Brasovul este inconjurat de numeroase castele, cetati si biserici fortificate, de locuri incarcate de istorie in care ai posibilitatea sa te intorci in timpuri demult apuse, in urma cu sute de ani, cand aceste meleaguri erau conduse de Cavalerii Teutoni.Una dintre aceste fortificatii este si Cetatea Feldioara, un loc despre care nu stiam mai nimic, pana acum doua saptamani, cand am decis sa ii trecem pragul. Situata in comuna cu acelasi nume, la doar 17 de km de Brasov, pe drumul ce duce spre Sighisoara, Feldioara este cea mai importanta fortificatie ridicata de Cavalerii Teutoni in Tara Barsei.
La inceputuri, in secolul 13, cetatea era cunoscuta sub numele de “Marienburg”, dupa Fecioara Maria, care era protectoarea Cavalerilor Teutoni. In acele timpuri, Feldioara era centrul administrativ al ordinului cavalerilor din Transilvania si toate drumurile de la fortificatiile din Tara Barsei duceau catre aceasta. Pozitionarea sa strategica, pe un deal inalt, deasupra depresiunii Barsei ii oferea o perspectiva generoasa asupra Vaii Oltului, mai ales spre rasarit de unde venea pericolul, in timp ce raul Homorod ce o inconjura din trei parti ii asigura o aparare mai usoara a zidurilor.
Dupa plecarea cavalerilor teutoni, cetatea a fost preluata si dezvoltata de comunitatea locala germana timp de mai multe sute de ani. In forma sa cea mai ampla, a fost compusa din turnuri, curtine, o biserica, cladiri de locuit si diferite alte anexe. De-a lungul timpului insa, abandonul, degradarile naturale si demolarile au transformat acest ansamblu intr-o ruina, astfel ca in anul 2013 mai erau vizibile fragmente din zidul de incinta si din turnurile de vest, est si sud.
Din 2018, ca urmare a proiectului de restaurare, cetatea a reintrat in circuitul turistic, recapatandu-si farmecul si maretia de odinioara, conducand turistii pe urmele cavalerilor teutoni.
Turul cetatii incepe in turnul vestic unde vei afla mai multe informatii despre istoria satului Feldioara si despre cercetarile arheologice ce au avut loc in zona. La primul etaj sunt expuse cateva artefacte foarte vechi (fragmente din ceramica si metal din perioadele neolitice, geto-dacice si medievale), in timp ce ultimul nivel este dedicat Cavalerilor Teutoni (vestimentatie, stil de lupta, insemne heraldice).
De la acest nivel poti admira cel mai bine privelistea de ansamblu asupra cetatii, dupa care traseul se continua pe drumul de staja pana la turnul nordic, unde se afla o alta expozitie istorica, de aceasta data dedicata Primului Razboi Mondial si eroilor ce au contribuit la Marea Unire.
Ultimul turn care se viziteaza este cel estic care adaposteste un mic muzeu etnografic, in care sunt prezentate artefacte ce apartin culturii romanesti si sasesti, precum obiecte casnice, fotografii, tesaturi, toate donate de locuitorii din zona. A fost locul meu preferat! De aici mai ai de parcurs drumul sudic de straja, care iti ofera o panorama de ansamblu foarte frumoasa asupra satului si imprejurimilor.
Asa s-a incheiat scurta noastra vizita la Cetatea Feldioara. A fost o experienta placuta pe care ti-o recomand. Am promis ca mai revenim aici anul viitor la Festivalul “Cavalerii Teutoni se reintorc in Marienburg”. Doamna de la casa de bilete ne-a asigurat ca este o experienta pe cinste!
Cetatea Feldioara poate fi vizitata lunea, intre orele 11.00 – 17.00, de marti pana vineri intre 09.00 – 17.00 si in weekend de la 09.00 – 18.00 (ultima intrare se face cu 30 de minute inainte de inchidere). Pretul unui bilet este 15 lei/adulti si 10 lei/copil.
Pe curand!