Plimbare printre legende. Manastirea Corbii de Piatra.

Nu stiu daca ai vizitat pana acum Manastirea Corbii de Piatra, insa daca nu ai facut-o pana acum, iti recomand sa nu mai stai pe ganduri. Este un loc unic, ireal si cu adevarat magic, incarcat de istorie si legende, inconjurat de peisaje pitoresti fermecatoare, un loc desprins parca din cartile de povesti pentru copii. Noi am descoperit Corbii de Piatra weekend-ul trecut cand ne-am propus sa iesim putin din Bucuresti, departe de agitatie, intr-o zona mai putin cunoscuta, dar foarte ofertanta din punct de vedere turistic. Vazusem de curand pe Netflix documentarul „Flavours of Romania” asa ca am ales ca destinatie aceasta manastire unica, situata in judetul Arges, in micul sat Jgheaburi din comuna Colti, la 170 km de Bucuresti si 50 km de Pitesti.
Despre originea acestui loc, cioplit in peretii unei stanci, exista multe pareri si incertitudini, insa multi istorici cred ca preceda crestinismul si ca are radacini pagane, care dateaza inca din neolitic. Altii spun ca pestera era folosita de crestini inca de acum 2.000 de ani si avea trei scopuri diferite: era biserica (locul in care isi savarseau sfintele slujbe), ascunzatoare (pentru ca in acele vremuri era prigoana mare impotriva credintei crestine) si nu in ultimul rand, loc in care se propovaduia Sfanta Evanghelie.Corbii de Piatra este unul dintre acele locuri de care se leaga numeroase legende, care mai de care mai interesante. Una dintre ele spune ca dacii ar fi avut un alfabet special, din care au ramas cateva urme daltuite in piatra, una dintre acestea fiind gasita intr-o gospodarie din comuna Corbi, in anul 1970. Era o piatra neagra, de marimea unei paini rotunde pe care erau inscriptionate simbolurile unui alfabet necunoscut si era acoperita cu un strat de metal asemanator pietrelor meteoritice. Dupa ce a fost filmata si studiata, in mod misterios, atat piatra cat si materialul video, au disparut.O alta legenda la fel de interesanta povesteste ca in peretele de gresie galbena al Manastirii Corbii de Piatra, numerosi corbi ar fi sapat ascunzatori cu ghearele si pliscul lor. Totodata, se zice ca grota ar fi servit dacilor drept templu de jertfa si rugaciune, dovada fiind treptele sapate in stanca, jgheaburile si altarele, unde se presupune ca se scurgea sangele celor sacrificati zeului Zamolxis.A treia legenda ne spune ca Manastirea Corbii de Piatra ar fi fost sapata in stanca de catre uriasii ce locuiau in trecut pe aceste meleaguri. Acestia erau creaturi mistice cu infatisare umana si aveau o statura impresionanta, masurand cativa metri inaltime. Aceasta poveste fantastica nu are niciun fundament real, insa la numai cativa metri de manastire, in curtea Mamei Uta a fost dezvaluit, prin prabusirea unei stanci, un picior de urias, in timp ce pe peretele de gresie al manastirii se poate observa un fragment pietrificat din coloana vertebrala. Indiferent daca legendele sunt sau nu adevarate, ele sporesc cu siguranta farmecul si misterul acestui loc.Numele lacasului de la Corbii de Piatra se pare ca se trage de la corbii numerosi care isi gasisera adapost pe stancile inalte din zona sau de la calugarii care traiau aici pe vremuri, carora localnicii le spuneau „corbi” datorita vesmintelor pe care le purtau.
Manastirea Corbii de Piatra a fost sapata intr-un perete gigantic de stanca, ce masoara 30 de metri inaltime si 15 metri lungime, fiind singurul lacas de cult din tara noastra care are pe un singur naos 2 altare functionale, caracteristica ce o face unica in Romania. Se spune ca cele doua altare au fost ridicate pentru a servi atat credinciosilor ortodocsi, cat si celor catolici, insa este pura fantezie, ambele altare fiind ortodoxe.Valoarea bisericii nu este data doar de modul in care a fost implantata in stanca, ci si prin pictura care o impodobeste inca din anul 1300, despre care specialistii afirma ca este in cea mai pura traditie bizantina, fiind si cel mai vechi ansamblu de picturi care se pastreaza in Romania. Langa biserica sapata in stanca se afla trapeza manastirii sau sala de mese, un spatiu daltuit tot in stanca, despre care traditia afirma ca a fost folosita de Neagoe Basarab ca tribunal in aer liber, pentru a face judecati publice.In partea stanga a bisericii vei gasi 107 trepte ce te conduc pe un platou ce iti ofera o priveliste panoramica absolut minunata asupra satului. Toamna, peisajul este si mai uluitor, si asta din cauza pomilor incarcati de culori superbe si a covorului de frunze care iti calauzesc pasii spre cele mai frumoase peisaje rurale. Am petrecut ceva vreme colindand dealurile, am respirat aer curat (am profitat de faptul ca nu mai era nimeni si am putut sta fara masca), ne-am bucurat de peisajele pitoresti si am facut multe poze :). Singurul aspect care lasa de dorit (dar care tine strict de educatia turistilor) sunt numeroasele gunoaie lasate in voia sortii :(.La trei minute de manastire vei gasi o casuta albastra, situata sub un bloc imens de piatra, ce are o vechime de peste 100 de ani. Aici a locuit Mama Uta, un nume foarte cunoscut in sat, care din pacate a murit acum ceva vreme, insa fiica acesteia intampina vizitatorii cu povesti interesante despre aceste meleaguri. Casa se pare ca a fost dintotdeauna albastra, iar interiorul este autentic, parand desprins din povestile bunicilor. Pare ca te afli intr-un adevarat muzeu al satului, iar gradina casei este pur si simplu de vis: uriasi sapati in stanca, capite de fan, bolovani si …o cascada, care transforma totul intr-un loc magic.
Corbii de Piatra, impreuna cu Manastirile Namaiesti si Cetatuia (ambele pe lista mea de viitoare calatorii) au origini precrestine, devenind importante locuri spirituale. Se spune ca cele trei manastiri formeaza un triunghi echilateral, o forma geometrica perfecta, cunoscuta ca triunghi initiatic, magic sau sacru al Argesului, cu latura de 20 km. Fie ca este vorba de spiritualitate, misticism, religie sau istorie, aceste locuri sunt fara indoiala deosebite, invaluite in mister, cu povesti si legende care ne indeamna la visare. O plimbare la Corbii de Piatra, chiar si pentru cateva momente te va purta inapoi in timp si iti va bucura sufletul.

Travel Tips:

  • Biserica rupestra a manastirii poate fi vizitata zilnic, gratuit. In cazul in care nu gasesti deschis, la intrare sunt afisate numerele de telefon la care iti poti anunta vizita si in cateva minute ti se va deschide. Noi am fost duminica si era deschis.
  • In tot cursul anului, in fiecare duminica sau zi de praznic la Manastirea Corbii de Piatra se savarseste Sfanta Liturghie.
  • Din Bucuresti ajungi in aproximativ 2 ore si 15 minute, Corbii de Piatra fiind la 170 km de Bucuresti si 50 km de Pitesti. Din Bucuresti mergi pe DN1 pana la Pitesti, apoi vei parcurge 16 km pe DN73 pana la Piscani, de unde continui drumul pe DJ731 pana in comuna Corbi. De aici ajungi imediat in satul Jgheaburi unde se afla bijuteria din piatra.
  • Daca tot ai ajuns in zona iti recomand sa vizitezi si conacul Bratienilor din Stefanesti. Se afla la 50 km de Corbii de Piatra (1 ora de mers) si la 10 km de la iesirea de pe A1. Este un loc foarte frumos, deschis anul acesta, in care vei afla povestea celebrei familii Bratianu (am povestit mai multe aici).

Pe curand!

 

 

 

 

Publicitate

2 gânduri despre &8222;Plimbare printre legende. Manastirea Corbii de Piatra.&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s