Recomandari pentru un weekend de neuitat in Tara Fagarasului

Dealuri si munti, manastiri vechi si locuri incarcate de legende, sate pitoresti si bucate alese, destinatii ce par desprinse din alte lumi si traditii autentice romanesti. Cam asa arata Tara Fagarasului, o zona superba si linistita, situata chiar in inima tarii, intre orasele Brasov si Sibiu.In Tara Fagarasului vei avea parte de numeroase activitati inedite si atractii turistice mai putin cunoscute, asadar zona aceasta minunata poate fi locul ideal pentru un weekend pe cinste sau de ce nu, chiar pentru o saptamana intreaga de vacanta. Iata mai jos care sunt recomandarile mele pentru o experienta de neuitat.

FA O INCURSIUNE IN TIMP LA CETATEA FAGARASULUI

Cetatea Fagarasului are o istorie veche, de peste 600 de ani si a devenit celebra in momentul in care a fost preluata de Mihai Viteazul. Astazi, gazduieste Muzeul Tarii Fagarasului, care s-a imbogatit de-a lungul timpului cu obiecte valoroase, precum colectii de arme, arheologie, cahle, carte romaneasca, ceramica si porturi populare, tesaturi, icoane sau sculpturi.Cetatea Fagarasului se afla in localitatea Fagaras si este deschisa de marti pana vineri intre orele 08.00 si 19.00 si in weekend intre orele 10.00 si 18.00. Pretul unui bilet este 15 lei pentru adulti si 7 lei pentru copii.

PASESTE IN LUMEA MISTERELOR LA BISERICA RUPESTRA DIN SINCA VECHE

Sinca Veche este un vechi lacas de cult sapat in piatra, ascuns printre dealuri impadurite intr-o zona cu numeroase vestigii arheologice ramase inca nedescoperite. Mai este cunoscut ca “Templul Ursitelor” sau “Templul Dorintelor”, fiind un loc de implinire a dorintelor, de reculegere si, dupa parerea unora, un loc in care se intampla fenomene paranormale.Renumita in primul rand pentru legendele si misterele sale, aceasta asezare rupestra se banuieste ca ar dainui aici de acum 7.000 de ani. Istoricii spun ca este un loc unic in lume, ce atrage in fiecare zi numerosi cautatori spirituali, speologi si arheologi, dar si curiosi dornici sa li se indeplineasca dorintele.Sinca Veche se afla la cativa km de Persani, pe DN 68, intre Brasov si Fagaras. Biserica rupestra se afla la 2 km de Sinca Veche, toti localnicii cunoscand drumul si putand sa iti ofere indrumarea necesara. Accesul este gratuit.

DESCOPERA MESTESUGUL DE PRELUCRARE A LANII IN SATUL LISA

In satul Lisa se afla cel mai vechi complex de instalatii traditionale de prelucrare a lanii din Romania, “La valtori”, ce apartine familiei Greavu de peste 150 de ani, fiind mostenit pe parcursul a cinci generatii. Aici vei trai o experienta autentica pur romaneasca si vei fi initiat in tainele prelucrarii lanii, afland intregul proces de confectionare a straielor de la doamna Maria si fiica ei: de la spalarea lanii in valtoare, la prelucrarea firului cu ajutorul mai multor utilaje speciale, rasucirea si formarea ghemelor, crearea tesaturilor la razboi si pana la finisarea produselor printr-o tehnica speciala ce s-a pastrat cu sfintenie din stramosi.In cadrul complexului se afla si un mic magazin de unde ai posibilitatea sa achizitionezi obiecte autentice produse in acest atelier: covoare si carpete, traiste, papuci de casa, sosete, paturi si multe alte produse realizate cu multa migala si pricepere de doamna Maria si fiica acesteia. Noi am gasit magazinul aproape gol, pentru ca tocmai ce plecase un grup de turisti straini foarte incantati de traditiile romanesti 😊.La Valtori se ajunge din DN1 Brasov-Sibiu, prin comuna Sambata de Sus, mergand pe drumul 104A spre satul Lisa. Poti vizita atelierul de duminica pana vineri (sambata este inchis) intre 09.00 si 18.00 contra sumei de 10 lei.

ROAGA-TE LA MANASTIREA BRANCOVEANU DIN SAMBATA DE SUS

Manastirea Brancoveanu este una dintre cele mai frumoase asezaminte monahale din Tara Fagarasului si o adevarata oaza de liniste si verdeata, ce imbie la rugaciune pe toti pelerinii care ii trec pragul. A fost ctitorita de domnitorul Constantin Brancoveanu in secolul 17 si restaurata complet in anul 1985, avand o arhitectura deosebita ce reda perfect stilul brancovenesc, in care se remarca in mod special decoratiile in piatra ce ornamenteaza zidurile intr-un mod unic.Pe langa vechea biserica brancoveneasca, acest complex monahal mai cuprinde o academie, o biserica noua, chiliile calugarilor, o biblioteca, un atelier de pictura (care este si o scoala renumita de iconografie) si un muzeu ce detine una dintre cele mai bogate colectii de picturi vechi pe sticla, icoane pe lemn, o colectie unica de carte veche, scrisori si manuscrise, vesminte preotesti si obiecte de cult.Manastirea Brancoveanu se afla in Sambata de Sus, la circa 30 de kilometri de municipiul Fagaras (in localitatea Sambata de Jos vei gasi un indicator care indica directia Sambata de Sus) si poate fi vizitata oricand.

VIZITEAZA SINGURA ABATIE CISTERCIANA DIN ROMANIA

Abatia de la Carta este singura abatie cisterciana din tara, fondata in jurul anului 1205 de catre calugarii cistercieni veniti din Burgundia, un loc absolut superb, incarcat de povesti si legende, ce atrage ca un magnet numerosi calatori iubitori de mistere.In cadrul abatiei inca mai poti vedea o parte din ruinele vechii manastiri, Casa Parohiala (cea mai veche cladire locuita din Transilvania), portalul gotic cu rozeta de mari dimensiuni, turnul construit in anul 1495 si Biserica Evanghelica in care se tin si acum slujbele de duminica pentru mica comunitate de neoprotestanti din sat.Abatia cisterciana se afla in satul Carta, la 43 de km de Sibiu, langa DN1 in directia Fagaras-Brasov (la 3 km de drumul principal). Se poate vizita de luni pana sambata intre orele 09.00 si 18.00 si duminica de la ora 11.00 la ora 18.00, contra unei taxe modice de 5 lei.

SERVESTE UN STRUDEL CU MERE LA CASTELUL BRUKENTHAL DIN AVRIG

Castelul Brukenthal din Avrig este un ansamblu arhitectural in stil baroc, unic in Romania, construit la sfarsitul secolului XVIII de catre Samuel von Brukenthal. In trecut, palatul gazduia numeroase incaperi de locuit, camere de oaspeti, incaperi utilitare, dar si o insemnata galerie de picturi. Din pacate astazi nu a mai ramas nimic din comorile interioare, cladirea gazduind in prezent o singura expozitie permanenta, in care poti admira vechi obiecte valoroase, specifice sasilor din Transilvania.Orangeria din gradina baroca este insa punctul de atractie al complexului, turistii fiind invitati sa serveasca masa intr-un restaurant romantic si elegant. Iti recomand sa alegi un snitel vienez si ca desert, strudel cu mere. Orangeria ofera si spatii moderne de cazare, precum si posibilitatea organizarii de evenimente de mare amploare.Castelul Brukenthal se afla in Avrig, la 26 km de Sibiu si 116 km de Brasov. Expozitia este deschisa de luni pana vineri intre 12.00 si 20.00 si in weekend intre 10.00 si 21.00. Taxa de intrare este de 20 lei/adult si 10 lei/copil.

INTRA IN LUMEA POVESTILOR LA PORUMBACU DE SUS

Povestea Calendarului este un parc tematic plin de culoare care prezinta intr-o forma spectaculoasa calendarul impreuna cu legendele celor 12 luni ale anului, traditiile si obiceiurile stramosesti.Aici, fiecare luna este reprezentata printr-o casuta superba, ce isi spune propria poveste. Preferatele mele au fost Casuta Stropitoare, Casuta Florar, Casuta Floarea Soarelui si Casuta Cuptor 😊.Povestea Calendarului este o lume de basm pentru toate varstele, nu doar pentru cei mici. Aici vei gasi locuri de joaca, casute cu bunatati, diferite cornere foto frumos decorate unde poti crea cele mai instagramabile poze, ateliere de creatie, un restaurant, dar si zone de relaxare pentru adulti.Povestea Calendarului se afla in comuna Porumbacu de Sus (la 40 km de Sibiu), vis-a-vis de Castelul de Lut Valea Zanelor. Este deschis zilnic intre orele 10.00 si 18.00, iar pretul unui bilet este 20 lei/adult si 10 lei/copil.

DELECTEAZA-TE CU UN PRANZ TRADITIONAL IN GRADINA ZANELOR

La poalele Muntilor Fagaras, pe malul raului Porumbacu se afla unul dintre cele mai feerice locuri din tara, un castel desprins din basmele populare care se spune ca este pazit de fapturi magice. Daca nu ti-ai dat inca seama este vorba de Castelul de Lut Valea Zanelor, un loc care pe vremuri era locuit chiar de zane (sau cel putin asa spune legenda).La Castelul de Lut poti face un picnic in iarba sau poti servi un pranz cu preparate traditionale in gradina frumos decorata, poti achizitiona suveniruri lucrate manual, iar cei mici se pot juca in voie.  Castelul de Lut se afla in comuna Porumbacu de Sus (la 40 km de Sibiu) si poate fi vizitat in fiecare zi intre orele 10.30 si 17.30. Pretul unui bilet este 10 lei. Iti recomand sa nu vii aici in weekend. Este plin de turisti galagiosi si nu ai nicio sansa sa te bucuri de frumusetea locului :). Tu ce ai mai vizitat in aceasta zona minunata? Sunt sigura ca mai sunt si alte locuri ascunse pe care nu le-am descoperit inca. Astept recomandarile tale.

 

Pe curand!

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s