4.300 de kilometri. 13 zile. 4 tari. 15 orase. 7 cazari diferite. Zeci de atractii turistice vizitate. Sute de fotografii. Mii de amintiri frumoase. Aceste cuvinte descriu cel mai bine vacanta de acum trei ani, cand porneam entuziasmati la drum, intr-un circuit de poveste, prin zone pitoresti, de o frumusete incredibila.Cei care ma cunosc stiu deja ca nu prea sunt adepta vacantelor la mare, in care sa stau toata ziua tolanita pe plaja, fara sa am macar cateva obiective turistice de vizitat. Mie imi place sa descopar cat mai multe locuri noi, sa savurez la maxim tot ceea ce are de oferit o destinatie turistica, sa ma pierd printre localnici, sa testez diferite preparate culinare specifice zonelor in care ma aflu, si bineinteles, sa ma distrez alaturi de cei dragi.
Daca cu un an in urma optasem pentru un circuit in frumoasa Toscana, de data aceasta am ales o zona ofertanta din punct de vedere turistic si pentru cei mici (special pentru baietelul nostru de 5 ani), asa ca am setat ca destinatie finala Legoland Germania. Si pentru ca drumul sa nu fie obositor si sa ne bucuram de cat mai multe orase si sate de poveste, am ales sa vizitam Budapesta, Austria (in special zona de Tirol si Salzburg) si Germania (mai exact frumoasa zona Bavaria).
Acum cand scriu aceste randuri, incepe sa mi se faca dor de toate locurile frumoase in care am poposit. Sate mici de munte cu case pictate, peisaje rurale fermecatoare, lacuri cu ape cristaline, castele de poveste, traditii si festivaluri minunate, delicii culinare si multe amintiri frumoase; toate acestea ne-au insotit permanent intr-una dintre cele mai reusite vacante de pana acum.
Recunosc ca a fost destul de obositor sa parcurgem 4.300 de km cu masina in 13 zile, insa am descoperit zone atat de minunate, incat a meritat cu varf si indesat. Am facut multe opriri, in locuri diferite, cazandu-ne aproape de fiecare data in zone rurale fermecatoare, am vizitat obiective de care nu auzisem pana atunci si ne-am incarcat cu voie buna. Avem noroc si cu Rares, baietelul nostru, care este foarte cuminte si intelegator si caruia ii place de mic sa calatoreasca. Ce sa zic? E bine ca ne mosteneste in aceasta privinta si ca ne putem baza pe el oricand alegem sa pornim intr-o aventura mai lunga.
Circuitul a fost in intregime gandit de noi, ne-am setat dinainte obiectivele turistice pe care sa le vizitam (cu mici exceptii, intrucat multe atractii ne-au iesit intamplator in cale), am plecat cu masina personala pe un traseu bine definit si in ceea ce priveste numeroasele cazari, toate au fost luate prin booking.com.
ZIUA 1: BUCURESTI – SIBIU (270 km)
Stiu ca suna amuzant, dar prima noapte am ales sa o petrecem langa Sibiu. Drumurile prin Romania sunt destul de obositoare si am hotarat ca nu are rost sa ne epuizam inca din prima zi de vacanta. Asadar am poposit la Gura Raului (la 20 km de Sibiu), la Pensiunea Norica, un loc drag noua, unde ne-am rasfatat cu o cina copioasa si un somn profund :).
ZIUA 2: SIBIU – SZEGED (400 km)
Am pornit la drum cu forte proaspete si in mai putin de 5 ore eram deja in inima orasului Szeged. Dupa ce ne-am cazat si am servit un gulas delicios, am pornit catre Piata Domului, un scuar inconjurat de cladiri elegante, in care se afla institutiile universitare, Palatul Episcopal si Catedrala, o constructie impozanta, ce poate fi admirata din multe puncte ale orasului, datorita celor doua turnuri marete care se inalta spre cer.Ne-am continuat plimbarea pana am ajuns la Primarie, o alta cladire minunata din punct de vedere architectural ce m-a cucerit cu acoperisul sau colorat, turnul cu ceas si Podul Suspinelor (micul pasaj suspendat ce asigura legatura cu cladirea invecinata). Din fata acesteia ne-am imbarcat in trenuletul turistic, ce te poarta intr-o calatorie de 45 de minute pe cele mai frumoase strazi ale orasului, timp in care poti admira arhitectura spectaculoasa a cladirilor.
Seara ne-am petrecut-o in centrul vechi al orasului, un amalgam de strazi pietonale, marginite de restaurante si cafenele, piatete linistite si multe magazine.
ZIUA 3: SZEGED – BUDAPESTA – GYOR (290 km)
Dupa micul dejun am pornit catre Budapesta, un oras cu o pozitionare incredbilia si un patrimoniu arhitectural foarte bogat, ce ofera o combinatie fara egal de cultura, istorie, gastronomie si bai termale. Primul obiectiv pe lista noastra a fost Parlamentul, una dintre cele mai spectaculoase cladiri pe care le-am vazut vreodata si a treia cladire a parlamentului ca marime din lume. Am pornit apoi catre Buda traversand Podul cu lanturi, primul pod din Budapesta ce a travesat Dunarea. Am parcat masina in piata Adam Clark (aflata chiar la capatul podului) de unde am luat Budapest Castle Bus pentru a urca la castel. Micutul bus vine din 20 in 20 de minute (chiar si mai repede), in fiecare zi intre 9.00 si 17.00 si are 6 stopuri. Pretul unui bilet este de 7 euro si poti urca si cobori ori de cate ori vrei, in orice statie.
Odata ajunsi sus, am fost intampinati de o priveliste care iti taie respiratia. Am vizitat intai exteriorul Castelului Buda, un complex de palate si castele, ce gazduieste Galeria Nationala si Muzeul de Istorie, dupa care am pornit catre Biserica Matthias si Bastionul Pescarilor, cel din urma fiind de o frumusete fara egal, semanand perfect cu o constructie din turta dulce.
Am coborat de la castel cu acelasi bus si am pornit catre Gyor, unde urma sa stam peste noapte. Am ajuns in jurul orei 18.00, astfel ca am avut timp sa exploram putin centrul vechi al orasului (unde eram si cazati), alcatuit din strazi pietonale cu piatete si biserici vechi, cladiri frumoase din punct de vedere arhitectural, terase si magazine. Gyor este o alegere buna daca te afli in tranzit.
ZIUA 4: GYOR – ABATIA MELK – SALZBURG (450 km)
In cea de-a patra zi a vacantei am facut cunostinta cu Melk, un orasel micut si cochet din Austria, cu stradute inguste si pietruite, magazine de suveniruri, terase imbietoare si flori multicolore. Insa piesa de rezistenta este fara indoiala celebra Abatie Melk, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, ce poate fi admirata din orice punct al orasului.Am vizitat abatia in cadrul unui tur ghidat care incepe in muzeul alcatuit din 11 sali distincte, ce adapostesc exponate deosebite, cu valoare istorica, precum: obiecte de cult, tablouri, manuscrise vechi si obiecte bisericesti. Iesind din muzeu ajungi in Holul de Onoare, o camera cu design uimitor, in care se remarca pilastrii din marmura rosie si fresca captivanta de pe tavan ce infatiseaza personaje din mitologia greaca.
De aici, traseul se continua prin balcon (de unde ai parte de o priveliste frumoasa asupra orasului si bisericii abatiei) cu biblioteca, cea mai frumoasa incapere, care te lasa efectiv mut de uimire, faimoasa in toata lumea pentru cele 16.000 de carti antice (multe din ele vechi de mai bine de 500 de ani).
Parasind universul captivant al bibliotecii, am fost condusi catre cea mai frumoasa biserica in care am pasit vreodata, ce adaposteste opere de arta realizate de cei mai importanti maestri ai barocului, multa marmura, statuete de aur si fresce izbitoare.
Turul nostru s-a incheiat in parcul abatiei, insa din cauza temperaturilor foarte ridicate (erau in jur de 43°C) nu am stat prea mult, preferand sa luam pranzul la o terasa umbroasa din micul centru istoric. Mai multe detalii despre vizita noastra in Melk gasesti insa in acest articol.
Din Melk am pornit catre urmatoarea destinatie: Salzburg, mai exact Hangar 7, un loc interesant, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Detinut de fondatorul Red Bull, Dietrich Mateschitz, Hangar 7 este un muzeu extrem de stilat ce cuprinde o colectie uluitoare de avioane istorice, elicoptere si masini de Formula Unu. Baietelul nostru a fost mai mult decat incantat.
Dupa distractia binemeritata de la Hangar 7, ne-am plimbat putin pe strazile din centrul orasului Salzburg, am luat cina, dupa care am poposit in peisajul pitoresc din Adnet (20 km de Salzburg), micul satuc in care urma sa ne petrecem noaptea, la o pensiune absolut fermecatoare (Villa Karin), situata la poalele padurii.
ZIUA 5: SALZBURG – GRASWANG – OBERAMMERGAU – GRASWANG (220 km)
Imediat dupa micul dejun am vizitat Palatul Mirabell, unul dintre cele mai incantatoare locuri din Salzburg, de unde poti admira cel mai bine castelul Hohensalzburg. Gradinile uluitoare ale palatului adapostesc o fantana centrala in care se joaca cateva ratuste, un teatru in aer liber si o colectie impresionanta de sculpturi. Mirabell este un loc parfumat, intotdeauna plin cu oameni voiosi si renumit pentru secventele din celebrul film al anilor 60, “Sunetul Muzicii”, care s-au filmat aici.De la palat am pornit direct catre Bavaria, respectiv micul sat Graswang, in care urma sa ne petrecem urmatoarele patru zile, intr-o casuta cocheta (Webers Fewo), inconjurati de liniste si verdeata, de traditii si obiceiuri bavareze, de oameni ospitalieri si peisaje pitoresti. Graswang este acel loc in care timpul pare ca s-a oprit in loc, in care inca predomina atmosfera rurala care iti aduce aminte de vacantele petrecute la bunici.
Aici linistea deplina este intrerupta doar de fosnetul vantului sau de cotcodaceala gainilor, mirosul de iarba proaspata se combina cu cel al animalelor din gospodarii, masina de paine iti da trezirea (printr-un claxon puternic) in fiecare zi, la ora 07.30, cand isi face aparitia in centrul satului, iar localnicii inca poarta costume traditionale si participa la tot felul de festivaluri prin imprejurimi. Toate aceastea ne-au creat o atmosfera magica si unele dintre cele mai frumoase amintiri din vacanta.
Seara ne-am petrecut-o in Oberammergau, un oras pitoresc incantator, cu doar 5.000 de locuitori, dar faimos in lumea intreaga pentru casele pictate ce infatiseaza diferite scene din basme, din Biblie sau diverse fragmente din viata bavarezilor. Aceste picturi poarta denumirea de Luftl sau Luftlmalerei si erau folosite in trecut pentru a arata statutul social al proprietarului. Astazi, aceste casute pictate adaposesc restaurante, afaceri locale sau hoteluri. Este un loc magic!
ZIUA 6: GRASWANG – INNSBRUCK – MITTENWALD – GRASWANG (156 km)
Dupa micul dejun am pornit catre Innsbruck, un oras ce combina armonios peisajul montan cu istoria si traditiile cu elementele moderne, oferind astfel vizitatorilor numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber.Spre bucuria baietelului nostru, prima oprire pe care am facut-o in Innsbruck a fost la Alpen Zoo, o gradina zoologica in care exista doar animale montane specifice zonei, foarte curata si bine ingrijita, ce iti ofera o priveliste minunata asupra orasului si a pistei de sarituri Bergisel.
De la Alpen Zoo am pornit catre dealul Bergisel, inalt de 746 metri si faimos in lumea intreaga pentru sporturile de iarna. Printre atractiile de aici se numara noua pista de sarituri, construita pentru a inlocui vechea structura olimpica, impreuna cu noul sau turn uimitor, construit in anul 2003, ce ofera vederi spectaculoase asupra orasului. Tot aici se afla si un restaurant de unde ai o vedere panoramica incredibila. Doar sa nu ai rau de inaltime :).
Am coborat spre centrul vechi, ce se mandreste cu exemple frumoase de arhitectura tiroleza si influente sudice, dar si cu cladiri somptuoase in stil renascentist, baroc sau rococo. Strazile pietruite de aici adapostesc cele mai frumoase cladiri ale orasului, restaurante incantoare si buticuri cochete.
Toate casele au o arhitectura deosebita, insa cel mai frumos detaliu este fara indoiala Acoperisul de Aur, un bovindou magnific in stil gotic, acoperit cu 2.657 de placi de alama aurite, ce a fost construit in anul 1496 pentru a comemora nunta lui Maximilian I cu Bianca Maria Sforza.
Am explorat si stradutele laterale, pline cu magazine de suveniruri, am admirat magazinul Swarovski care pare mai degraba un muzeu de arta, apoi am luat-o la pas pe strada Maria-Theresien, un bulevard strajuit de case frumoase, ce apartin secolelor 17 si 18. Mai multe despre vizita noastra in Innsbruck gasesti in acest material.
Dupa-amiaza ne-am petrecut-o in Mittenwald, un sat tipic bavarez, de o frumusete izbitoare, cu multe case pictate, flori colorate, multa voie buna, spectacole stradale si localnici in vesminte traditionale. Un fel de muzeu in aer liber, inconjurat de munti, pe ale caror creste poti vedea urme de zapada, chiar si in luna august.
Denumit de Goethe “o carte cu poze vii”, Mittenwald este renumit pentru fermecatoarele strazi pietruite, cu casele desprise parca din basmele Fratilor Grimm. Este ca si cand te-ai plimba printr-un muzeu de arta si admiri tablouri. Numai ca aici te plimbi pe strazi, iar tablourile sunt de fapt incantoarele case.
ZIUA 7: GRASWANG – LEGOLAND – GRASWANG (324 km)
Aflat in Gunzburg, la jumatatea distantei dintre Munchen si Stuttgart, Legoland este o adevarata incantare atat pentru copii, cat si pentru adulti. Aici te asteapta 55 de atractii, structurate pe 9 zone tematice, in care s-au folosit peste 56 milioane de piese Lego. Este absolut uluitor! Timp de o zi am dat in mintea celor mici si ne-am bucurat de aproape toate atractiile pe care acest parc le ofera. Gasesti aici toate detaliile despre excursia noastra in universul lego.
ZIUA 8: GRASWANG – SCHWANGAU – GRASWANG (104 km)
Iata ca venit si ziua pe care o asteptam plina de entuziasm, aceea in care urma sa pasim pe urmele Regelui Ludwig II al Bavariei, vizitand doua dintre cele mai renumite castele din lume: celebrul Neuschwanstein si Hohenschwangau.Primul pe lista noastra a fost Hohenschwangau, aflat pe culmea unui deal, in mica localitate Schwangau, foarte aproape de Castelul Neuschwanstein. Originile acestui castel dateaza inca din secolul 12, cand aici isi aveau resedinta cavalerii din Schwangau, insa a fost reconstruit in forma actuala in anul 1832 de catre Printul Maximilian, intr-un stil romantic, cu influente gotice si aer medieval.
Intr-un tur ghidat de aproximativ 40 de minute vei descoperi regatul magic de la Hohenschwangau cu camerele sale uluitoare, decorate cu scene din legendele medievale, si, la dorinta regelui, lebada, pasarea heraldica a cavalerilor de Schwangau a fost incorporata in aproape fiecare ornament al castelului.
Am coborat de la Castelul Hohenschwangau imediat dupa terminarea turului. Apucasem sa vizitam gradinile inainte si bine am facut. In centrul localitatii Schwangau deja se formase o mare coada la trasurile care urcau catre faimosul Neuschwanstein. Am asteptat mai bine de 30 de minute sa gasim o trasura libera, dupa care a urmat calatoria de mai bine de 20 de minute, drumul fiind destul de lung si anevoios. Trasura ne-a lasat cumva la baza castelului, unde am constatat cu stupoare ca mai aveam de urcat inca 1 km pe jos. Ne astepta o panta abrupa si mai aveam la dispozitie doar 10 minute sa ajungem. Am alergat cu copilul in brate, ajungand extenuati, la 3 minute dupa ce grupul nostru deja intrase in castel. Am avut mare noroc cu un domn de la paza care ne-a lasat si pe noi sa intram. Probabil ca fetele noastre spuneau totul :).
Castelul Neuschwanstein este mai mult decat un castel. El reprezinta visul indraznet al unui rege excentric, lumea de basm a copilariei si locul care l-a inspirat pe Walt Disney in crearea castelului Frumoasei Adormite din Disneyland.
Cocotat pe o stanca impadurita din Alpii Bavarezi, la 1.000 de metri altitudine, castelul a fost construit intr-o perioada in care castelele si fortaretele nu aveau o valoarea strategica, el fiind creat doar din pura fantezie, ca un tribut al imaginatiei. Neuschwanstein ilustreaza idealurile si dorintele regelui mai mult decat orice alt castel al sau, el fiind creat ca un loc de refugiu, in care Ludwig II s-a adapostit intr-o lume de vis.
Constructia a durat 17 ani si s-a concretizat intr-o capodopera romantica, de inspiratie medievala, cu interioare spectaculoase. Zidurile castelului au fost imbracate in piatra de calcar deschisa la culoare, in timp ce compozitia frumoasa de turnuri, turnulete, balcoane si sculpturi se armonizeaza perfect cu muntii din imprejurimi.
ZIUA 9: GRASWANG – LINDERHOF PALACE – WATTENS – KITZBUHEL – RAURIS (257 km)
Ne-am inceput dimineata in peisajul spectaculos de la Palatul Linderhof, ascuns in mijlocul unui parc imens, care cuprinde numeroase comori arhitecturale. Este cel mai mic dintre cele trei castele construite de regele Ludwig II si singurul finalizat in timpul vietii sale. A fost castelul sau preferat si locul in care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii, locuind aici vreme de 8 ani. In spatele fatadei in stil baroc se desfasoara o lume rococo cu motive din epoca lui Ludovic al XV-lea al Frantei, dar si elemente din mostenirea propriilor sai stramosi cu care a fost familiarizat din copilarie. Cele 10 camere deschise publicului sunt impodobite cu mult fast, fiind dovada rafinamentului unui rege excentric care si-a dorit sa ramana un mister atat pentru eternitate, cat si pentru el insusi. Toate decoratiunile sunt aurite, estimandu-se ca s-au folosit in total cinci kilograme de aur.
Urmatoarea oprire a fost la Swarovski Kristallwelten, aflat intr-un cadru natural de vis, la 15 km de Innsbruck, in mica localitate Wattens, locul de bastina al binecunoscutului bijutier, Daniel Swarovski.
Muzeul a fost deschis in anul 1995, cand compania a celebrat 100 de ani de la infiintare si este construit sub forma unui urias cu ochi de cristal, din gura caruia se revarsa o mica cascada. Am petrecut cateva ore in acest univers feeric, fiind purtati intr-o calatorie fascinanta, printr-o lume a viselor, o lume complet noua si diferita, in care opulenta si misterul sunt elementele cheie.
In interiorul muzeului, imaginatia se imbina cu frumusetea si stralucirea cristalelor, oferind turistilor lucruri minunate precum: cel mai mare cristal din lume ce cantareste 62 de kg si are 100 de fatete, cel mai mic cristal din lume cu 17 fatete si doar 0.7 milimetri, pereti imbracati in cristale si sculpturi abstracte. Mai multe despre lumea magica a cristalelor gasesti in acest articol.
Am lasat in urma lumea cristalelor, pornind catre Rauris unde urma sa ne petrecem urmatoarele doua nopti, insa nu inainte de a face un popas in Kitzbuhel, un orasel fermecator, cu case vechi, colorate, multe flori si magazine luxoase.
Nu intentionam sa petrecem prea mult timp aici, insa ne-am nimerit in toiul unui festival si nu puteam rata ocazia de a ne amesteca si noi prin multime. Tot centrul vechi era cufundat intr-o atmosfera incredibila, cu spectacole, concerte cu muzica traditionala, fanfare, localnici imbracati in frumoasele costume tiroleze, ciolane si carnuri in sos de bere care miroseau absolut divin, numerosi acrobati care intretineau atmosfera, totul asezonat cu casele frumoase care alcatuiesc orasul vechi. Pentru participarea la festival am platit o taxa de 10 euro/persoana (gratis pentru copii), dar a meritat cu varf si indesat :).
Seara tarziu am ajuns in Rauris (situat la ora de mers de Kitzbuhel), un orasel foarte mic de munte, dar un punct important de pornire in diferite calatorii si expeditii in natura. Nu a fost si cazul nostru :).
ZIUA 10: RAURIS – SALZBURG – RAURIS (170 km)
Imediat dupa micul dejun am pornit din nou catre Salzburg, pentru a ne bucura asa cum se cuvine de frumusetea orasului. Ne-am inceput plimbarea in centrul vechi, o bijuterie pretioasa, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO ce cuprinde cladiri medievale baroce, stradute inguste si pasaje ticsite de buticuri cochete.Cea mai renumita strada este fara indoiala Getreidegasse, destinatia principala de shopping a orasului, intesata cu cladiri inguste ce adapostesc magazine, mici buticuri si restaurante unde poti servi specialitati locale si deserturi delicioase. O plimbare pe aici nu este completa daca nu explorezi si micutele pasaje de trecere sau curtile interioare in care vei descoperi mici florarii si terase incantatoare. Tot pe Getreidegasse, la numarul 9, poti vizita casa in care s-a nascut Mozart ce onoreaza viata marelui compozitor.
Foarte aproape de casa lui Mozart vei descoperi Piata Catedralei, aflata chiar in fata Domului si inconjurata de Castelul Residenz si Manastirea Sf. Petru, in mijlocul careia se afla o mica piateta de unde poti cumpara fructe proaspete si tot felul de preparate locale.
De la Residenzplatz ajungi foarte repede pe malul raului Salzach, la podul cu lacate, decorat cu mii de lacate de diferite forme si culori, inscriptionate cu numele indragostitilor ce au trecut pe aici. Indiferent ce alegi sa vizitezi, Salzburg te va surprinde la tot pasul. Casele, pietele, strazile incarcate de istorie, peisajele naturale si palatele contureaza un oras magic de care nu ai cum sa nu te indragostesti. Mai multe despre universul incantator din Salzburg gasesti insa in acest articol.
Seara ne-am petrecut-o in Rauris, la o cina traditionala intr-un restaurant cochet din centrul satului. Aceasta se numeste Brau, are o traditie veche si apartine aceleiasi familii inca din anul 1886.
ZIUA 11: RAURIS – HALLSTATT – BUDAPESTA (500 km)
Iata ca a venit si una dintre zilele in care aveam sa petrecem destul de mult timp in masina, insa peisajele frumoase ne-au alinat plictiseala. Primul popas l-am facut dupa numai o ora de mers, in peisajul idilic de la Hallstatt, cel mai vechi si probabil cel mai fotografiat sat din Austria, ce pare un miraj al regiunii. Strazile inguste si pietruite, casele incantatoare construite in munte, lacul ce pare de sticla, lebedele si muntii minunati din fundal au inspirat de-a lungul timpului numerosi turisti, exploratori, poeti romantici si pictori. Pana in secolul 19, in Hallstatt se putea ajunge doar cu barca sau pe un traseu foarte ingust. Astazi este una dintre cele mai populare destinatii turistice din lume si parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Seara ne-a prins in Budapesta, unde urma sa petrecem urmatoarele doua nopti.
ZIUA 12: BUDAPESTA
Ne-am inceput ziua la New York Café, o cafenea asemeni unui muzeu, cu o arhitectura spectaculoasa. Din pacate ne-am multumit doar cu cateva poze intrucat de masa nici nu putea fi vorba. Mai asteptau inca 30 de persoane in fata noastra :).Eram contra cronometru asa ca am hotarat sa pornim catre gradina zoologica pentru ca Rares isi dorea sa vada pinguinii. Am gasit cu greu loc de parcare, la aprox. 2 km de zoo, insa a meritat efortul, gradina zoologica din Budapesta fiind una dintre cele mai vechi gradini din lume ce adaposteste un univers incantator cu animale jucause si atent ingrijite, dar si un muzeu in care poti afla multe lucruri interesante.
Atractia pricipala a gradinii este Bongo, gorila uriasa, care din spatele geamului recunosc ca pare extrem de prietenoasa :). Pe mine m-a incantat foarte tare si hranitul girafelor. In rest, ursi polari, pinguini, lei de mare, rinoceri, elefanti, zebre, canguri, maimute, multe pasari si reptile ne-au bucurat pe parcursul celor aproape 3 ore petrecute aici.
De la zoo am pornit la o plimbare prin parcul orasului (trebuia sa ne recuperam masina) si asa am descoperit Castelul Vajdahunyad, un castel de poveste inconjurat de frunzisuri verzi si decorat cu un lac pitoresc artificial.
Ne-am recuperat masina si am pornit catre unul din reperele importante ale orasului, frumoasa catedrala din Pesta, Basilica Sf. Stefan ce a fost finalizata in anul 1906, dupa o munca asidua ce a durat 50 de ani. Ne-am plimbat mult pe stradutele de aici, am luat masa la un restaurant incantator (Reteshaz se numeste), apoi am pornit la pas spre Vaci Utca, cea mai renumita strada din Budapesta, o zona pietonala cu multa forfota, magazine si terase. Este locul in care simti cel mai mai bine vibratia si atmosfera orasului.
ZIUA 13: BUDAPESTA – BUCURESTI (831 km)
Iata ca a venit si ziua plecarii. Desi a fost cea mai frumoasa vacanta petrecuta alaturi de baietelul nostru ni se facuse dor de casa. Am ales sa facem drumul dintr-o singura bucata, pentru ca nu mai eram in stare sa desfacem bagaje si sa impachetam :).
Travel Tips:
- Daca mergi cu masina in Ungaria trebuie sa iti achizitionezi rovinieta.
- Daca vizitezi Legoland te sfatuiesc sa iti iei biletele online de pe site-ul oficial. Astfel, eviti cozile de la intrare si ai si reducere. Ne-a costat 30 euro/persoana intrarea in parc si 6 euro locul de parcare. Nu am putut plati decat cu card de credit Maestro. Pe perioada verii, parcul este deschis intre orele 10.00 si 20.00, iar in extrasezon intre 10.00 si 18.00.
- Castelul Hohenschwangau poate fi vizitat zilnic, intre orele 8.00 si 17.00 individual sau impreuna cu Neuschwanstein. Noi am ales varianta de bilet combinat si am optat pentru rezervarea biletelor cu o luna inainte. Altfel, risti sa stai la cozi interminabile si sa nu mai gasesti bilete. Rezervare poti face aici.
- Biletul combinat Hohenschwangau si Neuschwanstein costa 25 euro/persoana, la care se adauga transportul din centrul localitatii si pana la castel. Noi am ales sa mergem cu trasura. Costa 4,5 euro la urcare si 2 euro la coborare, iar pentru copilasi 3 euro dus-intors. Mai exista varianta de a urca cu autobuzul (este putin mai ieftin) si pentru cei sportivi, mersul pe jos. Daca alegi ultima varianta este posibil sa nu te incadrezi in timp. Ai la dispozitie doar 1 ora intre vizitarea celor 2 castele. Fotografiatul este interzis in interiorul castelelor. Pozele din articolul meu sunt luate de pe pixabay.com.
- Castelul Linderhof poate fi vizitat zilnic, intre orele 9.00 si 18.00 si nu este cazul de rezervare in prealabil. Pretul unui bilet care include vizitarea palatului si a cladirilor din parc este de 8.50 euro. Daca vrei sa vizitezi doar cladirile parcului atunci vei plati 5 euro. Accesul in parc este gratuit.
- Gradina Zoologica din Innsbruck este deschisa zilnic intre 09.00 si 18.00, iar pretul unui bilet este de 10 euro pentru adulti si 2 euro pentru copiii pana in 6 ani. Masina o poti lasa in parcarea de la intrare pentru un pret modic de doar 50 centi.
- Dealul Bergisel se poate vizita zilnic, intre orele 9.00 si 18.00, iar biletul (inclus funicularul) a costat 9.5 euro pentru adulti si gratis pentru copii.
- Swarovski Kristallwelten este deschis zilnic, intre orele 8.30 si 19.30; pretul unui bilet este de 19 euro. Daca te afli prin zona, nu rata acest muzeu. Vei trai o experienta de neuitat!
- Abatia de la Melk este deschisa zilnic intre orele 9.00 si 17.30, iar pretul unui bilet este de 11 euro (inclusiv parcul). Ultimul tur pentru vizitarea abatiei incepe la ora 17.00. Fotografiatul este strict interzis in interiorul abatiei, iar austriecii sunt foarte stricti privind acest aspect. In articolul meu pozele din interior sunt preluate de pe pixabay.com.
- In Salzburg cazarea este foarte scumpa, motiv pentru care am ales sa ne cazam in Adnet, un mic sat pitoresc, situate la cativa km. Ne-am cazat la Vila Karin, situata chiar la marginea padurii.
- In Szeged opteaza pentru o plimbare cu trenuletul turistic. Acesta te poarta intr-o calatorie de 45 de minute pe cele mai frumoase strazi ale orasului, timp in care poti admira arhitectura spectaculoasa a cladirilor.
- In Hallstatt inarmeaza-te cu rabdare pentru a gasi un loc de parcare. Noi ne-am invartit mai bine de 30 de minute pana ce am gasit un loc in mica parcare din centru.
- Ca si cazare in Budapesta iti recomand Bed and Breakfast Budapest (noi acolo am stat). Se afla foarte aproape de Andrassy Avenue si costa doar 50 euro/noapte/camera.
Pe curand!