Am asteptat cu multa nerabdare luna decembrie si asta intrucat urma sa plecam cateva zile intr-o excursie in Alsacia si Elvetia. Asa am facut cunostinta cu unul dintre cele mai frumoase orasele pe care le-am vazut vreodata, Colmar. Stiam deja de la prieteni ca vara este o splendoare, insa in preajma sarbatorilor de iarna Colmar devine un loc cu adevarat magic.Orasul gazduieste numeroase targuri de Craciun, pietele sunt infrumusetate cu brazi gigantici, impodobiti cu globuri uriase, iar casele sunt incununate cu podoabe care mai de care mai minunate. Ursuleti albi de plus, inimioare si stelute, globuri imense, acadele, cutii de cadouri, ghirlande de brad pline cu decoratiuni; toate m-au facut sa ma opresc macar pentru un minut in fata fiecarei case, de fiecare data cu aceeasi bucurie si entuziasm. Nici acum nu imi vine sa cred cat este de frumos :).
Orasul Colmar se afla in mijlocul vailor acoperite cu vita de vie din sudul Muntilor Vosges, oferind peisaje minunate, dar si multe atractii istorice. Acest oras incantator a fost o piata importanta, precum si un centru al artei si invatarii in secolul 13. Patrimoniul cultural este cu adevarat fascinant si se poate observa atat in casele minunate, cat si in muzeele si lacasurile de cult catolice, protestante sau dominicane.
Colmar pare neatins de trecerea anilor si te poarta intr-o calatorie fascinanta in timp, bucurandu-ti privirea la tot pasul cu monumente minunate. Iar sarbatorile de iarna transforma acest oras intr-un loc feeric, rupt parca din basmele copilariei noastre.
Colmar este un oras tipic alsacian, care se mandreste cu strazi pietruite, canale pe care te poti plimba cu barcuta si case decorate spectaculos. Vara casele sunt imbracate in flori, iar in perioada sarbatorilor de iarna, localnicii se intrec in decoratiuni care mai de care mai inedite.
Am petrecut o zi de neuitat in Colmar fara vreun itinerariu anume. Pur si simplu mi-am propus sa colind toate strazile si stradutele si sa ma bucur de atmosfera magica a Craciunului.
Fiind cazati in Basel am ajuns foarte usor in Colmar cu trenul. Trenurile pleaca din 40 in 40 de minute si circula pana la ora 22.00. Pretul unui bilet dus-intors este de 22 franci elvetieni. Gara din Colmar este foarte mica si foarte aproape de orasul vechi (aprox. 1 km).
Traversand parcul orasului, am pasit in orasul vechi, mai exact in Piata Dominicana, un loc incantator care gazduieste si primul targ din oras. Am baut vin fiert si ne-am plimbat pe la cele 60 de casute din lemn care ofera turistilor si localnicilor decoratiuni minunate de Craciun si bunatati culinare. Aici gasesti aproape orice: de la globuri de sticla pictate manual pana la sucitoare sculptate in lemn, cu motive elaborate. Tot in aceasta piata se afla si Biserica Dominicana, o constructie elaborata in stil gotic, cu vitralii minunate, ce adaposteste lucrarea pictorului Martin Schongauer, „Fecioara in gradina de trandafiri”, pictata in anul 1473.
Tot orasul vechi este un labirint desprins din povesti, cu stradute pietruite absolut captivante pe care se afla aliniate case burgheze in stil alsacian. Magia Craciunului incepe tot aici, intr-un decor de basm, ce transforma centrul vechi intr-un muzeu in aer liber in care elementele de baza sunt decorurile minunate ce te poarta cu gandul la sarbatorile de iarna.
In Colmar, ca de altfel in toata Alsacia, pregatirea pentru sarbatorile de iarna este un moment mult asteptat. Este momentul in care localnicii se intreg in decoratiuni care mai de care mai deosebite, iar artizanii locali pregatesc fel de fel de decoratiuni si dulciuri care mai de care mai atragatoare.
Zona istorica perfect conservata a orasului se intinde intre Rue des Têtes, Rue des Clefs si Rue des Marchands, pana in apropierea Catedralei care este si inima orasului. In Piata Catedralei (care se afla foarte aproape de Piata Dominicana) se afla Biserica Saint-Martin, o biserica in stil gotic, restaurata in secolul 18, edificiul istoric Ancien Corps de Garde (vechea garda), un exemplu de arhitectura renascentista tipic alsaciana, ce a fost de-a lungul timpului piata de desfacere, cladire a justitiei, urmand ca mai apoi sa fie transformata in locuinte pentru militari si Maison Adolph, una dintre cele mai vechi case din Colmar, construita in anul 1350 pentru familia Adolph. Chiar langa cladire se afla fantana cu doua capete de leu, ce dateaza din anul 1592.
Maison Pfister este una dintre cele mai frumoase case din Colmar si se afla in apropierea Pietei Catedralei, mai exact in coltul strazilor Rue Merciere si Rue des Marchands. Construita in stil renascentist si medieval, aceasta a fost construita in anul 1537 pentru Ludwig Scherer, un bancher renumit al acelor vremuri.
Ne-am continuat plimbarea pe strada Brutarilor (Rue des Boulangers) si strada Lacatusilor (Rue des Serruriers), unde se afla case pitoresti incantatoare, cu fatade din lemn. Una dintre cele mai frumoase case de aici este Maison des Tetes (Casa Busturilor), o cladire in stil renascentist a carei fatada este decorata cu busturi mici si figuri ale diferitelor personalitati.
Am pornit apoi catre Cartierul Pielarilor (Quartier des Tanneurs), un cartier superb, cu mici canale pitoresti si case multicolore, cu fatade de lemn, ce apartin secolele 17 si 18. Pe vremuri aici era locul in care pielarii isi creau produsele.
Este una dintre cele mai frumoase zone din Colmar si locul in care vei gasi piata acoperita a orasului si Palatul Justitiei. Piata a fost un adevarat deliciu pentru noi intrucat aici am servit atat pranzul, cat si cina. Atat de mult ne-a placut :). Recomandarea mea este tarte flambe si foie gras. Au fost delicioase!
Din cartierul Pielarilor te despart doar cativa pasi pana in Mica Venetie (Cartierul Krutenau), cea mai frumoasa zona din Colmar, cu restaurante pe malul canalelor, poduri si case colorate, decorate bineineles cu elemente specifice sarbatorilor. Cartierul poarta numele de “Mica Venetie” intrucat casele sunt construite chiar pe malul raului Lauch, iar barcutele mici poarta pasagerii in frumoase calatorii pitoresti.
Este o atmosfera minunata, iar micile podete iti ofera cele mai frumoase privelisti asupra cartierului si Bisericii Sf. Martin. Tot aici se afla un targ de Craciun dedicat copiilor, inconjurat de 43 de casute colorate de unde poti cumpara diferite jucarii, ornamente si multe bunatati.
Din Mica Venetie am pornit spre targul gazduit in cladirea medievala Koïfhus (pe vremuri aici era centrul economic si politic al orasului), unde poti gasi diferite creatii ale artizanilor locali. Ceramica, produse de lut, obiecte din sticla si lemn, bijuterii si haine, toate realizate manual de catre mesteri talentati. Aici am mancat cei mai buni biscuiti, proaspat scosi din cuptor, care mi-au adus aminte de piscoturile bunicii.
In aceasta zona am vazut unele dintre cele mai frumoase case din Colmar si ele imbracate in straie de sarbatoare. Un adevarat spectacol de lumini si culori, care odata cu lasarea noptii transforma tot orasul intr-un loc idilic.
Al cincilea si ultimul targ de Craciun din Colmar se afla in piata Jeanne d’Arc si este dedicat produselor locale. Aici vei gasi atmosfera intima a unui sat alsacian si poti degusta multe delicii culinare cu traditie, precum foie gras, prajituri de Craciun, carne de vita, turta dulce, vin fiert si multe alte bunatati locale.
Ne-am continuat plimbarea pe Rue des Clefs, principala artera de shopping din Colmar dupa care ne-am intors la gara. In drum spre gara, traverand parcul, am descoperit cel mai frumos carusel pe care l-am vazut vreodata. Un loc magic care noaptea prinde viata.
Asa s-a incheiat o zi magica intr-unul dintre cele mai frumoase orase ale Alsaciei, o zi in care am explorat toate stradutele impodobite, am admirat casele minunate si ne-am delectat cu vin fiert si multe bunatati culinare la targurile de Craciun.
Daca petreci mai mult timp in Colmar, atunci trebuie sa stii ca acest oras este plin de obiective turistice, care mai de care mai interesante. Printre acestea se numara:
- Biserica protestanta Saint-Matthieu, construita de franciscani in secolul 13.
- Muzeul Bartholdi ce prezinta opere ale faimosului sculptor Auguste Bartholdi, care s-a nascut in Colmar, devenit un simbol al orasului.
- Muzeul Unterlinden unde vei putea vedea sculpturi romano-gotice, picturi medievale, arta populara, jucarii tipic alsaciene, mobilier si obiecte decorative. Acesta se afla in interiorul fostei manastiri dominicane.
- Biserica Sf. Martin, aflata in centrul orasului vechi, un exemplu minunat de arhitectura gotica, construita intre secolele 13 si 14.
Daca ajungi in Colmar atunci trebuie sa incerci preparatele culinare alsaciene: foie gras, turta dulce, aluatul dulce cu stafide, branza Munster, toate acompaniate de un pahar de Pinot Gris.
Si acum cateva lucruri interesante si mai putin cunoscute acest orasel minunat:
- Orasul Colmar este capitala vinului alsacian. Drumul vinului se intinde pe nu mai putin de 170 km.
- Colmar este unul dintre cele mai bine conservate orase din estul Frantei.
- Este orasul natal al pictorului si gravorului Martin Schongauer, ale carui creatii pot fi vazute la Muzeul Unterlinden.
- In trecut inimile agatate pe usile caselor insemnau ca fetele din casa respectiva urmeaza sa se casatoreasca sau ca sunt singure. Si acum multe din usi sunt decorate cu inimioare :).
- Pe vremuri culoarea casei reprezenta ocupatia familiei respective. Albastru era destinat pentru pescari, galben pentru brutari, verde pentru fermieri, alb pentru tabacari.
- Zvonurile spun ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, soldatii nu au bombardat orasul, deoarece credeau ca este prea frumos sa il distruga.
- Colmar se presupune a fi orasul natal al lui Belle, din binecunoscuta poveste Disney, “Frumoasa si Bestia”. Chiar si fantana de aici este identica cu cea din film.
- Creatorul celebrei Statui a Libertatii din New York este Auguste Bartholdi, originar din Colmar. La iesirea din oras se afla o replica de 12 metri a acesteia, realizata pentru a comemora 100 de ani de la moartea sculptorului.
- Muzeul Unterlinden este cel mai vizitat muzeu francez din afara Parisului.
Pe curand!