Cartierul Cotroceni este fara indoiala unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Bucurestiului, un loc plin de farmec, cu strazi intortocheate si mici piatete, cu multe magnolii si cea mai atractiva arhitectura istorica din capitala, ce se remarca prin cladiri fine in stil neoromanesc (arce rotunde si decoratiuni cu motive romanesti) si art deco (ferestre rotunde stil hublou si terase sub forma de punte de vas), dar si prin exemple rafinate in stil mediteraneean si art nouveau.In Cotroceni au locuit numeroase personalitati de-a lungul timpului (artisti si profesori, medici si oameni politici), printre care Liviu Rebreanu, Marin Preda, Ion Barbu sau Carol Davila. Astfel, cartierul a devenit unul select, cu case cochete acoperite de iedera si curti intime, ce s-a mentinut neschimbat pana astazi.
Desi este unul dintre cele mai linistite cartiere din Bucuresti, in Cotroceni ai multe locuri de explorat. Fie ca alegi sa te pierzi pe stradute si sa admiri detaliile ornamentale ale cladirilor interbelice, fie ca vizitezi un muzeu sau cel mai frumos palat din Bucuresti, o plimbare pe aici te poarta in timp catre Bucurestiul idilic din anii copilariei. In cele ce urmeaza te voi ajuta sa descoperi cele mai frumoase atractii ale cartierului care te vor surprinde intr-un mod mai mult decat placut.
1. Palatul Cotroceni este fara indoiala unul dintre locurile mele preferate si una dintre cele mai frumoase atractii ale Bucurestiului care te va uimi prin mobilierul somptuos, detaliile elaborate si povestile fascinante ce amintesc de trecutul Romaniei.
Manastire, resedinta domneasca de vara, palat regal, palat al pionierilor comunisti si resedinta oficiala a Presediului Romaniei, Palatul Cotroceni are o poveste deosebit de bogata si interesanta, gazduind de-a lungul secolelor numerosi locatari de sange albastru, printre care: Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Barbu Stirbei, Alexandru Ioan Cuza, Carol I si regele Ferdinand.
Astazi, Muzeul National Cotroceni este deschis publicului si in cadrul unui tur ghidat poti admira incaperile fastuoase decorate cu piese de mobilier incredibile si peste 20.000 de obiecte din colectii de arta plastica si decorativa, carte veche si documente, numismatica, istorie si arheologie.
Muzeul se viziteaza de marti pana duminica, intre orele 09.30 si 17.30 (ultima ora de intrare fiind 16.30), doar in cadrul tururilor ghidate. Pretul unui tur clasic este 40 lei. Mai multe despre acest loc incantator si detalii despre rezervarea biletelor gasesti aici.
2. Strazile fermecatoare cu casele cochete sunt atractia principala a acestui cartier linistit, mai ales primavara cand magnoliile incep sa infloreasca, spre deliciul trecatorilor. Aproape fiecare casa din Cotroceni are cate o magnolie superba, asa ca o plimbare pe aici in luna aprilie este obligatorie!
3. Scarile Fericirii sunt interesante, vesele si frumoase, devenind in scurt timp unul dintre cele mai instagramabile locuri din Bucuresti. Scarile au fost pictate anul trecut si se afla in apropierea Parcului Romniceanu, langa intersectia strazilor Doctor Lister cu Doctor Romniceanu.
4. Fantana Costache Negri se afla intr-o mica piateta pe strada cu acelasi nume si este una dintre cele mai fine si mai frumoase fantani din Bucuresti. Culoarea sa albastra, motivele aurii si cele patru capete de lei de la baza o transforma intr-un loc special si pitoresc al cartierului.
5. Casa memoriala „Liviu si Fanny Liviu Rebreanu” gazduieste o colectie impresionanta de arta plastica (lucrari semnate Theodor Pallady, Camil Ressu, Nicolae Darascu), manuscrise si documente literare, costume populare si icoane, lazi de zestre si mobilier de colectie. Deasemenea, micul muzeu prezinta cateva din pasiunile mai putin cunoscute ale prozatorului (gradinaritul, vanatoarea, automobilismul sau colectionarea icoanelor traditionale transilvanene), dar si o parte din obiectele in care acesta isi gasea inspiratia, precum colectia de ibrice pentru cafea sau bucata de lemn provenita din spanzuratoarea cu care a fost executat fratele Emil (cel a carui poveste o regasim in Padurea Spanzuratilor).
Casa Memoriala „Liviu si Fanny Liviu Rebreanu” se afla pe str. Gheorghe Marinescu la nr. 19 si se poate vizita de marti pana duminica intre 10.00 si 18.00. Pretul unui bilet este 10 lei/adult si 5 lei/copil.
6. Casa memoriala „Ion Minulescu si Claudia Millian” se afla intr-un apartament lipit de cel care adaposteste Casa Memoriala „Liviu si Fanny Liviu Rebreanu” si prezinta vizitatorilor o colectie insemnata ce cuprinde scrisori si documente literare, fotografii si manuscrise, o colectie impresionanta de sculpturi si tablouri (semnate Victor Brauner, Camil Ressu, Lucian Grigorescu, Cecilia Storck), precum si unele lucrari realizate chiar de sotia poetului, Claudia Millian.
Casa Memoriala „Ion Minulescu si Claudia Millian” se afla pe str. Gheorghe Marinescu la nr. 19 si se poate vizita de marti pana duminica intre 10.00 si 18.00. Pretul unui bilet este 10 lei/adult si 5 lei/copil.
7. Gradina Botanica „Dimitrie Brandza” este locul perfect pentru a petrece cateva ore linistite, intr-un colt de natura deosebit, bucurandu-te de umbra copacilor si mirosul deosebit al multitudinii de flori. Gradina Botanica a fost infiintata in timpul domniei lui Al. I. Cuza si in momentul de fata este organizata pe mai multe zone: sectoarele in aer liber unde te poti delecta cu plante anuale si perene (trandafiri, irisi), sere de expozitie ce adapostesc plante din diferite regiuni ale planetei (orhidee, palmieri, ferigi exotice, cactusi) si un muzeu botanic ce cuprinde planse pictate sau fragmente de plante uscate.
Gradina Botanica este deschisa zilnic, intre orele 09.00 si 17.00, iar pretul unui bilet este 10 lei/adult si 5 lei/copil. Pentru programul si tarifele muzeului si serelor gasesti aici mai multe informatii.
Pe curand!