Recunosc ca am fost putin reticenta cand am plecat in vacanta in Thassos. Ma gandeam in primul rand ca va fi extrem de aglomerat (fiind luna august), ca apa marii nu va fi la fel de turcoaz ca in alte insule grecesti sau ca nu voi gasi locuri in care sa ma bucur de liniste si peisaje salbatice.Spre bucuria mea, nu a fost deloc asa, ba din contra am descoperit o insula verde cu paduri de pini si plantatii de maslini, cu sate pitoresti de munte ce ascund povesti fascinante, ruine antice, peisaje spectaculoase, zone izolate in care caprele se plimba nestingherite, plaje pustii si apa cristalina, ideala pentru snorkeling. Bineinteles ca si gasca de prieteni a contribuit cu succes la aceasta vacanta minunata 😊. Iata asadar care sunt recomadarile mele pentru o vacanta de neuitat in Thassos.
1. Admira apusul de soare in Kastro
Kastro este un mic sat de munte, pur si simplu savuros, cocotat pe un platou stancos, la 450 de metri altitudine, chiar in inima insulei. Are o singura strada principala, cateva case construite in totalitate din piatra, o mica biserica ridicata de localnici si taverna familiei Kostas ce serveste preparate traditionale delicioase. Iti recomand mielul la cuptor si porcul pregatit la protap 😊.
2. Inchiriaza o barca si fa turul insulei
O plimbare cu barca este cea mai buna modalitate de a descoperi comorile ascunse ale insulei: plaje pustii, golfulete, apa de culoarea smaraldului, peisaje fermecatoare si locuri pefecte pentru snorkeling. Pe langa asta, daca esti alaturi de prieteni vei avea parte de distractie pe cinste. Noi am inchiriat barca din portul Limenaria, dar in functie de locul in care esti cazat poti opta pentru alt port. Chiria unei barci de 4-6 persoane pentru 8 ore este 120 euro, la care se adauga benzina (inca 30-40 euro, in functie de cat mergi).
3. Relaxeaza-te pe plaja Oasis
Oasis este o adevarata oaza de liniste si relaxare, cu peisaje frumoase, locuri perfecte pentru snorkeling si tot confortul de care ai nevoie. Deasemenea, aici vei gasi cele mai bune servicii, personal mai mult decat amabil si un restaurant fine dining. Supa de peste si millefeuille-ul cu crema de vanilie sunt un adevarat spectacol, atat in ceea ce priveste servirea, cat si pentru papilele gustative 😊. Preturile sunt putin mai mari comparativ cu alte locuri, insa merita toti banii. Totul este la superlativ!
4. Plimba-te prin Panagia
Pe coasta nordica a insulei se afla Panagia, cel mai frumos satuc de munte, in care te poti bucura la tot pasul de atmosfera autentic greceasca: case albe cu storuri albastre, cu verande si balcoane de lemn, strazi inguste si pietruite, magazine cu dulciuri traditionale, ceramica si tot felul de produse artizanale.Tot in Panagia se afla si fabrica de ulei de masline Sotirelis, unde se produce ulei de masline inca din anul 1915 si de unde poti cumpara ulei de masline, diferite uleiuri infuzate cu lavanda sau portocala, produse cosmetice, precum si ceai din frunze de maslin. Si, daca tot ajungi in Panagia iti recomand sa incerci “kokoretsi”, o specialitate greceasca din organe de miel cu mirodenii, invelite in mate de miel. Gasesti la toate tavernele.
5. Viziteaza Manastirea Sf. Arh. Mihail
Cea mai mare manastire din Thassos sta cocotata pe o stanca impozanta, pe coasta de sud-est a insulei, iar la poalele sale se afla o pestera, de unde izvoraste in permanenta agheasma. Este fara indoiala unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insula, ce se poate mandri cu o priveliste de neegalat asupra Marii Egee, inclusiv catre Sfantul Munte Athos in zilele senine.Interiorul manastirii adaposteste lucrari create de calugari si diferite obiecte bisericesti, o icoana facatoare de minuni in care este reprezentat Arhanghelul Mihail, ocrotitorul Insulei Thassos, comoara cea mai de pret fiind “Sfantul Cui” de la Crucificarea lui Hristos. Pentru a intra la manastire trebuie sa fii imbracat adecvat (obligatoriu pantaloni sau fusta lunga si umerii acoperiti). Daca nu ai haine decente, nu este nicio problema. Maicutele iti vor da tot ceea ce ai nevoie.
6. Exerseaza-ti talentul la sarituri in apa la Giola
Nu departe de Manastirea Sf. Arh. Mihail se afla Giola, o laguna circulara sculptata in roca de calcar de valurile Marii Egee si inconjurata de stanci etajate, ce ajung pana la o inaltime de opt metri. Aceasta piscina naturala cu apa cristalina are un diametru de 15 metri si este ideala pentru a-ti exersa talentul la sarituri in apa.La Giola nu exista nici plaja si nici umbra, asa ca nu este deloc confortabila daca vrei sa petreci prea mult timp. Este recomandata doar celor care vor sa sara in apa sau celor pasionati de fotografie. Eu ma incadrez in cea de-a doua categorie, insa baietii s-au distrat de minune😊.
La Giola poti ajunge cu masina foarte usor, drumul fiind refacut recent. Noi am parcat chiar langa taverna (nestiind ca exista o mica parcare si mai jos) si am avut de mers destul de mult pana jos. La coborare ne-am bucurat de privelisti superbe si nu am simtit deloc caldura si oboseala, insa la urcare treburile s-au complicat destul de tare 😊. A meritat oricum efortul.
7. Petrece o dupa-amiaza pe plaja Salonikios
Desi accesul pana aici este putin aventuros, plaja Salonikios mi-a placut nespus de mult, fiind o adevarata oaza de liniste la malul marii, inconjurata de multa vegetatie si peisaje spectaculoase, cu nisip fin si apa cristalina. Desi are un aspect wild, Salonikios este o plaja amenajata cu baldachine, sezlonguri si un beach bar. Deasemenea este ideala pentru cei pasionati de snorkeling (aici am vazut pentru prima data o caracatita si o stea de mare).
8. Bucura-te de plaja, peisaje fabuloase si istorie la Aliki II
Pentru a scapa de aglomeratia celebrei plaje Aliki, am mers putin mai fata catre mult mai linistita plaja Aliki II, un loc mai salbatic (cum ne place noua), cu multa umbra si verdeata, cu o terasa dragalasa si apa azurie.In partea stanga a plajei se afla Situl Arheologic din Aliki, un complex de ruine antice alcatuit dintr-un sanctuar, doua basilici si cariere antice de marmura. Sanctuarul dateaza din secolul 7 i.Hr. si a fost dedicat lui Apollo, in timp ce restul ruinelor si bazilicilor sunt considerate parte a unui regat antic numit Aliki, ce a prosperat aici in trecut. Carierele de marmura sunt pe jumatate scufundate in mare, insa le poti distinge cu usurinta si te poti catara pe ele, insa cu grija pentru ca apa le face destul de alunecoase.
Traseul prin situl arheologic dureaza in jur de o ora si jumatate, timp in care te vei delecta cu unele dintre cele mai frumoase peisaje marine din Thassos. Este superb!
9. Serveste o cina traditionala in Teologos
Teologos, declarat capitala culturala a insulei Thassos, este un sat traditional incantator, cu case mici, stradute inguste si pietruite si presarat cu mici magazine ale localnicilor de unde poti cumpara miere si dulceturi, mirodenii si ulei de masline, ouzo si diferite lichioruri facute in casa. In Theologos mai poti vizita Muzeul Folcloric si Cascadele “Kefalogournas” care sunt spectaculoase si usor accesibile.Nicio vizita in Theologos nu este completa daca nu servesti o cina traditionala. Noi am luat masa la Stelios, o taverna rustica in care te poti delecta cu delicioase preparate muntenesti. Iti recomand mielul sau iedul la rotisor. Sunt delicioase!
10. Relaxeaza-te la Tripiti Beach
Tripiti este o plaja generoasa, in care vei gasi numeroase sezlonguri si baldachine, nu foarte aglomerata si inconjurata de peisaje superbe. Este locul ideal pentru snorkeling, fiind localizata intr-o zona in care fundul marii este destul de stancos si vei avea posibilitatea sa vezi numerosi pesti, arici de mare sau caracatite. In partea vestica se afla si o pestera, in capatul careia vei gasi o plaja micuta.Daca vrei sa iei pranzul iti recomand taverna Meltemi, situata chiar pe plaja. Mancarea este foarte buna, servirea ireprosabila si preturile rezonabile.
Acestea fiind spuse, Thassos este un loc minunat pentru a te bucura de o vacanta relaxanta si plina de aventura.
Pe curand!