Circuit de poveste in Italia. Toscana si Liguria.

Toscana este cu siguranta una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din Europa: peisaje pitoresti, mici orasele medievale, plantatii de maslini, domenii viticole, conace din caramida, mancare delicioasa si vin din belsug. Am petrecut opt zile de vis in acest colt de rai al Italiei, explorand multe locuri minunate despre care iti voi povesti in cele ce urmeaza.Am hotarat sa stam 3 nopti in Pisa si 4 nopti in Siena, biletele de avion le-am luat de pe WizzAir.com, masina am inchiriat-o de la AVIS, iar cazarea ca de obicei, prin booking.com. In Pisa am optat pentru un apartament nou dintr-un cartier rezidential, aflat la periferia orasului, iar in Siena am ales o casuta shabby chic cu vederi uluitoare.Ne-am schitat un traseu destul de complex, intrucat pe langa orasele pitoresti ale Toscanei, am ales sa vizitam si o parte din Liguria, mai exact ansamblul de poveste Cinque Terre si Portofino.

ZIUA 1: PISA

Am aterizat in Pisa intr-o dupa-amiaza de sambata, si, dupa ce ne-am cazat, am pornit catre centrul orasului. Cea mai cunoscuta atractie de aici este fara indoiala celebrul Turn Inclinat, unde mii de turisti incearca in fiecare zi sa obtina fotografia perfecta :). Pe langa acesta si minunata Piazza dei Miracoli, Pisa iti ofera surprize incredibile la tot pasul, despre care am scris in acest articol.

ZIUA 2: PISA – LUCCA – CINQUE TERRE – PISA (237 KM)

Dupa micul dejun, am pornit catre Lucca (aflat la 30 de minute de Pisa), un orasel micut si linistit, inconjurat de unele dintre cele mai bine conservate ziduri masive din caramida rosie, un loc incantator, cu alei inguste si cladiri tipice zonei, cu storuri de lemn colorate si multe flori. In Lucca poti vizita casa lui Giacomo Puccini (care s-a nascut aici), Amfiteatro Romano, Palazzo dei Guingi, Museu de la Cattedrale sau te poti plimba pe zidurile ce inconjoara orasul.Din cauza ploii, nu am stat prea mult in Lucca, insa am pornit nerabdatori catre La Spezia pentru ca urma sa vizitam ansamblul Cinque Terre. Dupa o ora de mers pe autostrada, iata-ne ajunsi in La Spezia, punctul de legatura cu cele cinci sate incantatoare. Am lasat masina in parcarea de la gara (costa 2 euro/ora), apoi am luat trenul catre prima destinatie: Monterosso al Mare.De la gara am mers pe frumoasa faleza, calauziti de apele albastre ale marii si de stancile abrupte pana am descoperit un loc pitoresc, cu case colorate, cu storuri si flori multicolore, strazi pietruite si inguste, magazine si taverne primitoare. Monterosso a ramas in sufletul meu ca fiind cel mai frumos satuc din Cinque Terre.Am luat apoi trenul spre Manarola, un sat de dimensiuni reduse, dar cu o priveliste absolut incantatoare asupra Marii Ligurice. In Manarola mi-a placut in mod special partea de jos a strazii principale, unde poti vedea barcile colorate de pescuit frumos ordonate si micul port, ascuns intre doua stanci. De aici poti admira cel mai bine si casele colorate care au transformat zona intr-una dintre cele mai indragite destinatii din Italia.Ultimul orasel pe care l-am vizitat a fost Riomaggiore, un loc la fel de incantator ca precedentele, vesel si colorat, cu restaurante si turisti voiosi. Orasul urca de-a lungul crestelor, oferind o vedere incredibila asupra marii si se remarca prin casele pitoresti de piatra, cu acoperisuri placate cu ardezie si scari abrupte (care sunt de altfel singurele mijloace pentru a te deplasa in jurul orasului).

ZIUA 3: PISA – PORTOFINO – PORTO VENERE – PISA (348 km)

Acesta a fost cel mai lung traseu, insa ne doream cu ardoare sa vizitam si Portofino, mai ales ca este unul dintre cele mai frumoase orase din Liguria, un loc foarte colorat si mereu plin de turisti. Pasind aici vei descoperi un univers fascinant, un amalgam de magazine luxoase si iahturi care se contopesc intr-o perfecta armonie cu peisajele pitoresti din imprejurimi, cu zonele pline de verdeata si cu atractiile medievale. Portofino emana o personalitate mediteraneeana puternica si detine o cultura marina straveche, fiind un loc iubit de artisti si scriitori consacrati si renumit pentru stilul de viata exclusivist. Orice vizita in Portofino incepe in mica piateta de unde poti admira ambarcatiunile ce se odihnesc in port si casele viu colorate care m-au dus imediat cu gandul la Cinque Terre. Tot acesta este si locul de intalnire al oamenilor instariti, in timp ce portul, ramane un simbol al traditiilor maritime al acestui sat, ai carui locuitori au fost numiti „delfini” de catre greci si romani, intrucat erau foarte buni navigatori.Am pornit apoi catre Porto Venere, un sat vechi de pescari cu case colorate, strazi pietruite si foarte inguste, cu magazine si mici restaurante in care localnicii te servesc cu mare ospitalitate. Plimbandu-te pe frumoasa faleza poti admira cel mai bine arhitectura si culorile caselor, acompaniat fiind de valurile care se sparg de stancile imense.

ZIUA 4: PISA – SAN GIMIGNANO – SIENA (115 KM)

In cea de-a patra zi am pornit spre frumoasa Siena, unde aveam sa petrecem patru nopti, intr-o casa superba, asezata pe culmea unui deal. Dar inainte de a ajunge la destinatie, ne-am oprit in San Gimignano, oras care inca isi mai pastreaza farmecul medieval de acum 1.000 de ani.Turnurile antice ce se inalta la orizont, zidurile groase ale cetatii, strazile inguste si pietruite, casele vechi cu flori colorate la geamuri, magazinele si galeriile de arta, Piazza del Duomo, cu cladirile sale istorice, privelistea minunata asupra dealurilor Toscanei si forfota turistilor; toate aceastea transforma San Gimignano intr-unul dintre cele mai frumoase orasele medievale din Toscana.De aici ne-am continuat drumul spre Siena, unul dintre orasele reprezentative ale regiunii, aflat la doar 15 minute de San Gimignano. Ne-am cazat intr-un univers feeric, intr-o casuta shabby chic de piatra, specifica locului, la 6 km de Siena. Asezata pe un deal, inconjurata de pomi fructiferi si vii, ne-a oferit cele mai frumoase dimineti si cele mai spectaculoase apusuri. Ca sa nu mai vorbim de licuricii care in fiecare noapte dansau prin curtea casutei, intregind astfel atmosfera de poveste. Daca intentionzi sa petreci mai mult timp in Siena, iti recomand cu caldura sa te cazezi la Finestra sul Cortile.Siena este unul dintre orasele medievale minunate ale Italiei, un oras al artelor, caracterizat ca si restul oraselor din Toscana prin strazi si alei inguste, turnuri inalte, magazine de artizanat si cladiri de caramida cu arhitectura speciala.Siena sta asezata pe trei dealuri, iar inima acesteia o reprezinta Piazza del Campo, unul dintre cele mai frumoase locuri de aici. La orice ora din zi si din noapte, turisti si localnici deopotriva stau tolaniti pe pavajul pietei si privesc impunatorul Palazzo Publico cu frumosul sau turn, Torre del Mangia. Este o adevarata incantatare sa stai si sa ii observi de la una din terasele de aici sau sa te integrezi printre ei si sa privesti spectacolul arhitectural din zari. Despre vizita mea in Siena am povestit mai multe aici.

ZIUA 5: SIENA – CHIANTI – SIENA (140 KM)

Imediat dupa micul dejun am pornit catre Chianti pe traseul Castellina in Chianti, Radda in Chianti, Badia a Coltibuono, Meleto, Castello din Brolio, San Gusme, Montalcino si Pienza; dupa care am revenit in Siena. Tot traseul a durat in jur de 10 ore, timp in care am parcurs 100 km, fiind inconjurati de un peisaj pitoresc absolut fabulos, cu dealuri acoperite de vii si plantatii de maslini, chiparosi perfect aliniati, culori vii si arome imbatabile, conace din caramida rosie si orasele magnifice. Primul loc in care am poposit a fost Castellina, un satuc mic, dar foarte vechi, ce dateaza de pe vremea etruscilor, la aproximativ 25 de km de Siena. La doar 10 minute de Castellina se afla Radda, un orasel medieval, inconjurat de ziduri mari de aparare. Aflat pe culmea unui deal, intre vaile Arbia si Pesa, are origini antice, fiind locuit inca din secolul 9.Urmatoarea oprire (dupa circa 8 km) am facut-o in Badia a Coltibuono, o fosta abatie construita in anul 1051, detinuta pana in anul 1810 de calugarii benedictini. Foarte aproape de abatie se afla Castello di Meleto unde am mers pentru o degustare de vinuri locale. Am descoperit astfel o crama foarte moderna si cocheta, cu vinuri gustoase si oameni prietenosi. O degustare costa intre 5 si 12 euro de persoana si include 3 sortimente diferite de vin si bruschette. Eu am ales 2 feluri de vin roze si un spumant. Au fost delicioase! :))De aici ne-am continuat drumul catre Castello di Brolio. Am parcat masina la poalele dealului si am ales sa parcurgem drumul pana la castel pe jos. Intre zidurile castelului poti vizita Capela San Jacopo si cripta, un mic muzeu care gazduieste colectiile familiei Ricasoli si gradinile in stil renascentist. Restul castelului este inchis intrucat serveste ca resendinta baronului Ricasoli si familiei sale. Castelul este deschis de luni pana duminica intre orele 10.30 – 17.30, iar pretul unui bilet este 8 euro (muzeu si gradini).Ne-am fi dorit sa luam pranzul la restaurantul de la baza castelului, insa, din pacate, era inchis. Obositi si infometati am oprit in primul satuc pe care l-am intalnit. Asa am descoperit San Gusme, o fosta fortareata, de aceleasi dimensiuni cu Cetatea Rasnov. In 5 minute i-am explorat toate stradutele (vreo 5 la numar :))) si ne-am asezat la unul din cele 2 restaurante existente. Am mancat paste traditionale (extrem de gustoase), apoi ne-am continuat traseul spre Montalcino, un orasel foarte cochet si frumos in care poti degusta si cumpara celebrele vinuri locale Brunello. Ultimul orasel din Chianti pe care l-am vizitat a fost Pienza, un loc superb, cu strazi pietruite si multe flori. Geamurile caselor sunt acoperite cu storuri colorate, iar privelistea pe care o ofera asupra dealurilor inverzite este de neegalat.

ZIUA 6: SIENA – FLORENTA – SIENA (146 KM)

Cea de-a sasea zi am dedicat-o in totalitate Florentei, un oras romantic si captivant, care te cucereste la fiecare pas si te nauceste cu operele sale de arta. Strazile inguste care evoca si acum sute de povesti, Domul in fata caruia ramai mut de uimire, Ponte Vecchio cu forfota turistilor, vinul excelent, cea mai buna bisteca fiorentina si operele de arta grandioase…toate acestea transforma Florenta intr-unul dintre acele orase surprinzatoare de care nu te mai saturi vreodata.Am avut o singura zi la dispozitie sa vizitez acest oras incantator, asa ca am preferat sa ma pierd pe strazi si sa descopar “din greseala” piatete, biserici, palate si galerii de arta. Nu mi-am planuit niciun itinerariu, nu mi-am propus nimic…am vrut doar sa ma bucur de energia acestui oras, sa ii simt vibratia si sa explorez cat mai multe lucruri minunate. Mai multe detalii despre excursia la Florenta gasesti aici.

ZIUA 7: SIENA – MONTERIGGIONI – SIENA (30 KM)

Dis-de-dimineata am pornit cu forte proaspete catre Monteriggioni, o cetate cocotata pe un deal, ce mi-a adus aminte pe loc de Cetatea Rasnov, atat prin prisma arhitecturii, cat si a dimensiunii. Este unul dintre cele mai frumoase sate fortificate de deal, fiind incercuit complet de ziduri inalte si 14 turnuri.Pasind in interiorul zidurilor vei descoperi un mic satuc, alcatuit dintr-o piateta, cateva case, o biserica construita in stil romanic, cateva magazine de artizanat, 2 restaurante si mici magazine care vand vinurile Castello di Monteriggioni.

ZIUA 8: SIENA – VOLTERRA – PISA (115 KM)

In ultima zi a excursiei am ales sa vizitam Volterra, un vechi oras etrusc, situat pe un platou inalt ce ofera o panorama deosebita asupra dealurilor din jur. Volterra detine multe muzee si cladiri medievale, fiind renumit pentru artizanii care sculpteaza frumoase statui din alabastrul extras din minele locale.In Volterra poti vizita celebrul Muzeu Guarnacci ce detine una dintre cele mai bune colectii de artefacte etrusce din Italia, Catedrala, piata si Palatul dei Priori sau Pinacoteca e Museo Civico. Dar fermecator este sa te plimbi fara vreun scop anume, sa explorezi micile stradute, sa pierzi vremea in magazinele localnicilor si sa te relaxezi la o terasa, admirand arhitectura orasului.Asa s-a incheiat una dintre cele mai frumoase vacante petrecute pana acum. Toscana are un farmec irezistibil, de care te vei indragosti iremediabil. Este un loc unic, plin de sarm si candoare, un loc cu oameni primitori si turisti veseli, un loc in care natura te imbie la relaxare si odihna, iar farmecul micilor sate medievale te poarta intr-o continua visare.

Travel tips:

  • Daca vrei sa vizitezi Toscana este obligatoriu sa iti inchiriezi o masina. Doar asa poti explora cel mai bine peisajele pitoresti. Noi am inchiriat masina de la Avis. Ne-a costat 200 euro/8 zile, cu toate asigurarile incluse.
  • Evita cat se poate de mult autostrazile. Peisajul este mult mai spectaculos pe drumurile de tara si scapi si de taxe.
  • Exploreaza drumul vinului. Zona Chianti este un adevarat deliciu.
  • Daca tot ajungi in Toscana, viziteaza si Liguria. Ansamblul Cinque Terre nu trebuie ratat.
  • Inceputul lunii iunie este ideal ca si temperaturi. Cateva ploi scurte si o vreme racoroasa, perfecta pentru plimbari lungi.
  • Parcarea este destul destul de scumpa, in special in Portofino, unde am platit 6 euro/ora. In rest este in jur de 1.5 – 2 euro/ora.

Vacanta placuta!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s