Astazi o sa va povestesc despre unul dintre cele mai frumoase locuri pitoresti de la noi din tara, Ferma de sub Penteleu. Aceasta ferma minunata se afla destul de aproape de Bucuresti, in judetul Buzau, la poalele Muntilor Penteleu, mai exact in catunul Gura Milii, un colt de rai uitat de lume, care in prezent nu mai are niciun locuitor.Din Bucuresti si pana la ferma faci in jur de 3 ore, cea mai buna varianta fiind Otopeni – Valenii de Munte – Nehoiu – Gura Teghii – Varlaam. Ultimii 15 km i-am parcurs cu 20 km/h pe un drum de tara, cu peisaje pitoresti pur si simplu uluitoare si fara semnal la telefon (stai linisit ca nu ai cum sa te ratacesti :)), dupa care am ajuns in parcarea pensiunii unde ne astepta Mihaita cu roaba pentru bagaje :)).
Am traversat podul peste rau, asemeni unei punti simbolice ce pare ca desparte lumea in doua, la capatul caruia ne astepta viata autentica de la ferma.
La Ferma de sub Penteleu nu ai nici televizior si nici semnal la telefon sau internet, prin urmare esti intr-o relaxare continua si te poti bucura de lucrurile marunte ale vietii. Eu am suferit toata copilaria mea ca nu am avut bunici „la tara”, asa ca am profitat de ocazie sa descopar impreuna cu baietelul meu o parte din experientele pe care ti le ofera viata la sat. Ne-a placut mult de tot si abia asteptam sa ne reintoarcem.
Ferma de sub Penteleu este visul devenit realitate al familiei Dinca, mai exact al lui Vali si Alex (asa cum i-am cunoscut noi), doi oameni minunati ce ne-au fost gazde pe toata perioada sederii noastre. Atat ei, cat si personalul de aici ne-au facut sa ne simtim ca acasa si sa avem parte de cele mai frumoase amintiri.
La inceput, familia Dinca a fost in cautarea unui loc ascuns in care sa evadeze de stresul cotidian, insa dupa ce primul copil si-a facut aparitia in viata lor si-au facut o mica ferma de capre si o gradina de zarzavaturi, cu scopul de a-i asigura o alimentatie cat se poate de echilibrata. Cu timpul insa, proprietatea s-a extins, iar mica ferma de capre a inceput sa creasca, in scurt timp avand peste 100 de capre, porci, gaini, rate si vacute. Asa ca, din 2015, ferma s-a deschis pentru turisti, cu scopul de a readuce la viata vechiul mod de viata al fermierilor romani.
Sejurul nostru de patru zile la Ferma de sub Penteleu a fost o deconectare totala pentru noi, parintii, si o experienta foarte distractiva pentru cei mici, care au avut parte de numeroase activitati, care mai de care mai interesante. Aici, la ferma, pare ca timpul a stat in loc, viata urmandu-si un curs linistit si lent, si asta datorita peisajului rural pur romanesc si lipsei totale a tehnologiei moderne (am descoperit ca se poate trai fara telefon :)).
La ferma exista multe spatii de cazare, impartite in diferite casute, pe care le poti inchiria in functie de cat de mare iti este gasca de prieteni. Ai ca si varianta Conacul (prima cladire construita pe acest domeniu ca si casa de vacanta a familiei Dinca), cladirea principala (unde se afla mai multe suite de 2, 3, respectiv 4 persoane), Cabana (o cladire independenta potrivita pentru o familie cu 3 membri), Casa Tamplarului si Casa Maramureseana, ideala pentru cei carora le plac traditiile autentice. Ultima dintre ele are peste 150 de ani vechime, a fost adusa din Maramures si reconditionata de mesteri specializati in constructii traditionale. De cum ii treci pragul, ai senzatia ca te intorci in timp. Este pur si simplu superba!
Noi am stat intr-o suita din cladirea principala si ne-a placut mult. Mobilierul, decoratiunile si toate detaliile sunt atent gandite si te transpun intr-o lume trecuta, insa fara a te priva de dotarile vietii moderne.
La Ferma de sub Penteleu nu ai timp sa te plictisesti, pentru ca in fiecare zi gazdele iti pregatesc un program bine pus la punct. In primul rand poti interactiona cu animalele, care nu sunt deloc putine la numar: capre, porci, pui, rate, curcani, gaste, iepurasi, catei, o vacuta absolut adorabila si magarusul care este vedeta fermei. Cei mici pot hrani animalele, pot mulge capritele sau se pot duce cu ele la pascut, sus pe deal.
Si pentru ca experienta traditionala sa fie completa, la ferma exista numeroase activitati si ateliere creative, menite sa readuca la viata vechile mestesuguri romanesti. Astfel, poti participa la atelierul de fierarit, unde fierarul face potcoave, la cel de olarit, unde cei mici (dar si cei mari) invata sa modeleze lutul si sa il transforme in obiecte pline de imaginatie sau la atelierul de arte populare, in care inveti sa faci papusi traditionale exact ca acelea cu care bunicii nostri se jucau cand erau copii.
Mai sunt si excursiile cu caruta trasa de cai, mersul cu caprele pe poteci de munte, drumetiile prin imprejurimi si focul de tabara din ultima seara, menit sa incheie in glorie orice vacanta la ferma. Noi am ales doua zile consecutiv sa facem drumetii, o data cu caruta si o data pe jos. A fost foarte relaxant, am descoperit peisaje pitoresti si case vechi de sute de ani, am respirat aer curat si ne-am bucurat de liniste.
Daca vrei sa te relaxezi si mai mult de atat, atunci te asteapta si un ciubar cu apa calda sarata si o sauna uscata, amplasate deasupra birtului, de unde ai o priveliste magica asupra intregii ferme. Acestea sunt momentan inchise din cauza pandemiei :(.
In momentul in care iti rezervi un sejur la Ferma de sub Penteleu, trebuie sa stii ca ai incluse si toate mesele. In zona nu ai unde sa mananci, si in plus, ar fi si pacat avand in vedere ca toate preparatele sunt absolut delicioase, gatite ca la bunica acasa. Mancarea este cat se poate de naturala, pregatita din ingrediente proaspete de la ferma sau de la micii producatori din imprejurimi. Meniul este destul de variat si ai posibilitatea de a alege din mai multe sortimente.
Supe si ciorbe, rata cu varza, friptura de ied, carnuri gatite la foc lent, gratare, cozonaci proaspat scosi din cuptor, placinte si prajituri de casa, gogosi fierbinti servite la focul de tabara, toate acestea ne-au rasfatat papilele gustative pe perioada sejurului si ne-au facut sa revenim acasa cu cateva kilograme in plus :). Si la capitolul bauturi, lucrurile stau la fel de bine, astfel ca te poti delecta cu vin, tuica, palinca sau visinata, toate facute „in house”. Bauturile sunt cu autoservire si iti notezi intr-un tabel ce ai consumat, cantitatea si camera in care stai, urmand sa platesti totul la finalul vacantei. La Ferma de sub Penteleu totul se bazeaza pe incredere.
Acestea fiind spuse, Ferma de sub Penteleu ne-a oferit o experienta de neuitat. Am invatat sa apreciem mai mult lucrurile marunte ale vietii, ne-am bucurat de liniste, de mirosul ierbii, de savoarea cafelei de dimineata, am admirat stelele, am hranit animalele si am savurat la maxim orice moment petrecut alaturi de familie si prieteni.
Vacanta placuta!