta inedita. Muzeul Tutunului este deschis de luni pana vineri intre orele 08.00 si 16.00 si sambata intre orele 10.00 si 14.00. Pretul unui bilet este de 2 euro/adult si 1 euro/copil.
PLIMBA-TE PE FALEZA ALATURI DE LOCALNICI
Faleza din Kavala are un farmec irezistibil, de moda veche, fiind intesata cu numeroase cafenele, terase si restaurante pescaresti, dar si numeroase atractii pentru copii, inclusiv un mic balci unde cei mici se pot distra. Seara este un adevarat deliciu sa te plimbi pe aici, sa te bucuri de barcutele colorate ale pescarilor perfect aliniate in port si sa admiri fortareata ce triumfa in punctul cel mai inalt al orasului.
SAVUREAZA O CINA PESCAREASCA IN PORT
Una dintre atractiile principale ale orasului este Portul Kavala, un loc deosebit, in care vei gasi numeroase taverne pescaresti ce te ademenesc cu preparate delicioase. Sardine pe gratar, calamari, salata de icre, creveti sau salata greceasca. Indiferent ce alegi sa mananci nu vei fi dezamagit (noi am luat cina la Nemesis). Ai grija insa la pescarusi; obisnuiesc sa fure mancarea din farfurie 😊. Pentru un mic dejun delicios iti recomand Epicure, un loc cochet situat tot pe faleza.
VIZITEAZA BISERICA SF. NICOLAE CU MOZAICUL SF. PAVEL
Biserica Sf. Nicolae a fost ridicata la jumatatea secolului 16 si a functionat ca moschee principala a orasului vechi sub numele Ibrahim Pasa. Aceasta a fost moscheea principala a orasului vechi si datoria pozitiei sale domina piata centrala, facand parte din Imaret. A fost transformata in biserica in anul 1926 si dedicata in totalitate Sf. Nicolae, ocrotitorul marinarilor, in anul 1945.In jurul bisericii se afla un mozaic impresionant care infatiseaza calatoria pe mare a Sf. Pavel ce venea din Troia prima data pe pamant european. Biserica poate fi vizitata zilnic, iar accesul este gratuit.
Asadar, aceasta este Kavala, un amestec surprizator de experiente ce reflecta istoria si viata unui oras ce spune o poveste minunata.
Vacanta placuta!