Orasul construit pe apa. Venetia.

Nu exista loc in lume ca Venetia. Atat ca frumusete, cat si ca unicitate, acest oras construit pe apele Marii Adriatice m-a cucerit inca din prima clipa cu canalele sale maiestuoase si gondolele ce poarta turistii in calatorii romantice, cu podurile ce traverseaza elegant peste apa, cu faimoasa piata San Marco si cladirile cu arhitectura remarcabila, cu mastile venetiene ce decoreaza vitrinele magazinelor si istoria veche de acum 1000 ani.Venetia este alcatuita dintr-un grup strans de insule, adunate in jurul Marelui Canal, o cale navigabila iconica, pe care se plimba neincetat sute de gondole, taxiuri pe apa si barci. In Venetia nu exista masini si nici drumuri, asa ca, spre bucuria mea, aici totul trebuie explorat la pas.Din pacate nu am stat in Venetia decat o singura zi, insa printr-un tur de forta am reusit sa exploram la maxim atractiile importante ale acestui oras fermecator. Mai jos vei gasi recomandarile mele care te vor ajuta sa petreci o zi cu adevarat memorabila intr-un loc atat de special.

BUCURA-TE DE MAGIA MARELUI CANAL 

Parcurgand inima Venetiei intr-o curba gigantica, Grand Canal este principalul „bulevard” al orasului, ce conecteaza majoritatea obiectivelor importante. De-o parte si de alta poti admira peste 170 de cladiri impozante, cu arhitectura remarcabila, ce atesta bogatia si frumusetea artei venetiene.In prezent exista patru poduri care traverseaza Marele Canal, fiecare dintre ele fiind construit in perioade diferite. Insa acestea nu sunt singurele mijloace de a traversa canalul; mai exista un serviciu de „gondole ieftine” (denumite traghetto) ce transporta localnicii si turistii dintr-o parte in alta. Marele Canal a fost si este in continuare un simbol al orasului si locul in care se afla numeroase „palazzo” construite si decorate de cele mai importante familii din Venetia. Cea mai buna modalitate de a admira contructiile grandioase este la bordul unui vaporetto sau printr-o plimbare romantica, pe inserat, cu gondola. Noi am ales sa le admiram din vaporetto, in timp ce ne indreptam spre insula Murano.

AFLA TAINELE FABRICARII STICLEI PE INSULA MURANO

Insula Murano, celebra in toata lumea pentru productia sticlei cu acelasi nume, este un loc fermecator, in care merita sa petreci cateva ore. Inca din anul 1295, fabricile de sticla din Venetia au fost mutate pe insula Murano, nu doar pentru a proteja orasul de flacari (casele din Venetia erau facute din lemn, prin urmare riscul de incendiu era destul de ridicat), ci pentru a proteja aceasta forma de arta de privirile multor curiosi. Mesterii sticlari au fost obligati sa locuiasca pe aceasta insula si nu aveau voie sa paraseasca locul decat pe baza unui permis special. Se spune ca si cristalele de Bohemia (care in secolul XV au pus serios in pericol economia insulei) au avut ca sursa de inspiratie tot celebra sticla de Murano.Mai putin aglomerata decat Venetia, micuta insula m-a cucerit inca din prima clipa cu casele sale vechi si colorate, cu podurile arcuite peste canale si vitrinele incarcate cu mii de obiecte colorate din sticla de Murano, care sunt produse in micile ateliere locale.Pe langa strazile care sunt o atractie in sine, in Murano poti vizita cateva biserici vechi, Muzeul Sticlei (care se afla in incinta Palatului Justinian), Turnul cu Ceas si poti asista la o demonstratie de fabricare a obiectelor din sticla.

ADMIRA PIATA SAN MARCO

Cea mai mare piata din oras, dar si cea mai frumoasa, San Marco este inima Venetiei si locul care freamata la orice ora de turisti, localnici si … porumbei. Numita de Napoleon „cel mai elegant salon de receptie al Europei”, piata San Marco aduna laolalta cladiri de o frumusete inestimabila, precum: Palatul Dogilor venetieni, Basilica San Marco cu arhitectura sa impresionanta, Turnul Orologiului ce adaposteste ceasul astronomic, Muzeul Correr si Clopotnita San Marco.Pe langa aceste monumente remarcabile, Piata San Marco este renumita pentru restaurantele de lux care isi ademenesc clientii cu muzica caffe concert. Bineinteles ca aici preturile sunt pe masura, insa privelistea compenseaza cumva aspectul financiar 😊. Recunosc ca noi am ales sa luam pranzul in alta parte 😊.

VIZITEAZA BASILICA DI SAN MARCO

Cea mai renumita catedrala a Venetiei, Basilica San Marco, este un monument de o frumusete izbitoare ce impresioneaza anual milioane de turisti cu arhitectura sa maiestuoasa si mozaicul din aur ce decoreaza fatada exterioara, cu altarul principal ornat cu peste 2.000 de pietre pretioase si cupolele magnifice. 

INTOARCE-TE IN TIMP LA PALATUL DOGILOR

Orice turist in Venetia a trecut macar o data prin fata Palatului Dogilor, un loc care m-a impresionat de prima data atat prin dimensiunile grandioase, dar mai ales prin finetea detaliilor arhitecturale. Palatul a fost inima vietii politice si administrative a Republicii Venetiene, resedinta ducilor de Venetia, precum si locul in care a fost intemnitat (si de unde a evadat) faimosul Giacomo Casanova. 

FOTOGRAFIAZA PODUL SUSPINELOR

Faimosul Pod al Suspinelor a fost construit in secolul XVII si traverseaza raul Palatului, facand legatura intre Palatul Dogilor si noua inchisoare. De numele acestuia se leaga doua legende interesante: prima spune ca prizonierii suspinau in timp ce traversau podul, realizand ca nu vor mai vedea niciodata lumea exterioara, iar cea de-a doua, de natura romantica, spune ca daca doi indragostiti se saruta sub acest pod la apus, iubirea lor va fi eterna. Indiferent daca vreuna dintre aceste povesti este adevarata, podul este unul dintre cele mai vizitate si fotografiate locuri din Venetia, asa ca pregateste-te sa stai la coada pentru poza perfecta.

PLIMBA-TE CU GONDOLA PENTRU UN PLUS DE ROMANTISM

Daca vrei o experienta memorabila si unica, atunci o calatorie cu gondola este cea mai romantica metoda de a descoperi Venetia. Aceasta te poarta departe de agitatia Marelui Canal, pe canale inguste si linistite, pe sub celebrele poduri venetiene si te face sa vezi cladirile istorice dintr-o alta perspectiva.

DESCOPERA STRAZILE VECHI DIN INIMA ORASULUI

Stradutele din Venetia sunt absolut fermecatoare: inguste si pietruite, pline de forfota turistilor veseli, cu numeroase ateliere, magazine si buticuri cochete, restaurante, terase, case vechi de sute de ani si canale micute pe care se plimba nestingherite gondolele. Cu cat te indepartezi mai mult de centru, cu atat vei descoperi alei mai linistite, piatete in care localnicii isi beau cafeaua, canale pustii si biserici vechi.

TRAVERSEAZA PODUL RIALTO

Pe vremuri singurul pod ce traversa Marele Canal, Rialto a fost construit in anul 1588 si face legatura intre doua strazi extrem de aglomerate si de populare in randul turistilor. Partea dreapta a podului este marginita de biserica San Bartolomeo, in timp ce in partea opusa se afla o piata foarte aglomerata, de unde localnicii se aprovizioneaza cu produse proaspete. In spatele pietei, se afla magazine ale artizanilor locali, dar si studiouri in care se produc celebrele masti venetiene, aceste stradute fiind ideale pentru cumparaturi. Podul Rialto este fara indoiala locul care iti ofera o priveliste memorabila asupra Marelui Canal, cu barcile si gondolele sale, palatele si casele cu arhitectura maiestuoasa.

CUMPARA O MASCA VENETIANA

Venetia este renumita inca din antichitate pentru celebrele sale masti, asa ca cel mai bun suvenir pe care il poti alege este o masca. Mastile venetiene au o lunga istorie si aveau rolul de a proteja identitatea purtatorului in timpul activitatilor promiscue sau decadente. Preturile acestora variaza in functie de dimensiune si decoratiuni, cele mai ieftine pornind de la 10 euro.

NU PARCA MASINA IN VENETIA

Exista cateva parcari mari in Venetia, insa sunt foarte scumpe si exista sanse destul de mari sa nu gasesti locuri de parcare. La sfaturile lui Nico, proprietarul pensiunii in care am fost cazati am lasat masina in parcarea de langa gara din Mestre (ne-a costat 15 euro toata ziua). Din Mestre pana in Venetia mergi o singura statie si poti lua orice tren (acestea vin din 5 in 5 minute). Calatoria dureaza 10 minute, iar pretul unui bilet este 1,5 euro.Cam asa ne-am delectat timp de o zi in aceasta superba destinatie. Stiu ca pare ca am facut multe lucruri intr-un timp foarte scurt, insa distantele intre obiectivele turistice nu sunt mari si multe din ele le-am admirat doar pe exterior. Venetia merita cu siguranta sa ii acorzi mai mult timp, asa ca voi lua in calcul pe viitor un city-break dedicat in totalitate acestui oras atat de frumos si de special.

Informatii utile:

  • Evita sa mananci in Piata San Marco. Preturile sunt duble, chiar triple fata de un restaurant aflat la doar cateva strazi distanta. Venetia nu este atat de scumpa daca te indepartezi putin de obiectivele importante.
  • Daca iei in calcul o calatorie cu gondola atunci trebuie sa stii ca intr-o gondola incap maxim 6 persoane. Cea mai scurta calatorie dureaza 30 minute si costa 90 euro. Preturile sunt standard, asa ca nu incerca sa negociezi cu gondolierii.
  • Basilica San Marco este deschisa de luni pana sambata intre orele 09:45 si 17.00 si duminica intre 14.00 si 17.00. Intrarea este gratuita. Doar accesul la nivelul superior te va costa 5 euro. Fotografiatul este interzis in interiorul catedralei.
  • Vaporasul catre insula Murano il poti lua din fata garii Santa Lucia sau din Piata San Marco. Noi l-am luat din fata garii, iar la intoarcere am coborat in Piata San Marco. Pretul unui bilet dus-intors este 15 euro de persoana (adulti si copii peste 6 ani), iar calatoria dureaza in jur de 20 de minute (depinde de statia la care urci sau cobori).
  • Palatul Dogilor este deschis zilnic intre 08.30 si 19.00. Poti opta pentru biletul „St. Mark’s Square Museums”. Acesta costa 25 euro si iti asigura intrarea la Palatul Dogilor, Muzeul Correr, Muzeul Arheologic si Camerele Bibliotecii Nationale Marciana. Fotografiatul este interzis in incinta palatului.
  • Venetia este unul dintre cele mai aglomerate orase in care am fost, asa ca te sfatuiesc sa il vizitezi in extrasezon.

 

Pe curand!

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s