Drumul cu masina poate fi destul de obositor cateodata, mai ales daca ai de parcurs distante lungi prin tara. Pentru a evita plictiseala noi facem intotdeauna popasuri scurte pe la diferite obiective turistice pe care le gasim pe traseu. Astfel, calatoria se transforma intr-o minunata aventura si, in plus, descoperim de fiecare data locuri noi, interesante si pline de povesti.Astazi iti voi povesti despre 7 atractii turistice mai putin cunoscute pe care le-am vizitat pe ruta Bucuresti – Iasi (390 km), un drum de aproape 6 ore (fara pauze) ce poate parea destul de monoton la prima vedere.
1. Muzeul Memorial Alexandru Vlahuta de la Dragosloveni este locul in care scriitorul si-a petrecut cativa ani din viata, pana in anul 1916, cand obligat de inaintarea frontului, se muta cu o parte din agoniseala (atat cat i-a incaput in carul ce a ramas si astazi marturie) la Barlad.
Muzeul a fost deschis in anul 1958 cu ocazia sarbatoririi centenarului nasterii scriitorului si reconstituie perfect atmosfera specifica epocii prin mobilierul si cartile din biblioteca proprie, reviste ale vremii, dar si cateva obiecte personale. Este un loc plin de amintiri, ce inca aduce aminte de prezenta unor nume mari din literatura romana (printre care Caragiale si Delavrancea) ce se adunau aici in fiecare toamna, sa ia parte la “Salonul literar Dragosloveni”.
Muzeul Memorial Alexandru Vlahuta se afla in localitatea Dragosloveni, la kilometrul 164 a drumului european 20, intre Ramnicu Sarat si Focsani. Se poate vizita de marti pana duminica intre orele 09.00 si 16.00, iar pretul unui bilet este 8 lei.
2. Manastirea Dalhauti este unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult vrancene, dainuind pe aceste meleaguri de acum mai bine de cinci secole. Legenda spune ca manastirea a luat fiinta in anul 1464, cand doi ciobani, Anufie si Irapalie Dalhaus, au zarit in inima padurii o lumina neobisnuita si au auzit o voce care le spunea: “Aici este izvorul darurilor Mele.” Ei au inteles atunci ca Maica Domnului doreste sa inalte aici un sfant lacas, si astfel au inceput sa construiasca biserica cu hramul Izvorul Tamaduirii.
Acest asezamant monahal adaposteste doua biserici, una din piatra si una din lemn, unde se afla Moastele Sfantului Mucenic Talaleu si ale Sf. Ignatie cel Nou, precum si una din icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului. Tot aici a locuit vreme de 20 de ani Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului. Manastirea Dalhauti se afla intr-un decor mirific, la 20 de km de Focsani si la 4 km de satul Carligele, cocotata pe varful unei coline, intr-o padure de stejari.
3. Mausoleul Eroilor de la Marasesti este un monument maiestuos pe care flutura triumfator drapelul Romaniei, un loc care te face sa tresari de cum ii treci pragul si te duce cu gandul la eroii a caror vieti au fost curmate pentru apararea patriei. Cel mai fastuos din tara si printre cele mai importante din Europa, acest monument este inchinat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial.
Desi inferiori numeric, trupele romane au reusit sa obtina o importanta victorie impotriva trupelor germane, cu pretul vietii a 480 de ofiteri si peste 21.000 de soldati. Eroii cazuti in acea zi au fost inmormantati in viile mosierului Ulise Negropontes, pentru ca in anul 1924 sa fie reinhumati in criptele acestui monument.
Mausoleul Eroilor se afla la km 202 pe drumul national ce leaga orasul Focsani de Adjud, pe locul in care in vara anului 1917 s-a desfasurat glorioasa batalie de la Marasesti. Este deschis de marti pana duminica intre orele 09.00 si 17.00. Pretul unui bilet este 16 lei/adult si 4 lei/copil.
4. Casa Memoriala Vasile Alecsandri este locul in care poetul a locuit timp de 24 ani si a compus o mare parte a operei sale literare. Tot aici au fost gazduiti prieteni buni ai poetului, mari personalitati literare sau politice aflati in vizita la Mircesti: Costache Negri, Titu Maiorescu, Ion Ghica, A.D. Xenopol sau compozitorul maghiar Franz Liszt. In cele cinci camere ale muzeului, vei descoperi etapele din viata indragitului scriitor, de la perioada studiilor si debutul literar pana la activitatea sa diplomatica. Tot aici sunt expuse piese de mobilier originale, tablouri in ulei, fotografii de familie, scrisori, precum si alte documente privind creatia sa literara.
In parcul din apropierea casei se afla si un mausoleu asemanator ctitoriilor voievodale romanesti, unde se odihnesc Vasile Alecsandri si sotia sa Paulina, precum si parintii poetului. Casa Memoriala Vasile Alecsandri se afla in localitatea Mircesti, la 67 de km de Iasi si la 4 km de Drumul European Iasi-Roman. Este deschis de marti pana duminica in intervalul orar 10:00-17:00, iar pretul unui bilet este de 5 lei (gratuit pentru copii).
5. Castelul Sturdza, situat in micul sat Miclauseni, la 65 km departare de Iasi este o adevarata bijuterie arhitectonica a Romaniei. Ridicat pe locul unui vechi conac cu o istorie de 600 de ani, palatul a fost construit de George Sturdza si sotia sa, intre anii 1880-1904. Exteriorul cladirii este absolut impresionant, fiind impodobit cu turnuri maiestuoase, numeroase decoratiuni si steme ispirate din blazonul familiei, precum ramura de maslin si leul cu sabie, realizate in stil Art Nouveau de catre arhitectul Iulius Reinecke.
In interior castelul avea scari din marmura de Dalmatia, mobilier din lemn de trandafir, sobe din teracota si portelan, parchet cu motive geometrice si florale, in timp ce plafoanele si peretii erau pictati in ulei, cu numeroase dictoane in limba latina.
Astazi, interiorul si-a pierdut stralucirea de altadata, insa vestea buna e ca eforturile de restaurare incep sa dea roade, castelul recapatandu-si usor din vechea frumusetea. Palatul Sturdza poate fi vizitat de marti pana vineri intre orele 11.00 si 18.00 si in weekend intre orele 12.00 – 18.00, iar pretul unui bilet este 15 lei/adult si 10 lei/copii.
6. Hanul Ancutei nu este un restaurant obisnuit, ci un loc cu traditie, desprins din povestile lui Sadoveanu. Arhitectura specifica secolului 18, elementele decorative cu motive populare si mancarurile alese, preparate in stil autentic moldovenesc ii confera acestui spatiu un farmec incontestabil, transformandu-l intr-unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din zona.
Cel mai vestit han turistic din tara se afla in comuna Tupilati (pe E85 Bucuresti-Suceava), la 25 km de orasul Roman si la 30 km de manastirile din Neamt si este renumit in primul rand datorita marelui povestitor Mihail Sadoveanu, care, inspirat de farmecul locului si de bucatele alese, a scris volumul de povestiri “Hanu Ancutei”, in care sunt redate traditiile si obiceiurile acestor meleaguri.
Construit in anul 1718, hanul oferea un loc de popas pentru negustorii care calatoreau spre Iasi, Roman sau Suceava. Hanul avea 36 metri lungime, 16 metri latime si ziduri groase de caramida. Avea doua porti din lemn de stejar, una prin care intrau carutele si alta prin care ieseau. Portile erau ferecate cu zavoare duble si drugi masivi de fier, in timp ce ferestrele erau mici si zabrelite.
Hanul Ancutei a rezistat in forma sa originala pana in anul 1943 cand a fost demolat de proprietari, din cauza problemelor financiare. Abia dupa 20 de ani, a fost ridicata in acest loc o alta constructie care respecta in totalitate linia traditionala a vechiului han si arhitectura specifica secolului 18. In anul 1999, hanul a fost din nou restaurat, in stil autentic romanesc. In interior poti vedea mici expozitii de porturi populare, obiecte din lemn si ceramica, un mic magazin cu suveniruri si Camara Ancutei, o camera plina cu bunatati traditionale de unde iti poti cumpara pentru acasa zacusca, serbet, pastrama, dulceturi, colaci si delicioasele poale-n brau.
7. Palatul Cuza de la Ruginoasa a fost construit in primul deceniu al secolului XIX, in stil neogotic, de catre vistiernicul Sandulache Sturdza, pe locul unei vechi case boieresti a stramosilor sai, urmand ca in anul 1862 proprietatea sa fie cumparata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Edificiul a fost restaurat in anul 2010 si este pur si simplu fermecator, avand o fatada impunatoare si saloane demne de rangul familiei domnitoare.
La parter poti vizita expozitia de fotografii ce ilustreaza viata domnitorului, in timp ce la etaj te poti delecta cu camerele de locuit si de protocol. Astfel, poti admira biblioteca cu carti rare aduse de la Paris, sala de consiliu cu masa lunga la care se asezau ministrii, salonul de bal si sufrageria cu masa aranjata cu pahare de cristal de Baccara, tacamuri de argint cu insemnele Principatelor Unite si vesela din portelan de Sevres, biroul domnitorului in care se remarca holograma acestuia si dormitoarele, toate camerele adapostind numeroase piese de mobilier si sobe functionale, tablouri si oglinzi, covoare lucrate cu multa migala si tapet din matase, candelabre de cristal si numeroase obiecte personale ce au apartinut familiei Cuza.
Palatul Cuza se afla in Ruginoasa, la 15 km de Pascani si Targu Frumos si la 60 km de Iasi. Se poate vizita de miercuri pana duminica intre orele 10.00 si 17.00, iar pretul unui bilet este 12 lei/adult si 3 lei/copii.
Pe curand!