Si anul acesta, ca si in 2018, am ales petrecem Craciunul departe de casa, intr-un loc incarcat de traditii si datini, in care sa simtim magia sarbatorilor de iarna asa cum se cuvine. De fiecare data am ales ca destinatie Bucovina, mai exact pensiunea „Codrii Bucovinei”, din satul Frasin, situat la 7 km de Gura Humorului. Am plecat in gasca mare alaturi de familie si prieteni si am avut parte de cele mai frumoase sarbatori de iarna, inconjurati de oameni minunati si primitori, de caldura, armonie, bucate alese si locuri minunate.Bucovina este una dintre cele mai atractive zone turistice din Romania, cunoscuta in special pentru peisajele naturale fascinante, pentru manastirile si bisericile pictate, incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru satele pitoresti si zecile de locuri in care traditia este litera de lege.
Deasemenea, Bucovina este renumita in lumea intreaga pentru folclor, costume, olarit si tapiterii. Aici, mestesugarii isi continua traditiile mostenite din generatie in generatie, creand cu multa pricepere costume traditionale si masti, oua incondeiate si obiecte din lemn, broderii si covoare, toate acestea reprezentand inca elemente ale vietii cotidiene.
Bucovina nu este insa doar despre locuri incarcate de istorie si traditii, Bucovina este si despre cei mai ospitalieri oameni pe care i-am cunoscut in viata mea. Intreg staff-ul de la „Codrii Bucovinei” a fost peste masura asteptarilor noastre, la fel si Vasile, proprietarul, care ne-a facut sa ne simtim ca acasa de fiecare data. Am legat prietenii frumoase in Bucovina, am impodobit bradul si l-am asteptat pe Mos Craciun, am primit colindatori, am asistat la toate obiceiurile specifice Craciunului si am mancat preparate delicioase. Nu iti mai detaliez ca deja imi ploua in gura cand ma gandesc la cozonacii abia scosi din cuptor, la poalele-n brau si soriciul proaspat :).
Pe langa distractia de care aveam parte zilnic in pensiune, am ales sa facem in fiecare zi si cateva excursii scurte in care sa vizitam atractiile importante ale zonei. Eu zic ca am reusit sa vedem cele mai importante si mai frumoase locuri si in randurile ce urmeaza vei gasi recomandarile mele pentru o vacanta de neuitat pe meleaguri bucovinene.
PASESTE IN UNIVERSUL POVESTILOR LUI ION CREANGA, LA HUMULESTI
La 65 de km de Gura Humorului, langa Targul Neamt, se afla „Casa Memoriala Ion Creanga” din Humulesti, locul in care marele scriitor si-a petrecut copilaria si unul dintre cele mai indragite muzee din tara, fiind vizitat anual de peste 40.000 de turisti romani si straini. Trecand portile casei am fost cuprinsa de nostalgia copilariei, cand citeam cu atata bucurie povestile lui Creanga si ma distram teribil alaturi de Nica si peripetiile sale.Interiorul casei este foarte redus ca dimensiuni, fiind alcatuit din doua incaperi micute si o tinda, cea mai mare din camere fiind si camera in care locuia intreaga familie. Aici se afla covata pentru copilul mic, hainele de sarbatoare asezate pe culmi, lada de zestre a mamei Smaranda, lavita in jurul careia avea loc iarna sezatoarea, diferite unelte de tesut ale mamei si ceaslovul (prima carte dupa care a invatat sa citeasca Creanga). „Casa Memoriala Ion Creanga” se poate vizita zilnic intre orele 09.00 si 17.00, iar pretul unui bilet este 20 lei/adult si 5 lei/copil. Pe tot parcursul vizitei vei fi insotit de un ghid care te va purta in trecut, in vremea in care acesta mica casuta era populata de o familie numeroasa. A fost una dintre cele mai frumoase experiente traite in Bucovina.
Langa Casa Memoriala se afla Parcul tematic „Ion Creanga”, un loc in care te vei intalni cu personajele indragite din povestile pentru copii scrise de Ion Creanga. Matusa Marioara, Smarandita, Mos Chiorpec, capra cu trei iezi, ursul pacalit de vulpe, pupaza din tei sunt doar cateva din surprizele primului parc tematic dedicat operelor unui scriitor, construit in Romania. Parcul tematic este deschis zilnic intre orele 09.00 si 17.00, iar pretul unui bilet este 2 lei/adult si 1 leu/copil.
VIZITEAZA MANASTIREA HUMOR, UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE CTITORII ALE EVULUI MEDIU MOLDOVENESC
Aflata la doar 5 km de Gura Humorului, Manastirea Humor a fost construita in anul 1530 de catre marele logofat Toader Bubuiog, la sfatul voievodului Petru Rares si se numara printre cele cinci ctitorii bucovinene (alaturi de Voronet, Moldovita, Sucevita si Arbore) impodobite atat la interior, cat si la exterior, cu fresce bizantine, care le fac unice in lumea ortodoxa. Remarcabila prin pictura exterioara, dominata de „rosul de Humor” si prin interiorul excelent conservat (picturile sunt cele originale, de acum 500 de ani), Manastirea Humor a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO, inca din anul 1993. Se poate vizita zilnic intre orele 09.00 si 17.00, iar pretul unui bilet este 5 lei. Daca vrei sa faci fotografii trebuie sa mai achiti o taxa de 10 lei.
PARTICIPA LA SLUJBA DE CRACIUN DE LA MANASTIREA VORONET
Manastirea Voronet este fara indoiala cea mai renumita manastire din Bucovina, dar si din Romania, in special pentru albastrul de Voronet, o culoare unica in lume, a carei compozitie ramane inca un mister. Arhitectura speciala, frescele exterioare in culori intense si sutele de figuri bine pastrate pe zugraveala de azur au contribuit din plin la includerea acesteia in Patrimoniul Mondial UNESCO, in anul 1993. Manastirea Voronet a fost ctitorita de Stefan cel Mare, dupa castigarea unei batalii impotriva turcilor si se afla la 4 km de Gura Humorului, intr-un peisaj idilic. Noi am vizitat-o chiar in dimineata zilei de Craciun si incarcatura emotiala a fost cu totul speciala. Manastirea Voronet este deschisa in fiecare zi intre orele 09.00 si 17.00, taxa de intrare este 5 lei/adulti si 2 lei/copii, iar taxa pentru fotografierea exterioara (in interior este interzis) este de 10 lei.
PLIMBA-TE CU TRASURA TRASA DE CAI PRIN PADURE
Din fata Manastirii Voronet am luat o trasura trasa de cai si am pornit intr-o calatorie de aproximativ o ora prin padure. In ciuda frigului de afara ne-am bucurat la maxim de aceasta aventura, intr-un peisaj superb, atins de semnele iernii. Aveti insa grija cand va tocmiti cu vizitiii. Noi am negociat pretul de 100 lei pentru 6 adulti.
FA-TI UN MAGNET PERSONALIZAT IN ODAIA BUNICII
Aleea din fata Manastirii Voronet este o adevarata atractie turistica intrucat aici se afla un targ in aer liber cu obiecte traditionale si suveniruri. Cel mai frumos magazin, unde este amenajat si un mic muzeu, este Odaia Bunicii, un loc in care vei gasi obiecte vechi si piese de mobilier din Bucovina, dar si cele mai frumoase suveniruri personalizate pe care le-am vazut vreodata.
VIZITEAZA MANASTIREA PUTNA, CEA MAI IMPORTANTA CTITORIE A LUI STEFAN CEL MARE
La 68 km de Gura Humorului se afla Manastirea Putna, prima si cea mai importanta ctitorie a lui Stefan cel Mare si locul in care este ingropat, alaturi de sotie si fiica. De locul pe care a fost construita manastirea se leaga o frumoasa legenda. Astfel, se spune ca Stefan cel Mare, ingrijorat din pricina dusmanilor, i-a facut o vizita lui Daniil Sihastru, la chilia sa din munti. Stiindu-i supararea, pustnicul i-a spus ca a doua zi de dimineata sa se suie pe dealul de langa chilie si sa traga cu arcul; iar pe locul in care se va infige sageata sa ridice o biserica si Dumnezeu il va feri astfel de dusmani. A doua zi, Stefan a tras cu arcul si sageata s-a infipt intr-un paltin batran, acesta devenind locul in care se afla manastirea Putna de astazi. Ansamblul de la Putna este destul de complex si cuprinde biserica, trei turnuri, casa domneasca, paraclisul si muzeul. Acesta din urma poate fi vizitat contra unei taxe modice de doar 4 lei si adaposteste obiecte de cult si ceramica din perioada medievala, manuscrise vechi si broderii bizantine. Complexul de la Putna se poate vizita zilnic intre orele 09.00 si 17.00.
FA UN POPAS LA MANASTIREA SUCEVITA, ULTIMA BISERICA MOLDAVA PICTATA LA EXTERIOR
Manastirea Sucevita se afla la 35 km de Putna si a fost inclusa in Patrimonial Mondial UNESCO in anul 2010. Mi s-a parut de o frumusete izbitoare datorita frescelor exterioare, absolut remarcabile, colorate si foarte bine intretinute. Biserica a fost ridicata de fratii Movila si pictata in jurul anului 1595, fiind ultima biserica cu fatada pictata. Este absolut superba! Se poate vizita zilnic intre orele 09.00 si 17.00 contra sumei de 5 lei. Daca vrei sa faci fotografii in exterior trebuie sa achiti o extra taxa de 10 lei.
CUMPARA-TI UN OBIECT REALIZAT DIN CERAMICA DE MARGINEA
La doar cativa kilometri de Sucevita se afla satul Marginea, renumit la nivel national si international pentru Ceramica Neagra de Marginea, dar si pentru obiceiurile si traditiile pastrate pana astazi. Aici ne-am oprit la complexul de ceramica unde poti vedea mesterii olari la lucru si iti poti achizitiona obiecte din ceramica si costume populare.
DESCOPERA BISERICA ARBORE, UNA DINTRE CELE MAI VALOROASE OPERE DE ARTA MOLDOVENEASCA
Biserica Arbore se afla la 30 km de Gura Humorului si este unul dintre monumentele de seama ale Moldovei, recunoscuta ca valoare si pe plan mondial. Biserica nu este impozanta ca marime, insa impresioneaza prin arhitectura si picturile exterioare. Din nefericire, acestea au fost puternic afectate din cauza unui foc nimicitor, insa chiar si asa, biserica ramane una dintre cele mai valoroase opere de arta moldoveneasca. Arbore este inclusa inca din anul 1993 in Patrimoniul Mondial UNESCO, alaturi de manastirile Humor, Moldovita, Sucevita, Patrauti, Probota, Suceava („Sf. Ioan cel Nou”) si Voronet. Este deschisa zilnic, iar intrarea este gratuita.
DESCOPERA CEA MAI NUMEROASA COLECTIE DE OUA DIN ROMANIA SI UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE DIN LUME LA MUZEUL OULUI DIN VAMA
Muzeul Oului din Vama reuneste peste 7.000 de oua, atat din Bucovina, cat si din intreaga lume, lucrate in tehnici diferite si pe diferite tipuri de suport (coaja de ou, lemn, ceramica, portelan, piatra si sticla) pe care prof. Letitia Orsivschi le-a adunat in 12 ani de participari la diferite expozitii internationale. In cadrul muzeului poti vedea oua bucovinene, oua din Oltenia si Muntenia, oua lucrate cu tus sau motive florale din zona Dornelor, dar si oua traditionale din peste 82 de tari ale lumii.Printre exponatele bucovinene, un loc special il ocupa ouale mostenite de la bunici si strabunici (cu o vechime de pana la 100 de ani), oua ce nu au fost golite, pe care se pot observa simboluri bucovinene dominate de motivul crucii, simboluri ce redau ocupatiile si mestesugurile locuitorilor, simboluri ale naturii sau ale vietii, toate ouale vechi bucovinene fiind lucrate in culori naturale, obtinute din fierturi de plante. In colectie exista si oua rare, foarte interesante, preum cele de emu, nandu, tinamu, broasca testoasa, crocodil, flamingo, dar si oua de dimensiuni reduse, precum cele de gecko, potarniche, randunica si prepelita. Muzeul din Vama este deschis zilnic intre orele 10.00 si 18.00, iar pretul unui bilet este de 10 lei (inclus audio guide). Pentru fotografii am platit o extra taxa de 10 lei.
MERGI INTR-O CALATORIE FASCINANTA CU MOCANITA HUTULCA
O calatorie cu Mocanita Hutulca este cu siguranta cel mai frumos mod de a-ti incepe Ajunul Craciunului. Aflata la 30 de km de Gura Humorului, in satul Moldovita, mocanita te poarta intr-o calatorie fascinanta prin unele dintre cele mai frumoase sate, paduri de conifere si peisaje de poveste. Pe parcursul a 25 km si o ora de mers efectiv, am fost captivata non stop de acest mijloc de transport. Soba care incalzea vagonul, aburul pe care il vedem cand ieseam sa fac poze, funinginea care imi murdarea mainile, momentele in care mocanita lua viraje si o puteai admira in toata splendoarea; toate acestea sunt amintiri de neuitat. La capatul traseului, te asteapta o mare surpriza: o zona in padure, amenajata special pentru turisti, cu numeroase bunatati culinare si magazine de suveniruri. Aici am petrecut 40 de minute de vis, mai ales ca tocmai incepuse sa ninga cu fulgi mari de nea, transformand totul intr-o atmosfera de poveste.
Mocanita este fara indoiala cea mai frumoasa amintire cu care am venit din aceasta vacanta in Bucovina. Ti-o recomand cu multa caldura! Mocanita are doua trasee pe zi: prima plecare dimineata la ora 10.00 (pe care am ales-o si noi) si cea de-a doua la ora 14.00, pretul unei calatorii dus-intors fiind de 35 lei pentru adulti si 20 lei pentru copii. Te sfatuiesc sa iti faci rezervare cu cateva zile inainte pentru ca altfel risti sa nu gasesti loc.
ADMIRA PICTURILE EXTERIOARE ALE MANASTIRII MOLDOVITA
La doar cativa km de Mocanita Hutulca se afla frumoasa Manastire Moldovita, spectaculoasa datorita arhitecturii si fatadei exterioare pictate. Dintre toate bisericile bucovinene, picturile exterioare de aici s-au pastrat cel mai bine, culoarea specifica manastirii fiind galbenul. Moldovita a fost ridicata de catre Alexandru cel Bun, la inceputul secolului 15, departe de sat, undeva in mijlocul padurii. Este deschisa zilnic, intre orele 09.00 si 17.00, iar pretul unui bilet este de 5 lei.
AFLA TAINELE INCONDEIERII OUALOR LA MUZEUL LUCIA CONDREA
Tot in Moldovita, mai poti vizita unul dintre cele mai inedite muzee din Bucovina si din tara, „Muzeul Oualor Lucia Condrea”. Dedicat in totalitate oualor incondeiate de dna Lucia, acest muzeu este absolut fascinant atat prin exponate, dar si prin povestea spusa de sotii Condrea. Cata migala si precizie, cata munca si efort au fost depuse pentru ca acest muzeu sa prinda viata. Exista nu mai putin de 11.000 de oua incondeiate personal de dna Lucia, absolut superbe, asezate pe categorii, in functie de tehnica folosita sau tema aleasa. Unele dintre ele valoreaza si 5.000 euro, insa dna Lucia nu mai vrea sa le vanda; vrea sa le pastreze pe toate in muzeu, pentru a bucura turistii.Sotii Condrea ne-au povestit multe lucruri fascinante despre procesul de incondeiere. Ii admir din tot sufletul pentru ceea ce fac ca sa duca mai departe traditiile romanesti. Muzeul este deschis zilnic (chiar si de Craciun sau Paste), iar pretul unui bilet este 8 lei. Si daca tot ai ajuns pana aici, te sfatuiesc sa nu pleci cu mana goala. Noi am cumparat un ou incondeiat de fata sotilor Condrea.
CUCERESTE ZIDURILE CETATII NEAMT
Cetatea Neamtului este una dintre cele mai impresionante fortificatii din Romania, construita de Petru I Musat si devenita faimoasa in timpul lui Stefan cel Mare. Amplasata strategic, in cel mai inalt punct de pe Culmea Plaiesului, la 480 m altitudine, cetatea s-a dovedit aproape de nepatruns datorita pozitiei ideale pentru aparare, controland drumurile si strajuind Valea Moldovei si Valea Siretului, dar si datorita felului in care a fost construita. Drumul spre cetate te poarta printr-o padure superba si, chiar daca este destul de obositor urcusul, la final vei fi recompensat cu o priveliste panoramica absolut uluitoare. Recent restaurata, cetatea pare ca a renascut din propria cenusa si ofera turistilor posibilitatea de a se intoarce in trecut, in perioada sa de glorie, oferind experiente de neuitat si lectii importante de istorie.Pentru a patrunde in cetate am traversat podul arcuit, sustinut de cei 11 piloni, apoi am pasit prin poarta cetatii, deasupra caruia strajuieste mandra stema Moldovei. In interiorul cetatii poti vizita mai multe incaperi, printre care Sala de Judecata, in care se afla o masa lunga din lemn inconjurata de scaune cu spatar inalt, Iatacul si Camera de Taina care se remarca prin frumoasa soba de teracota, Sala Armelor in care poti vedea o expozitie de sulite si scuturi, Temnita Neagra unde erau aruncati tradatorii si infractorii, Bucataria, Camera de provizii si Inchisoarea. Mai sunt si alte incaperi in care se afla diferite expozitii de fotografii, dar si informatii interesante despre istoria uneia dintre cele mai importante cetati ale tarii. Cetatea Neamt poate fi vizitata de marti pana duminica intre orele 10.00 si 17.00; intrarea este 24 lei pentru adulti si 6 lei pentru copii.
PLIMBA-TE PRIN GRADINA ZOOLOGICA „DRAGOS VODA”
Daca vrei sa te relazexi putin in natura alaturi de cei mici atunci iti recomand o scurta plimbare prin Gradina Zoologica „Dragos Voda”, aflata la 10 km de Targu Neamt. Aici vei descoperi o oaza de aer curat si verdeata si vei putea vedea caprioare, cerbi lopatari, mistreti, ursi, nutrii si zimbri. Gradina zoologica este deschisa zilnic intre orele 09.00 si 17.00, iar pretul unui bilet este 8 lei/adulti si 5 lei/copii.
VIZITEAZA „CASA MIHAIL SADOVEANU”, UNUL DINTRE LOCURILE PREFERATE ALE SCRIITORULUI
„Casa Mihail Sadoveanu” se afla in comuna Vanatori-Neamt, la doar 1 km de Manastirea Neamt si a fost construita la initiativa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei si pusa la dispozitia scriitorului Mihail Sadoveanu din 1944 si pana la sfarsitul vietii sale. Acesta a folosit-o ca resedinta de vara, fiind unul dintre locurile pe care le-a indragit cel mai mult si unde era vizitat periodic de prieteni din literatura, muzica si politica. In cadrul muzeului poti vedea diferite obiecte memoriale, tablouri, icoane, obiecte de vanatoare si pescuit, sabia de samurai, piese de mobilier, dar mai ales carti, unele dintre ele chiar editii princeps si cateva documente ce au apartinut scriitorului. Casa Mihail Sadoveanu este deschisa zilnic intre orele 10.00 si 18.00, se percepe 8 lei taxa de intrare si 10 lei taxa foto. Acestea fiind zise, in timpul zilelor petrecute pe meleaguri bucovinene, am avut parte de experiente minunate, am descoperit locuri noi de o frumusete aparte, ne-am facut prieteni si ne-am bucurat de unele dintre cele mai frumoase sarbatori de iarna. Bucovina este fara indoiala un colt de rai al Romaniei.
Inchei jurnalul meu de calatorie cu un frumos citat despre Bucovina de-al lui Nicolae Iorga: “Pentru putine popoare se gaseste un tinut relativ mic ca acesta in care sa se cuprinda atata frumusete, atata bogatie de astazi si amintiri din trecut asa de imbelsugate, de indepartate si sfinte“.
Sarbatori cu bine!
De vis!!!Ma bucur mult sa citesc acest text,sa vad cele mai frumoase zone descrise intru n mod atat de placut.
ApreciazăApreciază
Multumesc, draga mea 🙂
ApreciazăApreciază
Buna ziua! Imi puteti da mai multe detalii despre cazare{nr,tel,e-mail}? Doresc sa imi fac o rezervare
ApreciazăApreciază
Buna ziua. Gasiti toate detaliile pe site-ul pensiunii. Se numeste Codrii Bucovinei.
ApreciazăApreciază