Plovdiv este fara indoiala una dintre cele mai frumoase destinatii din Bulgaria, o adevarata bijuterie ascunsa si nealterata, incarcata de istorie, cultura, monumente si peisaje minunate. Totodata, Plovdiv este cel mai vechi oras locuit din Europa si al saselea cel mai vechi oras locuit din lume, cu o istorie ce dateaza inca de acum 8.000 de ani. Asta inseamna ca orasul a fost fondat inaintea Romei, inaintea Atenei si inaintea multor altor orase antice faimoase, gazduind de-a lungul vremii numeroase civilizatii, regate si imperii, fiecare dintre ele lasandu-si propria amprenta.Pe langa acestea, in anul 2019 orasul a fost declarat Capitala Cultural Europeana, fapt ce l-a facut mult mai atractiv in randul turistilor; recunosc ca si pe mine tot asta m-a determinat sa il vizitez.😊
Plovdiv este un adevarat muzeu in aer liber, asa ca ai multe lucruri de admirat si explorat: unul dintre cele mai vechi si bine conservate teatre romane din lume, un centru istoric absolut incantator, cu strazi pietruite si case fabuloase locuite in trecut de marii negustori, biserici uluitoare, privelisti minunate si numeroase surprize ce abia asteapta sa fie descoperite. Toate acestea iti vor garanta un sejur de neuitat intr-unul din cele mai fermecatoare orase din Bulgaria.
Ce poti vizita in Plovdiv?
Orasul vechi este cu siguranta cea mai frumoasa atractie din Plovdiv si locul in care sunt concentrate majoritatea obiectivelor turistice. Atmosfera autentica si strazile pietruite te poarta inapoi in timp si iti ofera nu numai posibilitatea de a descoperi monumente istorice si cladiri cu arhitectura spectaculoasa; iti ofera magie si bucurie la tot pasul! Este pur si simplu superb!Teatrul Roman Philippopolis este considerat a fi unul dintre cele mai bine conservate teatre antice romane din lume. A fost construit la sfarsitul secolului 1 i.Hr., finalizat in timpul domniei regelui Domitian si redescoperit in anul 1972, in urma unor sapaturi arheologice. In prezent gazduieste diferite spectacole si festivaluri.
Casa Klianti se afla la 50 de metri de Teatrul Roman si este una dintre cele mai vechi si mai bine conservate cladiri rezidentiale din perioada Renasterii Bulgare, ce dateaza de la jumatatea secolului 18. Casa a apartinut lui Georgi Klianti, un negustor de tesaturi din lana si se remarca prin tavanele unice, impodobite cu motive florale si elemente complexe si prin mobilerul autentic, restaurat pana la cele mai mici detalii.
Casa Lamartine se afla vis-à-vis de Casa Klianti si este una dintre cele mai mari si inovative case ale orasului vechi, renumita pentru faptul ca l-a gazduit in anul 1833 pe celebrul poet francez, Alphonse de Lamartine.
Vechea Farmacie Hippocrates este un muzeu unic in Bulgaria si super dragut ce prezinta numeroase obiecte farmaceutice din perioada renasterii, instrumente folosite pe vremuri in obtinerea diferitelor tincturi, precum si aparate pentru macerat, infuzie si sterilizare. A fost unul dintre locurile mele preferate!
Biserica “Sf. Constantin si Elena” este una dintre cele mai vechi biserici crestine din Plovdiv, construita in anul 337 pe locul unui templu antic pagan. De-a lungul anilor, lacasul a fost distrus si reconstruit de multe ori, biserica de astazi fiind ridicata in 1832 si impresioneaza prin frescele ce decoreaza peretele exterior si icoanele magnifice realizate de artistii celei mai faimoase scoli bulgare de iconografie.
Una dintre cele mai frumoase cladiri din orasul vechi adaposteste in prezent Muzeul Regional Etnografic, al doilea ca marime din Bulgaria, ce prezinta sase expozitii permanente. Recunosc ca nu am vizitat interiorul muzeului, insa gradinile ce il inconjoara sunt superbe, iar cladirea in sine este fara indoiala unul dintre cele mai instagramabile locuri din Plovidiv. Merita sa te opresti aici pentru o sedinta foto 😊.
Langa Muzeul Etnografic se afla uluitoarea poarta medievala Hisar Kapia, ce dateaza din secolul 11. Se spune ca aceasta a fost construita deasupra uneia dintre cele trei intrari ale acropolei din Philippopolis (numele vechiului oras Plovdiv). Dupa ce treci de poarta vei descoperi cateva case superbe ale negustorilor ce apartin secolelor 17 si 18. Cele mai frumoase sunt Casa Nedkovich si Casa Georgiadi.
Alea Mestesugurilor sau Stramna este una dintre bijuteriile ascunse ale orasului vechi, fiind mai greu de descoperit. Dupa ce treci prin Hisar Kapia vei vedea indicatoare (imediat pe stanga) care te vor conduce catre aceasta strada unica si foarte ingusta. Micuta alee este formata din cateva casute, patru la numar mai exact, in care poti vedea artizanii locali la lucru si de unde poti achizitiona suveniruri unice, realizate manual.
Nu departe de Aleea Mestesugarilor vei descoperi Retro Photo Old Plovdiv, un studio foto absolut incantator de unde vei pleca cu amintiri de neuitat. Mi-a placut mult experienta!
Casa Balabanov este una dintre cele mai frumoase cladiri, ce impleteste detalii ale perioadei Renasterii cu specificul otoman al caselor traditionale. Interiorul gazduieste la parter o expozitie de pictura moderna, in timp ce etajul I iti ofera posibilitatea de a admira cateva camere decorate cu mobila antica perfect restaurata, diferite tesaturi si obiecte decorative ce ilustreaza gustul unei familii instarite de negustori.
Langa Casa Balabanov se afla Casa Hindliyan, cea mai frumoasa casa-muzeu din oras. A fost construita in anul 1835 si este una din putinele case care si-a pastrat designul original. Poarta numele primului proprietar, un comerciant foarte bogat ce calatorea frecvent in India.
Biserica Sveta Marina este un loc incantator si mai putin frecventat de turisti (fiind ascunsa pe o strada laturalnica, foarte aproape de orasul vechi), ce dateaza din secolul 16. Se remarca prin cadrul natural in care este amplasata, prin peretii exteriori decorati cu picturi murale superbe ce infatiseaza scene din Vechiul Testament si prin clopotnita din lemn, inalta de 17 metri, unica in Plovdiv.
Kapana reprezinta inima artistica a orasului Plovdiv si este un loc pur si simplu fermecator. Aici te poti delecta cu arta stradala la tot pasul, o multime de restaurante bune, baruri, cafenele, magazine cu obiecte handmade si multa, multa voie buna. Este fara indoiala cea mai animata si instagramabila zona a orasului 😊.
Glavnata este strada principala din Plovidv, un loc de promenada plin de viata, ce abunda de turisti si localnici in orice moment al zilei, care te poarta prin vechiul stadion roman si pana la podul pietonal de deasupra raului Maritsa. Glavnata este ca un muzeu in aer liber ce iti ofera posibilitatea de a descoperi numeroase cladiri cu arhitectura superba, restaurante, magazine, cafenele, dar si obiective turistice ce au in spate o istorie veche.
Nu rata semnul “Together”, sloganul din 2019 cand orasul Plovdiv a fost numit Capitala Cultural Europeana. Atat de plin de viata si colorat, este unul dintre cele mai fotografiate locuri din oras. Langa acesta se afla statuia haioasa a lui Miljo, un personaj intalnit in numeroase legende locale ale orasului.
Tot pe strada Glavnata se afla si Moscheea Dzhumaya, una dintre cele mai vechi cladiri otomane religioase (dateaza din anul 1363) si una dintre cele mai mari. Se remarca prin interiorul bogat ornamentat in care se impletesc armonios picturile murale ce infatiseaza diferite ornamente florale cu medalioanele care citeaza Coranul. Se poate vizita in fiecare zi, intrarea fiind gratuita.
Vis-à-vis de moschee se afla Stadionul Antic Philipopolis, un loc incarcat de istorie, construit la inceputul secolului II, in timpul domniei Imparatului Hadrian. Pe vremuri era una dintre cele mai impozante cladiri ale orasului si putea acomoda pana la 30.000 de spectatori. Astazi, se mai poate vedea doar partea nordica a stadionului.
Plovdiv mai este cunoscut si ca „Orasul celor 7 coline”, asa ca nu rata ocazia sa admiri orasul de la inaltime. Noi am ales sa urcam pe Sahat Tepe, unde poti vedea Turnul cu Ceas ce dateaza din secolul 17 si te poti delecta cu o panorama superba asupra intregului oras. Recunosc ca urcusul este putin anevoios, insa merita!
Unde sa mananci in Plovdiv?
Plovdiv m-a surprins in mod mai mult decat placut la capitolul gastronomie, avand numeroase restaurante unice si moderne, majoritatea dintre ele fiind situate in Kapana. Iata care au fost preferatele mele:
-
Aylyakria este un loc foarte cozy, situat chiar in inima cartierului Kapana, cu un meniu extrem de simplu, bazat pe cateva preparate locale pur si simplu delicioase. Preferatul meu a fost sandwich-ul cu pulled pork si unt de trufe.
-
Smokini te va purta intr-o adevarata aventura culinara si te va surprinde cu preparate ce imbina armonios retetele internationale cu bucataria traditionala bulgareasca. Iti recomand obrajorii de vitel cu piure de cartofi si cipsuri de pastarnac. Smokini se afla chiar in centru, la o aruncatura de bat de Glavnata si Kapana.
-
Pavaj este situat in inima cartierului Kapana si este cel mai premiat restaurant din Plovdiv, fiind preferat atat in randul localnicilor cat si al turistilor. Aici se folosesc doar produse proaspete (nu exista frigider in bucatarie), painea este facuta in casa dupa reteta bunicii, iar legumele sunt cultivate chiar in gradina proprietarului. Este renumit pentru coastele de porc si obrajorii de vitel, insa preferatele mele au fost chiftelutele de dovlecei 😊.
-
Atlas este situat pe strada Glavnata, in apropierea ruinelor forumului roman. Este un restaurant foarte cochet, cu preparate sofisticate si personal extrem de ospitalier. Ne-am cazat la hotelul cu acelasi nume, situat chiar deasupra restaurantului. Camerele sunt spatioase si foarte dragalase; in schimb micul dejun ar putea fi imbunatatit.
-
Saffron este un restaurant situat tot in districtul Kapana si este locul perfect pentru a manca cele mai delicioase coste de porc din Plovdiv 😊.
Ce poti vizita langa Plovdiv?
Manastirea Bachkovo, a doua cea mai mare si importanta manastire din Bulgaria este un adevarat colt de rai, inconjurat de inaltimile impadurite ale Muntilor Rodopi, situat la doar 30 km de Plovdiv. Fondata in secolul 11, manastirea a pastrat exemple de arhitectura si pictura unice si de mare valoare, tipice culturii ortodoxe rasaritene.In cadrul complexului de la Bachovo poti admira Biserica Fecioarei Maria, ce pastreaza una dintre cele mai valoroase icoane facatoare de minuni a Fecioarei Maria Eleusa, adusa din Georgia in anul 1310, Paraclisul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Paraclisul Sf. Nicolae, ornat cu fresce, considerate adevarate opere de arta ale Renasterii Natuonale Bulgare si Trapeza ce se intinde de-a lungul a doua laturi ale curtii si are peretii acoperiti cu fresce ce prezinta istoria manastirii.
Cum ajungi in Plovdiv?
Al doilea oras ca marime din Bulgaria se afla la 380 km de Bucuresti si 150 km de Sofia. Cel mai rapid traseu este Bucuresti – Ruse – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Tulovo – Stara Zagora – Orizovo – Plovdiv. Cu tot cu vama si doua opriri, am facut 5 ore si jumatate.
Travel Tips:
- Teatrul Roman Philippopolis poate fi vizitat zilnic, intre orele 09.00 si 18.00, pretul unui bilet este 5 BGN/persoana sau 10 BGN (2 adulti si un copil).
- Casa Klianti poate fi vizitata zilnic, intre orele 09.00 si 18.00, pretul unui bilet este 5 BGN/persoana sau 10 BGN (2 adulti si un copil).
- Vechea Farmacie Hippocrates este deschisa de marti pana duminica intre orele 09.00 si 17.30. Pretul unui bilet este 5 BGN/persoana sau 10 BGN (2 adulti si un copil).
- Casa Balabanov poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 09.00 si 17.30; pretul unui bilet este 5 BGN/persoana sau 10 BGN (2 adulti si un copil).
- Casa Hindliyan poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 09.00 si 17.30; pretul unui bilet este 5 BGN/persoana sau 10 BGN (2 adulti si un copil).
Pe curand!