De cand a inceput pandemia am inceput sa facem din ce in ce mai multe calatorii scurte, de o zi sau doua, in zone mai putin aglomerate din apropierea Bucurestiului. Asa am descoperit ca judetul Arges ascunde numeroase locuri frumoase, fiind foarte ofertant din punct de vedere turistic.Peisaje naturale fermecatoare, manastiri sapate in piatra care spun legende fascinante, unele dintre cele mai frumoase conace din tara, pesteri, cascade, sate incarcate de istorie, muzee unice si cea mai bine pastrata constructie militara din intreaga Dacie; toate acestea transforma judetul Arges intr-o destinatie minunata pentru un weekend linistit, departe de agitatia cotidiana. Iata care sunt locurile pe care le-am vizitat pana acum si pe care ti le recomand cu mare drag.
1. Conacul familiei Golescu, ridicat in anul 1640, a servit ca resedinta familiei timp de secole, oferindu-le identitate si puterea de a trece prin istoria tumultoasa. Conacul este unul dintre cele mai frumoase si mai bine pastrate din tara si imbina perfect arhitectura traditionala romaneasca cu elemente orientale si occidentale.Casa are doua etaje si un beci mare cu ziduri masive si arcade, insa in prezent se poate vizita doar beciul si etajul 1, ce reconstituie cadrul familial al boierilor din Golesti de la sfarsitul secolului 18 si pana la inceputul secolului 20. Astfel, poti admira rand pe rand salonul in care doamnele isi primeau oaspetii; camera Zincai Golescu in care a stat la venirea in Romania viitorul rege Carol I; biroul de lucru al fratilor Stefan, Radu, Alexandru si Nicolae Golescu unde s-a pus la cale Revolutia de la 1848; Camera Orientala si Salonul de Iarna ce adaposteste doua piese deosebite: biroul regelui Carol I si tronul regilor Romaniei.
In spatele conacului poti vizita Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, un muzeu in aer liber ce infatiseaza viata taraneasca de la mijlocul secolului 19 din principalele zone pomicole si viticole ale tarii. Aici poti vedea 35 de gospodarii vechi taranesti, care impreuna cu instalatiile si anexele depasesc 140 de obiective, o mare parte din ele prezentand istoria solida a vinului romanesc. Toate casele sunt foarte bine intretinute, iar primaria, hanul si biserica intregesc cu brio imaginea satului romanesc de la Golesti.
2. Conacul Bratianu, unul dintre cele mai frumoase domenii boieresti din Tara Romaneasca, iti ofera sansa de a descoperi o fila de istorie scrisa de una dintre cele mai importante familii de oameni politici romani, o adevarata dinastie ce a dat tarii trei prim-ministri, dintre care primii doi, Ion si Ionel Bratianu, au avut un rol covarsitor in formarea Romaniei moderne. Turul conacului se face doar in compania ghidului si te poarta prin toate incaperile acestei resedinte boieresti ce ascunde intre zidurile sale nu numai istoria unei familii celebre de liberali, ci si secretele unor mari decizii care s-au finalizat cu realizarea Romaniei Mari si reformelor interbelice.
La parter vei descoperi salonul de primire, cea mai mare incapere din casa, prima biblioteca unde se remarca ca elemente originale soba decorata cu un brau impletit in trei si masa pe care Ion C. Bratianu a castigat-o la o licitatie la Paris, in anul 1860, salonul turcesc si biblioteca unicat, care adapostea pe vremuri o colectie mai bogata decat cea a Academiei Romane.
La etajul al doilea poti admira biroul lui Ionel Bratianu unde s-au pastrat corpurile de biblioteca frumos sculptate si bustul sau de bronz, dar si terasa cu cuptorul taranesc si usa veche din anul 1823, decorata cu motive dacice. Terasa ofera o priveliste minunata asupra imprejurimilor, asa ca nu e prea greu de inteles de ce era locul preferat de Ionel Bratianu. Restul camerelor pe care le-am vizitat (inca vreo 10) sunt transformate in expozitii ce prezinta fragmente din istoria vremii, poze cu membrii familiei Bratianu, scrisori si documente din perioada respectiva, toate fiind lectii valoroase de istorie.
3. Manastirea Corbii de Piatra este un loc unic, ireal si cu adevarat magic, incarcat de legende si inconjurat de peisaje pitoresti fermecatoare; un loc despre care se spune ca preceda crestinismul si ca are radacini pagane, datand inca din neolitic.Manastirea a fost sapata intr-un perete gigantic de stanca, ce masoara 30 de metri inaltime si 15 metri lungime, fiind singurul lacas de cult din tara noastra care are pe un singur naos doua altare functionale, caracteristica ce o face unica in Romania. Valoarea bisericii nu este data doar de modul in care a fost implantata in stanca, ci si prin pictura care o impodobeste inca din anul 1300, despre care specialistii afirma ca este in cea mai pura traditie bizantina, fiind si cel mai vechi ansamblu de picturi care se pastreaza in Romania. Mai multe detalii despre aceasta minunatie poti citi aici.
4. Castrul roman Jidava este cea mai bine pastrata constructie militara de acest gen din intreaga Dacie romana si singura edificata din piatra, fiind construita intre anii 190-211. Astazi, castrul este transformat in muzeu si in cadrul unui tur ghidat vei afla povesti incredibile si vei putea descoperi puternicul zid de incinta, cu portile si turnurile adiacente, magazia in care erau depozitate proviziile pentru hrana soldatilor si a cailor, cladirea ofiterilor si locuinta comandantului. Dar ceea ce m-a uimit cel mai tare a fost ingeniosul sistem de incalzire in pardoseala, specific tehnicii romane, care se afla in locuinta comandantului. Da, ai citit bine; acum 2.000 de ani romanii aveau incalzire in pardoseala😊!Dupa ce am vizitat ruinele castrului, am fost invitati sa descoperim expozitia din interior ce cuprinde tot felul de obiecte gasite in cercetarile arheologice, precum: arme (varfuri de sageti, sulite si cutite), accesorii de echipament militar, obiecte din ceramica, o harta istorica a teritoriului patriei noastre pana in anul 271, precum si o macheta a castrului care te ajuta sa iti faci o idee mai ampla despre ceea ce insemna o tabara militara fortificata.
5. Muzeul Automobilului Romanesc este unic in Romania si cuprinde peste 60 de exponate din perioada de glorie a automobilelor romanesti: Dacia, Aro, Oltcit, IMS sau chiar Ford. Muzeul a fost deschis in anul 2014 si este rezultatul muncii de colectionar al unui pasionat de automobile, inginerul Emil Hagi, care si-a propus sa adune in cadrul acestui muzeu macar cate un exemplar al fiecarei masini construite vreodata la noi in tara.Astfel ai sansa de a vedea singurul Aro 16 construit vreodata, o autospeciala pentru pompieri unica in tara noastra, o Dacia 500, precum si un exemplar al unui Aro construit pentru transportul de valori (extrem de rara, fiind construite doar opt bucati), un Ford V8 asamblat inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, precum si primul model de Dacie (Dacia 1100). O mare parte din masini sunt deschise si ai posibilitatea sa te urci in ele pentru cele mai amuzante fotografii. Copiii au fost mai mult decat incantati!
Si interiorul muzeului gazduieste o colectie impresionanta, din care se remarca o uniforma de pilot de curse, trofee, numere de inmatriculare, machete, piese de schimb, motorete si biciclete, masinute vechi, diplome de la competitii, documente folosite in fosta uzina Aro, afisul original al raliului Paris-Dakar, una dintre cele doua editii la care au participat masini Aro si lista participantilor din 1988, jurnalul de bord original al unuia dintre participantii la Transafrica, prima piesa facuta la uzina IMS sau documentatia originala de la M57, prima masina fabricata la Campulung.
Vizita noastra la Muzeul Automobilului Romanesc a fost o experienta pe cinste, mai ales ca pe tot parcursul vizitei am fost insotiti de unul dintre cei mai simpatici si mai dedicati ghizi pe care i-am intalnit vreodata (un domn la o varsta onorabila care a lucrat pe vremuri chiar la uzina Aro). A fost o adevarata placere sa fim in compania dumnealui (si am stat vreo ora si jumatate)!
6. Barajul Rausor iti ofera un peisaj natural minunat, fiind unul dintre cele mai mari din tara, avand o inaltime de 120 de metri si o lungime a coronamentului de 380 de trepte. Constructia sa a fost finalizata in anul 1987, izvoraste din Muntii Iezer-Papusa si este situat la 7.5 km distanta de satul Leresti si 14 km de Campulung Muscel. In apropierea barajului Rausor se afla Cabana Voina de unde poti urca pe diferite trasee montane ce duc catre Cabana Cuca, Varful Iezer sau Varful Batrana.
7. Schitul Rupestru Namaesti este un loc fermecator, sapat in stanca, ce dateaza inca de acum 500 de ani, fiind unul dintre acele obiective incarcate de vechi legende. Una dintre ele face referire la un cioban care dormea cu oile pe stanca in care este sapata astazi biserica. Se spune ca acestuia i s-ar fi aratat in timpul noptii Maica Domnului care i-ar fi cerut sa sape in piatra de sub el pentru a ajunge la locul unde era ascunsa o veche icoana.Este vorba despre icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului care se presupune ca ar fi fost pictata de insusi Sf. Apostol si Evanghelist Luca si este una dintre cele mai vechi icoane din Romania, dar si din intreaga crestinatate. Aceasta se afla in interiorul manastirii si atrage numerosi credinciosi in fiecare zi.
Se spune ca Manastirea Namaiesti, impreuna cu Cetatuia (pe lista mea de viitoare calatorii) si Corbii de Piatra formeaza un triunghi echilateral, o forma geometrica perfecta, cunoscuta ca triunghi initiatic, magic sau sacru al Argesului, cu latura de 20 km. Adevarat sau nu, iti pot spune ca o vizita aici te incarca cu energie pozitiva si liniste sufleteasca.
8. Mausoleul Eroilor de la Mateias este un monument cu multa incarcatura emotionala, dedicat eroilor ce au luptat in Razboiul de Intregire Nationala dintre anii 1916-1918, fiind alcatuit dintr-un muzeu istorico-militar si un mausoleu.In mausoleu, intr-o cripta neagra, se afla osemintele a 416 ostasi si ofiteri romani neidentificati, in timp ce peretii laterali sunt tapetati cu 31 de placi de marmura pe care au fost daltuite numele celor peste 2.100 de eroi cunoscuti, cazuti in luptele de pe meleagurile muscelene. Tot aici mai poti vedea o capela decorata cu lucrari din mozaic ce infatiseaza scene din Primul Razboi Mondial si pe a carei cupola sunt descrise personalitati din istoria poporului roman.
Muzeul este alcatuit din doua sali de expozitie in care sunt consemnate principalele momente ale participarii armatei romane la Primul Razboi Mondial si expune brevete militare si decoratii, arme si proiectile, steaguri si obiecte diverse ale soldatilor si ofiterilor, precum si documente sau carti despre Primul Razboi Mondial. In cea de-a doua sala a fost amenajata o diorama foarte expresiva ce iti creaza impresia ca iei parte la luptele purtate de ostasii romani, precum si un post de comanda.
9. Manastirea Curtea de Arges este o adevarata bijuterie arhitecturala si spirituala si locul de care se leaga cea mai cunoscuta legenda romaneasca, cea a Mesterului Manole. Se spune ca domnitorul Neagoe Basarab a ales cei mai priceputi mesteri pentru a ridica acest lacas de cult, insa tot ceea ce construiau acestia ziua, se darama dupa lasarea serii. Intr-o noapte insa, Manole visa ca daca isi va zidi sotia, pe Ana, intr-unul dintre zidurile exterioare ale manastirii, aceasta va putea fi ridicata.A doua zi, cand Ana a venit sa-i aduca mancare, Manole a zidit-o pe aripa sudica, iar constructia a fost dusa la bun sfarsit. Dar legenda nu se termina aici. Vazand frumusetea manastirii, Neagoe Basarab a poruncit slujitorilor sa ia scarile ce duceau catre acoperis pentru ca mesterii sa nu mai poata cobori vreodata sa inalte o alta biserica mai frumoasa. Atunci Manole si-a facut aripi din sita ca sa zboare, insa s-a prabusit. Se spune ca in acel loc a iesit un izvor, care reprezinta de fapt lacrimile acestuia.
Ctitorita in vremea domnitorului Neagoe Basarab, intre anii 1512 – 1517, manastirea a fost supusa de-a lungul timpului la mai multe lucrari de restaurare, forma actuala fiind data de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy si de arhitectul roman Nicolae Gabrielescu, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In interior se remarca pictura murala in ulei realizata de pictori francezi F. Nicolle, Ch. Renouard si de romanul N. Constantinescu din Curtea de Arges si cele 12 coloane care ii infatiseaza pe ce 12 Apostoli. Tot in interior se afla moastele Sfintei Filofteea si ramasitele pamantesti ale Regilor Ferdinand si Carol I, precum si ale reginelor Elisabeta si Maria.
10. Barajul Vidraru se afla la 40 km de Curtea de Arges, intre versantii Pleasa si Vidraru, intr-un peisaj natural extraordinar, fiind o atractie turistica pe care nu trebuie sa o ratezi. Construit intre anii 1960 si 1966, avand o lungime de 28 km si o inaltime de 167 metri, barajul este pe locul 8 in Europa si pe locul 20 in lume ca si inaltime. Este construit sa reziste la un cutremur de 9 grade si are o hidrocentrala la 100 metri sub pamant, unica in Romania.Construit pentru productia de energie electrica, irigatii si prevenirea inundatiilor, barajul este astazi un loc minunat pentru turism, recreere si sporturi extreme, precum bungee jumping (poti sari cu coarda elastica de la 166 m). Asta daca te incumeti 😊.
Travel Tips:
- Muzeul Golesti se afla la 10 km de Pitesti, pe DN 7, in orasul Stefanesti si este deschis de marti pana duminica intre orele 8.00 si 16.00 (pe perioada iernii). Pretul unui bilet este 7 lei/adult.
- Conacul Bratianu este deschis de luni pana vineri intre orele 08.00 si 16.00, iar in weekend intre 09.00 si 17.00. Pretul unui bilet este de 20 lei/adulti si 5 lei/copii, inclus turul cu ghid. Turul conacului dureaza in jur de 50 de minute.
- Manastirea Corbii de Piatra se afla la 170 km de Bucuresti si 50 km de Pitesti. Din Bucuresti mergi pe DN1 pana la Pitesti, apoi vei parcurge 16 km pe DN73 pana la Piscani, de unde continui drumul pe DJ731 pana in comuna Corbi. De aici ajungi imediat in satul Jgheaburi unde se afla bijuteria din piatra. Este deschisa zilnic, intre orele 09.00 si 20.00 si nu se percepe taxa de intrare.
- Castrul roman Jidava se afla la 4 kilometri de Campulung Muscel, pe soseaua DN 73 catre Pitesti si se poate vizita de marti pana duminica intre orele 09.00 si 17.00. Pretul unui bilet este 8 lei, inclus tur ghidat.
- Muzeul Automobilului Romanesc se afla la 2 km de Castrul roman Jidava si este deschis in fiecare zi intre orele 08:00 şi 18:00. Intrarea este libera, insa poti face o donatie pentru intretinerea lui (chiar te rog sa faci acest lucru, pentru ca merita).
- Manastirea Namaiesti se afla la 7 km de Campulung Muscel si se poate vizita zilnic, intrarea fiind gratuita. Doar pentru accesul in Muzeul Etnografic se percepe o taxa de 5 lei.
- Mausoleul Eroilor Mateias se afla pe dealul Mateias, in apropiere de comuna Valea Mare Pravaț, pe drumul european E574 (DN 73), la 11 km de Campulung Muscel, spre Brașov. Se poate vizita in fiecare zi intre orele 09.00 si 17.00. Pretul unui bilet este 6 lei/adulti si 3 lei/copil.
- Manastirea Curtea de Arges este situata la 150 de km de Bucuresti si la 36 de km de Pitesti si se poate vizita zilnic intre orele 08.00 si 20.00, accesul fiind gratuit.
Tu ce locuri ai mai vizitat in judetul Arges?