Poate unul dintre cele mai romantice orasele din Puglia, Polignano a Mare te va cuceri inca din prima clipa cu atmosfera sa pitoreasca, privelistea asupra Marii Adriatice si casele albe pe mai multe nivele care de la departare par a fi niste cuburi de zahar gigantice.Cocotat pe un platou deasupra marii, orasul este usor accesibil atat cu trenul, cat si cu masina, fiind situat la doar o jumatate de ora de Bari. Un loc simplu, dar foarte cochet, ideal pentru plimbari lungi, fara vreo destinatie precisa, in care te vei familiariza inca din prima clipa cu traiul tipic italienesc: localnicii galagiosi ce stau la taifas in micutele piatete si cafenele de cartier, vecinii care discuta de la fereastra casei sau doamnele care intind rufe.
In Polignano nu exista atractii turistice majore, insa orasul compenseaza prin stradutele micute din centrul istoric, punctele panoramice ce ofera privelisti spectaculoase, faimoasa plaja Lama Monachile pe care o vezi in toate pozele de pe Instagram sau poemele de dragoste care decoreaza usile si zidurile vechi.
Polignano a Mare este faimos in lumea intreaga pentru patru lucruri: scufundarile, inghetata absolut delicioasa, statuia lui Domenico Modugno (cel care a compus si interpretat hitul international “Volare”) si Grotta Palazzese, considerat a fi unul dintre cele mai romantice restaurante din lume (din pacate de la sfarsitul lunii octombrie si pana in aprilie este inchis, asa ca ne-am multumit sa il privim de la departare).
Plimbarea noastra in Polignano a Mare a inceput in orasul vechi, trecand prin Porta Vecchia, catre centrul istoric unde am descoperit un adevarant labirint de bolte, scari, carari serpuite, mici piatete, biserici vechi si stradute pietruite, toate decorate cu vase de flori curgatoare.
Centrul orasului vechi este Piata Vittorio Emanuele, un loc deschis, inconjurat de cladiri frumoase si palmieri. Se mandreste cu ceasul comunal care inca mai arata timpul si cu fosta catedrala ce gazduieste acum o galerie de arta in care poti vedea lucrari semnate Vivarini sau Stefano da Putignano, inclusiv o sculptura din anul 1500.
Ratacind pe stradutele inguste, vei descoperi numeroase poeme de dragoste care decoreaza treptele, usile si peretii caselor. Acestea au fost scrise de Guido, flaneurul; “flaneur” fiind un cuvant inventat de Baudelaire ce defineste un om caruia ii place sa hoinareasca printr-un loc si sa experimenteze la maxim tot potentialul acestuia.
Guido s-a mutat in Polignano dupa ce s-a indragostit iremediabil de acest loc si a decis sa il imbogateasca, decorandu-l cu poeme de dragoste. Pare ciudat, insa mi se pare un lucru foarte dragut, care ii confera orasului o unicitate aparte.
Tot in zona istorica te vei bucura de nu mai putin de 12 puncte panoramice numite si balcoane peste mare ce ofera privelisti spectaculoase asupra coastei. Terasa Santo Stefano a fost preferata mea deoarece de aici poti admira cel mai bine Lama Monachile, cea mai fermecatoare plaja din Polignano a Mare, ce sta ascunsa intre doua stanci.
Polignano a Mare este supranumit si Perla Marii Adriatice, acest fapt datorandu-se in primul rand pozitionarii sale de exceptie. Secole intregi, portul de aici a jucat un rol important, transformand orasul intr-o artera importanta de comert si cultura.
Pe masura ce se lasa seara, orasul devine mai frumos datorita luminilor calde care se oglindesc in apa marii. Barcile de pescuit colorate pregatite de noi calatorii pe mare completeaza acest tablou fermecator, transformand totul intr-un peisaj de un romantism incurabil. Daca vii vara, atunci te poti bucura pe deplin savurand plajele spectaculoase si grotele ascunse, ce sunt accesibile doar de pe mare.
Cum ajungi in Polignano a Mare daca stai in Bari?
- Poti inchiria o masina. Polignano a Mare se afla la doar 36 km de Bari, asadar in aproximativ o jumatate de ora vei ajunge.
- Noi am optat pentru Trenitalia. Este cel mai rapid si ieftin mijloc de transport. Trenurile pleaca din 30 in 30 minute, calatoria dureaza jumatate de ora, iar un bilet dus-intors costa 5 euro/persoana. Trenurile pleaca din gara centrala.
- Cu autobuzul, insa este mai scump si nu sunt foarte multe curse pe zi.
- Cu taxiul. Pretul unui curse este intre 50 si 60 euro.
Pe curand!