Odata cu mini-vacanta nostra in Sicilia, am ales sa facem o excursie de o zi in Siracusa si Ortigia, atat pentru a descoperi frumoasele obiective turistice, incarcate de istorie, ce fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, cat si pentru a degusta celebrul panini ce a facut inconjurul lumii, pe care il gasesti in piata din Ortigia, la Caseificio Borderi :).Fiind cazati in Catania, am ajuns destul de usor cu autobuzul pe care l-am luat de langa Stazione Centrale. Autobuzele pleaca din ora in ora, pretul unei calatorii dus-intors este de 9 euro si in aproximativ 90 de minute ajungi la destinatie.
Ne-am inceput plimbarea in Ortigia, leaganul civilizatiei siciliene, o oaza de cultura si arta, ce combina cu succes arhitectura medievala din secolul 15 cu stilurile baroc si rococo. Ortigia este de fapt o insula micuta, conectata de Siracusa printr-un pod, a carei frumusete va fi cu siguranta pe placul oricarui turist pasionat de arta si istorie.
De la Templul lui Apollo, cel mai vechi templu grecesc din Sicilia, trecand prin Piata Archimede cu Fantana Dianei si pana la Biserica San Filippo Apostolo din Giudeca, ale carei adancimi pastreaza un tainic secret; de la maiestuoasa Catedrala ce domina una dintre cele mai frumoase piete ale Italiei si pana la incantatoarea Fonte Aretusa care da viata unei vechi legende, Ortigia este un izvor nesecat de cultura si capodopere arhitecturale.
Supranumita si perla alba a Siciliei, Ortigia este un loc magic, incarcat de istorie si poezie, cu fantani si strazi absolut fermecatoare, cu o arhitectura remarcabila si balcoane antice, incununate de flori multicolore.
Traversand vechiul pod Umbertino am ajuns in fata uimitorului Templu a lui Apollo, cel mai vechi templu doric din Sicilia, a carei poveste a fost tulburata de multe ori de-a lungul vremii.
De aici am continuat sa mergem catre Piata Catedralei, inconjurata de unele dintre cele mai remarcabile constructii din Ortigia si locul perfect in care sa savurezi o cafea, acompaniat de razele blande ale soarelui.
Primaria, Palatul Beneventano, Palatul Episcopal sau Biserica Sf. Lucia sunt doar cateva dintre cladirile emblematice de aici, insa elementul dominant este fara indoiala catedrala, cu fatada in stil baroc, detaliile minutioase si statuia uriasa de aur de pe acoperis, ce o infatiseaza pe zeita Atena.
Structura acesteia incorporeaza cu brio unul dintre cele mai importante si faimoase monumente dorice din Sicilia: Templul Atenei, construit in anul 480 i.Hr., care inca mai pastreaza aproape toate coloanele si cateva parti din camera interioara. Nu rata nici interiorul catedralei, in stil bizantin, ce adaposteste cateva capodopere notabile, printre care pictura lui Giacinto Brandi, ce o infatiseaza pe Fecioara Maria. Catedrala este deschisa zilnic intre orele 09.00 si 18.30, iar pretul unui bilet este 2 euro.
Parasind Piata Domului, ne-am pierdut printre palate si strazi splendide, case cu usi elegante si constructii de marmura in stil baroc pana am ajuns la Fantana Arethusa, unul dintre locurile misterioase ale Ortigiei, in ale carei ape creste papirusul.
Legenda spune ca Alpheus, fiul lui Oceanus, s-a indragostit iremediabil de nimfa Arethusa, slujitoarea zeitei Artemis. Arethusa nu-i impartasea insa sentimentele si, pentru a o salva de insistentele lui Alpheus, Artemis a transformat-o intr-o fantana. Numai ca Zeus nu s-a lasat nici el mai prejos si l-a facut pe Alpheus un rau, permitandu-i astfel sa o intalneasca pe Arethusa. Adevarat sau nu, aceasta fantana este unul dintre cele mai frumoase simboluri ale insulei.
Tot pe faleza, la mica departare de Fantana Arethusa poti vizita Castelul Maniace, un simbol al puterii si al geniului Imparatului Federico II, care a construit acest fort antic intre anii 1232 si 1240. Cufundat in culorile marii, acesta este cel mai extrem punct al Ortigiei si un loc foarte apreciat de turisti. Din anul 2015 gazduieste doua sali noi de expozitii, una dedicata istoriei castelului, iar cealalta descoperirilor arheologice. Poate fi vizitat zilnic intre 08.30 si 16.30, iar pretul unui bilet este de 4 euro.
Am pornit apoi catre Piata Archimede dedicata faimosului matematician, nascut in Siracusa, unde se afla una dintre cele mai frumoase fantani din Ortigia, Fantana Dianei, ce aminteste de trecutul glorios al Siracusei. Fantana care inca mai pastreaza legenda lui Alpheus si Arethusei dateaza din secolul 9 si este inconjurata de cladiri minunate ce povestesc istoria Siciliei din Evul Mediu si pana in prezent.
De aici am continuat pe Via Della Mestranza, una dintre cele mai vechi si mai pitoresti strazi din Ortigia, unde se afla case somptuoase, cu aspect baroc. Am admirat Palatul Impellizzeri-Vianisi, ce dateaza inca din anul 700 si se remarca prin fatada baroca bogata in ornamente florale, elegantul Palat Landolina-Bonanno, o cladire baroca din secolul 18, Palatul Zappata-Gargallo, una dintre cele mai importante cladiri ce a apatinut influentei familii Gargallo, Palatul Romeo-Bufardeci, ce se remarca prin fatada bogata in decoratiuni geometrice si masti grotesti si Palatul Impellizzeri, in stil rococo, ce gazduieste Facultatea de Arhitectura si cateva expozitii de arta contemporana.
Am parasit strada direct in Cartierul Giudecca, ce se intinde intre Via della Giudecca si Via Alagona, unul dintre cele mai pitoresti locuri din Ortigia, cu case medievale traditionale si rufe proaspat spalate ce atarna la ferestre. Cartierul inca mai aminteste de comunitatea evreiasca ce a locuit aici, pastrand aceeasi retea de strazi cu cladiri inalte construite in jurul unei curti centrale, spitalul, baile rituale sau Sinagoga, unde se afla acum Biserica San Giovanni Battista.
Plimbarea noastra in Ortigia s-a incheiat in piata locala de peste si fructe, un loc plin de arome si culori (dar si multa mizerie) in care poti manca celebrul panini de la Caseificio Borderi, cunoscut in lumea intreaga. Vei recunoaste foarte usor acest faimos magazin de branzeturi si panino dupa coada imensa de clienti, toti asteptand nerabdatori ca proprietarul sa faca celebrul panini enorm, umplut cu tot felul de branzeturi, carnuri si legume, care mai de care mai apetisante. Am asteptat mai bine de o ora insa nu ne-am plictisit deloc intrucat am urmarit cu drag realizarea fiecarui panini, in care umorul este elementul cheie. Un panini costa 5 euro si pot spune ca este absolut delicios. L-am mancat aproape pe tot :).
Dupa asa o masa copioasa am pornit cu forte proaspete catre Siracusa, unul dintre cele mai vechi si mai bine conservate orase, ce adaposteste adevarate comori ce apartin istoriei antice. Unul dintre cele mai mari teatre din lumea Greciei antice, catacombe mult mai mari decat cele din Roma, unul dintre cele mai mari amfiteatre romane din lume, al doilea cel mai important muzeu de arheologie din Sicilia si carierele antice absolut fascinante sunt cateva din obiectivele pentru care Siracusa este pe lista oraselor din Italia ce trebuie neaparat vizitate.
Timp de 1.000 de ani, Siracusa a fost capitala Siciliei si cel mai puternic oras al Mediteranei, iar astazi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO si continua sa impresioneze prin marturia magnifica a trecutului sau glorios.
Cel mai important obiectiv turistic din Siracusa si singurul pe care l-am vizitat (din cauza timpului limitat) este Parcul Arheologic Neapolis, unul dintre cele mai renumite locuri din Sicilia, care te va introduce cu siguranta in atmosfera fermecatoare a trecutului.
De cum intri in parc, pe partea dreapta, se iveste Teatrul Grec, cel mai faimos monument din Siracusa, ce inca isi pastreaza faima si prestigiul de odinioara, cand era cea mai importanta cladire a lumii greco-occidentale si un exemplu remarcabil de arhitectura.
Dateaza inca din secolul 5 i.Hr. si este unul dintre cele mai mari teatre construite vreodata, fiind in intregime sculptat in stanca. Cele 59 de randuri ale sale puteau acomoda pana la 15.000 de spectatori si a fost de-a lungul vremii folosit atat ca lacas de cult sau pentru marile adunari populare, cat si pentru a gazdui cele mai prestigioase spectacole ale vremii.
Coborand pe aleea din dreapta teatrului vei descoperi ciudata Latomia del Paradiso, o cariera adanca de calcar, ce a furnizat in antichitate piatra pentru oras, ulterior devenind inchisoare pentru cei 7.000 de supravietuitori ai razboiului dintre Siracusa si Atena (in anul 413 i.Hr.). Este plina de catacombe (in majoritatea nu se poate intra), arbori de citrice si magnolii si este locul potrivit pentru a-ti incarca putin bateriile, ferit de arsita unei zile calduroase.
Urmeaza acum una dintre cele mai fascinante atractii in randul turistilor, faimoasa pestera Urechea lui Dyonisus, o pestera artificiala cu o inaltime de 23 de metri, asemeni unei palnii. Poarta acest nume din cauza formei sale si mai mult decat atat, datorita acusticii remarcabile ce amplifica sunetul produs in interiorul ei. Conform legendei, tiranul Dionysus a folosit pestera pe post de inchisoare si obisnuia sa traga cu urechea la conversatiile detinutilor. Acest lucru este lesne de inteles intrucat chiar si cel mai mic sunet soptit aici este amplificat la un nivel colosal, si asta doar din cauza formei sale.
Ultimul obiectiv al parcului este Amfiteatrul Roman, ce dateaza de acum 2.200 de ani. Are o forma eliptica si dimensiuni considerabile (140 metri x 90 metri) insa din pacate a fost distrus in mare parte in secolul 16 de catre spaniolii care au folosit pietrele de aici pentru a construi zidurile ce inconjoara Ortigia. Pe vremuri era folosit de romani pentru lupte intre gladiatori si animale fioroase sau pentru cursele de cai.
Parcul Arheologic Neapolis este deschis zilnic intre 8.30 si 17.30, iar pretul unui bilet este de 10 euro. Din Ortigia ajungi in mai putin de 15 minute cu autobuzul pe care il iei din statia Molo Sant Antonio, aflata langa podul principal. Pretul unei calatorii este de 1 euro.
Asa s-a incheiat o zi de vis in acest univers fermecator in care ne-am bucurat de stradute inguste si atmosfera medievala, de istorie si legende, piete frumoase, privelisti spectaculoase si obiective care evoca gloria trecutului. Siracusa si Ortigia sunt fara indoiala locurile perfecte pentru oamenii romantici, in cautare de istorie si traditii.
Vacanta placuta!
.