Potsdam. Regatul din apropierea Berlinului.

Potsdam este un oras incantator, situat la 40 de km de Berlin, intr-o zona pitoreasca, cu lacuri si paduri. Ceea ce il face insa special sunt numeroasele palate si gradini care se intind pe suprafete considerabile. Potsdam a fost locuit inca din Epoca de Bronz, dar abia in timpul lui Frederick cel Mare a devenit cu adevarat important, datorita noilor palate construite si caselor in stil baroc. Astazi, o mare parte a orasului face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Inca de la inceput m-a atras foarte mult ideea de a vizita acest oras, mai ales ca din Berlin se ajunge foarte usor. Am luat trenul din statia Hauptbahnhof si in circa 45 de minute eram deja in Potsdam (trenurile pleaca destul de des, cam din 30 in 30 de minute). Avand in vedere ca nu am stat decat o zi aici, am ales sa vizitam cateva dintre obiectivele principale care se regaseau in ghid: parcul Sanssouci cu ale sale palate, targul de Craciun din centru, Biserica Peter&Paul si cartierul olandez.
De la gara am luat autobuzul 695 care ne-a lasat chiar in fata Palatului Sanssouci, situat in parcul cu acelasi nume. Impresionant ca dimensiuni dar si datorita gradinilor nesfarsite, Palatul Sanssouci a fost construit in anul 1745 pe baza schitelor lui Frederick cel Mare. Rezultatul este o cladire spectaculoasa in stil rococo, cu o cupola eliptica in centru si camere circulare. Gradina din fata este absolut incantatoare, plina de labirinturi si verdeata (chiar si iarna este foarte frumoasa), iar curtea din spate este inchisa de coloane corintice. Cele mai spectaculoase camere ale palatului sunt Sala de Marmura, cu coloanele sale, Galeria Mica ce cuprinde detalii elaborate, Sala de concerte cu picturile murale, Dormitorul si Camera de studiu, Biblioteca cu busturile sale antice si camera Voltaire. Se viziteaza contra unei taxe de 12 euro (inclus ghidul audio), iar turul palatului dureaza 40 de minute. Pe timpul iernii, palatul este deschis zilnic intre orele 10.00 si 16.00.
De la Palatul Sanssouci am luat acelasi autobuz 695 catre Palatul Nou. Parcul este foarte mare, iar distantele intre obiective la fel de mari. Dat fiind si frigul de afara care nu ne ajuta deloc, am preferat sa ne plimbam peste tot cu autobuzul. In drum spre Palatul Nou am putut admira si Orangeria, una dintre cele mai lungi cladiri din parc. A fost creata dupa shitele regelui William IV si are o lungime de 300 metri.
Sanssouci Park OrageriePalatul Nou este cel mai mare si mai impresionant ansamblu din parcul Sanssouci, fiind construit intre anii 1763 si 1769, la cererea lui Frederick cel Mare. Aceasta marcheaza in mod simbolic sfarsitul unui ere, fiind ultimul palat construit in stil baroc in Prusia. Avand in vedere opulenta acestuia, Frederick l-a folosit rar ca resedinta personala, preferand sa il transforme in casa de oaspeti. O parte a palatului este acum folosita de Universitatea din Potsdam.
New Palace SanssouciInteriorul este cu adevarat fascinant datorita somptuozitatii, cele mai maiestuoase camere fiind Sala de Marmura, Sala de concerte, Sala Grota care este senzationala, toti peretii fiind decorati cu scoici, minerale si corali si propriul teatru unde inca se mai tin spectacolele, dar care nu este deschis publicului larg.
Palatul este deschis de miercuri pana luni, intre orele 10.00 si 17.00, iar pretul unui bilet este 8 euro, cu audio guide inclus.
Dupa un tur de 90 minute al palatului (este obligatoriu sa optati pentru vizita cu ghid) am pornit catre centrul orasului (de aceasta data cu autobuzul 605) pentru a ne bucura de atmosfera magica specifica Craciunului. Am descoperit un targ minunat, casute cu multe bunatati, vin fiert care ne-a ajutat sa ne dezmortim si multe magazine in care gasesti sute de cadouri potrivite pentru cei dragi.
Targul se termina chiar in dreptul bisericii Peter&Paul, o constructie impunatoare in stil gotic.
Peter&Paul ChurchIn stanga bisericii, mergand circa 300 de metri se intinde cartierul olandez, cu cele 134 de case incantatoare din caramida rosie, infrumusetate de ferestre cu storuri albe. Construit intre anii 1737 si 1742 de catre mestesugari olandezi, aceasta comunitate este cea mai mare colectie de case in stil olandez, din afara Olandei. Este un loc popular printre turistii care vin aici pentru magazine, cafenele si restaurante.
Dutch Quarter PotsdamSe facuse deja noapte asa ca am luat din centru autobuzul (605 sau 695) si ne-am indreptat catre gara. De aceasta data am luat RE 1 catre Berlin, un tren mai rapid care ne-a lasat tot in gara Hauptbahnhof. Noi am ales aceasta gara intrucat era foarte aproape de hotelul nostru. Tu poti opta pentru alta gara in functie de zona in care esti cazat.
New Palace SanssouciVizita in Potsdam a fost o experienta frumoasa, pe care mi-as dori sa o repet intr-o vara. Imi si imaginez parcurile si gradinile care prind viata, miresmele imbietoare ale florilor si forfota turistilor dornici sa paseasca in universul magic al castelelor.

Travel Tips:

  • Potsdam este un oras care are multe de oferit. Sfatul meu este sa petreci aici macar 2 zile.
  • Parcul Sanssouci este imens. Pentru a putea vedea cat mai multe iti recomand sa te deplasezi cu autobuzul 695 care are statie la fiecare obiectiv important.
  • Daca vii aici in luna decembrie, viziteaza targul de Craciun din centrul orasului.
  • Foloseste autobuzul ca mijloc de transport. Iti poti lua un bilet de 7.6 euro, valabil toata ziua si in toate zonele (inclusiv in Berlin).
  • Daca vrei sa faci poze in interorul palatelor trebuie sa platesti o taxa suplimentara de 3 euro.
  • La Potsdam ajungi foarte repede cu trenul S7 sau RE 1 pe care il iei din gara Hauptbanhof sau Alexanderplatz. Este valabil acelasi bilet de care iti povesteam mai sus.
  • In Potsdam mai poti vizita Palatul Charlottenhof, aflat in apropierea parcului Sanssouci, Palatul de Marmura sau Palatul Cecilienhof din Neuer Garten, un alt parc impresionant. Noi nu am mai avut timp, intrucat se facuse deja noapte. Atat in Belin, cat si in Potsdam se intuneca de la ora 16.00.

Vacanta placuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s