Cea mai verde insula din Grecia. Corfu.

Iata ca a venit vara si, odata cu ea, mult asteptata vacanta la mare. Anul acesta am ales sa mergem in Grecia, mai exact in insula Corfu, iar ca si perioada am hotarat ca luna iunie este cea mai potrivita: fara canicula, preturi mai mici si mai putina forfota ca in plin sezon. Drumul spre Corfu poate fi facut intr-o singura zi, insa noi am ales sa facem un popas in Salonic atat la dus, cat si la intors. Pe langa faptul ca am fost mult mai odihniti, ne-am si bucurat la maxim de acest oras plin de viata.Am plecat din Bucuresti dis-de-dimineata pe ruta Ruse-Sofia-Kulata-Salonic si in aproximativ 9 ore (cu tot cu cateva opriri) eram deja cazati. Drumul este destul de bun si am avut noroc ca a fost liber. Acelasi traseu l-am avut si la intoarcere, iar timpul a fost acelasi.Orasul Salonic mi-a placut la nebunie, fiind un oras vibrant cu oameni voiosi si o faleza minunata. Centrul vechi alcatuit dintr-un amalgam de strazi si stradute pline de taverne, baruri, magazine si cafenele, Piata Aristotel, Turnul Alb, ruinele antice si numeroasele bisericile vechi sunt un deliciu pentru turistii dornici de explorare, in timp ce faleza incantatoare, care se intinde pe nu mai putin de 5 km, este locul ideal pentru o plimbare romantica. Acum voi reveni la subiectul acestui articol, vacanta in Corfu. Am plecat din Salonic imediat dupa micul dejun si dupa 3 ore de condus fara oprire (sunt 310 km, iar drumul este impecabil, numai autostrazi si tuneluri prin munti) am ajuns in port la Igumenita de unde ne-am imbarcat pe feribot. Feribotul pleaca din ora in ora iar pretul este de 40 euro/masina si 11 euro/adult. Cel mai avantajos este sa iti iei bilet dus-intors. Calatoria cu feribotul a durat in jur de 2 ore. Odata ajunsi in Corfu, am pornit catre satul Ermones, unde urma sa ne cazam intr-o casuta shabby chic, inconjurata de multe flori si palmieri. Gazda noastra, Doris, a fost extrem de atenta si draguta cu noi: ne-a asteptat cu prajituri si sfaturi utile si ori de cate ori apelam la ea, ne ajuta fara urma de ezitare. Iti recomand cu multa caldura acest loc. Se numeste Corfu Golf Countryhouse si se afla la doar 1 km de plaja Ermones, intr-un cadru natural fermecator.Corfu este o insula atragatoare, in care mereu ai ceva de facut. Multe plaje, natura salbatica, palate, fortarete, manastiri spectaculoase, Marea Ionica absolut superba, cu apa sa cristalina si mancare delicioasa … eu zic ca este exact ce iti trebuie intr-o vacanta de vara. In cele ce urmeaza gasesti recomandarile mele pentru 10 zile de neuitat pe aceasta insula.

SAVUREAZA UN COCKTAIL PE PLAJA GLYFADA

Glyfada este o intindere foarte mare, cu nisip fin, intrare lina in mare, apa calda turcoaz si un peisaj inconjurator absolut fermecator. Am ales sa ne rasfatam intr-o zona privata cu sezlonguri confortabile si cocktailuri apetisante. Aici preturile sunt mai mari (am platit 20 euro pe 2 sezlonguri si o umbrela, 7 euro pe un cocktail, insa la taverne preturile sunt mai mult decat accesibile), dar am petrecut o zi intreaga, fara sa ne plictisim. Glyfada se afla langa satul Pelekas, la aproximativ 12 km de Corfu Town.Am batut plaja de la un capat la altul, am gasit zone salbatice, stanci imense, vegetatie luxurianta si pestisori albi care inotau pe langa noi. Recomand aceasta plaja atat familiilor cu copii, cat si tinerilor dornici de distractie. Daca nu vrei sa stai pe sezlonguri, nu este nicio problema. Vei gasi multe zone retrase in care iti poti intinde prosopul.

BUCURA-TE DE UMBRA COPACILOR PE PLAJA ERMONES

Ermones, aflata la doar 1 km de casuta noastra (si la 16 km de Corfu Town) este o plaja micuta, situata intr-un golfulet; in loc de nisip aici vei gasi pietre si o intrare abrupta in mare, insa ofera privelisti frumoase si apa turcoaz. Nu o recomand insa familiilor cu copii. Exista locuri mult mai frumoase in care te poti bucura de soare. Daca totusi alegi sa vii aici sa iti iei neaparat incaltari de plaja. Preturile sunt medii, astfel vei plati 10 euro pe 2 sezlonguri si o umbrela, 5 euro pe o bere si 8 euro pe o pizza.

PASESTE PE URMELE PRINTESEI SISSI LA PALATUL ACHILLEION

Palatul Achilleion se afla in satul Gastouri, la 10 km de Kerkyra (Corfu Town). Drumul ingust te poarta printre case traditionale, cu gradini pline de flori, garduri de piatra si pergole colorate, oferindu-ti parca un indiciu ca ceva special se afla la capatul soselei, unde se ridica impunatorul palat ce domina culmea dealului.Aici este locul in care imaginatia capata sens, unde basmele devin realitate, iar tu vei fi purtat in trecut, in vremurile in care palatul era locuit de doua personaje importante din istoria Europei, al caror singur interes comun era adoratia pentru Corfu si cultura insulei. Este vorba despre Imparateasa Elisabeta a Austriei, cunoscuta sub numele de Sisi si Kaiserul William II al Germaniei.Sisi a fost cea care a construit palatul pentru a evada din tragediile vietii sale, in timp ce William l-a cumparat dupa decesul subit al acesteia. Din pacate, nu a avut sansa de a se bucura niciodata de frumusetea acestuia intrucat a fost doborat in razboi. In timpul celor doua razboaie mondiale, palatul a fost abandonat si distrus de inamici si dupa ani multi de reconstructie, a fost in sfarsit restaurat in forma finala, invitand turistii sa ii descopere secretele.Palatul in stil neoclasic a fost construit de Raffaelo Caritto sub atenta supraveghere a printesei Sisi si reflecta admiratia si dragostea acesteia pentru elementele clasice grecesti, atat interiorul cat si exteriorul fiind decorate cu statui ale filosofilor antici, eroi, zei din mitologia greaca, gorgone si grifoni, basoreliefuri si picturi ce infatiseaza scene de lupta. In interior poti admira impresionantul hol de la intrare pe al carui plafon sunt pictate cele patru anotimpuri si lunile anului, locul de rugaciune al Printesei, cateva piese de mobilier si obiecte ce au apartinut acesteia, picturi realizate de artisti italieni si statuete. Pe mine m-au fascinat mai mult gradinile ce privesc catre mare, situate in trepte, pline de chiparosi, maslini, plante exotice si numeroase statui ce infrumuseteaza aleile pitoresti. Cea mai reprezentativa statuie, care domina gradina are 11 metri inaltime si il infatiseaza pe Achile, iar langa intrarea in palat se afla statuia printesei Sisi, in marime reala. Palatul este deschis zilnic intre orele 08.00 si 19.00 (in weekend pana la ora 14.30), iar pretul unui bilet este 8 euro. Noi am optat pentru un bilet de familie in valoare de 15 euro (2 adulti si 1 copil).

FA UN CASTEL DE NISIP ALATURI DE CEI MICI IN AGIOS GEORGIOS

Plaja Agios Georgios, aflata in sudul insulei (la 30 km de Kerkyra) este o plaja potrivita pentru familiile cu copii mici: nisip fin auriu, o mare linistita cu intrare lina si apa calda. In rest, nimic interesant. Pare mai degraba un Eforie Nord cu un peisaj natural putin mai interesant. Noi am ajuns aici intrucat era singurul loc din Corfu in care nu ploua in ziua respectiva. Drumul din Kerkyra spre Agios Georgios este insa fermecator. Acesta te poarta de-a lungul coastei si iti ofera privelisti minunate asupra marii si naturii inconjuratoare.Tot aici am servit cel mai bun pranz din aceasta vacanta, la restaurantul Seagulls. Castigator al premiului „Cel mai bun restaurant din zona” oferit de Tripadvisor, aici vei gasi preparate absolut delicioase, o gradina incantatoare, totul incununat de frumusetea Marii Ionice.

ADMIRA PEISAJELE SALBATICE PE PLAJA PELEKAS

Pelekas Beach este o plaja foarte frumoasa, in care vei gasi atat confort (sezlonguri, beach baruri, taverne) cat si peisaje salbatice specifice zonei. Este foarte asemanatoare cu plaja Glyfada, avand nisip fin, intrare lina in mare si apa turcoaz. Aceasta se afla langa satul Pelekas, la aproximativ 12 km de Corfu Town si este ideala pentru copii. Preturile sunt mult mai mici, comparativ cu alte plaje din Corfu (am platit 5 euro pe 2 sezlonguri si o umbrela, 2.5 euro pe un frappe, 4 euro pe o bere). A fost preferata mea si singura plaja in care am ales sa mergem 2 zile.

VIZITEAZA MANASTIREA VLACHERNA SI INSULA SOARECELUI

Manastirea Vlacherna este fara indoiala una dintre cele mai frumoase atractii din Corfu si cel mai fotografiat punct turistic al insulei. Aflata la mica distanta de centrul orasului Kerkyra, mica manastire de maici se afla pe o insulita (aproape de aceeasi dimensiuni cu manastirea), inconjurata de un peisaj natural fermecator. Biserica cu arhitectura simpla, de un alb imaculat a fost construita la sfarsitul secolului 17 si contrasteaza cu albastrul cristalin al apei ce o inconjoara, creand o imagine perfecta. Interiorul bisericii este la fel de frumos, adapostind un iconostas impresionant sculptat in lemn si fresce minunate pe pereti.Insula este legata de continent printr-un debarcader ingust de unde poti admira marea albastra si Insula Soarecelui, barcile colorate de pescuit si dealurile pline de vegetatie luxurianta din imprejurimi. Desemenea este cel mai bun loc din care poti privi avioanele ce aterizeza pe micul aeroport din Corfu. Din fata Manastirii Vlacherna am luat o barcuta si am pornit intr-o mica excursie catre Insula Soarecelui. Barcutele pleaca non-stop, iar pretul unei calatorii dus-intors este de 2.5 euro de persoana. Pontikosini sau Insula Soarecelui este o insula plina de verdeata, ce isi trage numele de la marimea sa micuta (poate fi explorata in mai putin de 5 minute :)). Conform legendei, insula reprezinta barca lui Odysseus, transformata intr-o stanca de Zeul Poseidon, in timpul unei furtuni cumplite. Pe langa peisajul spectaculos si vegetatia abundenta, insula adaposteste Biserica Pantokrator, construita in secolul 13 si un magazin cu suveniruri.

EXPLOREAZA CENTRUL VECHI DIN KERKYRA

Kerkyra sau Corfu Town, cum este cunoscuta capitala insulei in randul turistilor este un oras fascinant, exact pe placul meu: un centru vechi cu strazi pietruite, case pastelate cu obloane in stil venetian, pline de forfota, cu multe magazine si restaurante, locuri incarcate de istorie, un port spectaculos si terase pe malul marii unde poti savura in liniste o cina romantica.Orasul este pozitionat intr-o locatie privilegiata, pe un promontoriu dominat de doua fortarete si ofera numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber. Pe langa centrul istoric ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO (care este atractia principala), in Kerkyra poti vizita vechea fortareata ce adaposteste o mica biserica, te poti plimba pe Esplanada (pretinsa a fi a doua piata ca marime din Europa), te poti ruga la Biserica Sf. Spiridon, o oaza de pace si liniste, ce adaposteste sarcofagul cu moastele Sfantului sau te poti delecta cu o sesiune de shopping. Indiferent de alegerea pe care o vei face, Corfu Town va fi cu siguranta pe placul tau.

PLIMBA-TE CU BARCA IN PALEOKASTRITSA

Paleokastritsa (in traducere locul vechiului castel) este un mic sat in nordul insulei care ofera cel mai frumos peisaj natural din Corfu. Aici pare ca intri intr-o alta lume, in care natura a fost foarte generoasa, oferind locuri incredibile. Legenda spune ca aceasta ar fi fost insula mitica a fenicienilor, iar golful din Paleokastritsa ar fi locul unde celebrul erou Ulise a naufragiat si a intalnit-o pe Nausicaa, fiica regelui fenicienilor. Aici, majoritatea plajelor sunt cu pietre, apa este mult mai rece decat in celelalte zone, insa are culoarea turcoaz sau albastru profund, iar peisajul compenseaza fara indoiala lipsa nisipului.Odata ajunsi in Paleokastritsa, am coborat catre plaja Agia Triada, un golf incantator, cu multe pietre si o apa turcoaz in care se oglindeau barcile iesite la plimbare. Desi pietrele nu prea te imbiau sa stai la plaja, privelistea era uimitoare. Dupa o ora de stat pe plaja, am hotarat sa inchiriem o barca pentru a explora cat mai bine zona, dar si plajele salbatice la care se poate ajunge doar pe mare. Grote, peisaje neatinse, stanci impunatoare si o mare putin cam involburata pentru gusturile mele, toate aceastea ne-au insotit intr-o frumoasa calatorie. Barca am inchiriat-o din Portul Alipa unde se afla si micuta plaja cu acelasi nume, contra sumei de 110 euro (7 persoane/70 cp, toata ziua) si am platit in plus inca 100 euro pentru un sofer care ne-a insotit permanent. Ni s-a parut destul de riscant sa ne aventuram singuri, mai ales ca eram si cu cei mici, iar valurile erau destul de mari. In mica noastra croziera pe mare am putut vedea Paradise Beach, un loc desprins parca din paradis (dupa cum ii spune si numele), Plaja Stelari, cea mai mare din zona, cu nisip auriu, grandioasa si ea, in special datorita peretelui de stanca din spate, cateva grote in care poti inota cand nu sunt valuri si Giali Beach.Dupa ce am explorat natura salbatica de pe mare, am urcat catre Manastirea Paleokastritsa, situata pe culmea muntelui, un loc plin de leandri si arbori de hartie ce ofera privelisti minunate.Manastirea Paleokastritsa a fost construita in anul 1225, in timp ce biserica dedicata Sfintei Fecioare si chiliile calugarilor au fost adaugate in secolul 18. Interiorul manastirii este alcatuit dintr-o curte interioara cu o alee acoperita si o cladire moderna ce gazduieste un muzeu in care poti vedea icoane bizantine si post-bizantine, carti sacre, obiecte sfinte si rochii de ceremonie.

DESCOPERA CANAL DE L’AMOUR, UNUL DINTRE CELE MAI FRUMOASE LOCURI DIN CORFU

Sidari este o zona populara aflata in vestul insulei Corfu (la 30 km de capitala), in special datorita numeroaselor hoteluri, baruri si cluburi de noapte. Pare un fel de Costinesti, plin de turisti galagiosi, cu o plaja foarte lata acoperita cu nisip fin, intrare lina in mare si apa foarte calda (dar plina de alge). Sidari nu impresioneaza cu nimic pana nu descoperi Canal de l’Amour (Canalul Iubirii), unul dintre cele mai renumite peisaje naturale din Corfu care se afla la capatul plajei (accesul fiind foarte usor).Canalul Iubirii este de fapt un sirag de stanci care se extind in mare, creand tuneluri inguste ce pot fi traversate, oferind privelisti unice. De la o fasie de nisip alb, pana la arcuri superbe de piatra si caverne ascunse, fiecare loc de aici este cu adevarat spectaculos. Cei mai curajosi pot face sarituri in apa din varful celei mai inalte stanci sau scufundari. Noi nu ne-am incumetat 🙂. Numele i se trage de la o frumoasa legenda conform careia perechile de indragostiti care inoata impreuna de la un capat la celalalt se vor iubi toata viata. Sper sa iti fie de folos recomandarile mele si sa te bucuri din plin de ceea ce are de oferit aceasta insula. Pentru noi, Corfu a fost o surpriza tare placuta.

Ce mi-a placut in Corfu?

  • Peisajele spectaculoase, apa turcoaz a marii, plajele intinse cu nisip fin.
  • Toata zona Paleokastritsa cu plajele sale greu accesibile, cu stancile ce rasar din mare si peisajul absolut spectaculos.
  • Combinatia dintre istorie si peisaje naturale, Corfu oferind pe langa mare si soare, muzee, palate si manastiri.
  • Vegetatia luxurianta cu multi leandri, cactusi giganti, palmieri si plante de aloe. Preferatii mei au fost arborii de hartie in culori vii.
  • Mancarea. Am mancat toate specialitatile, in topul preferintelor mele fiind fructele de mare, sardinele, saganaki (branza prajita), gyros, souflaki (frigarui), pastele cu carne de vita, tzatziki, tarama (icre), vinetele si dovleceii la gratar, musaka (in plus fata de a noastra are si vinete), friptura de miel, Dolmathakia (sarmale in foi de vita vegetariene); totul este foarte foarte gustos.
  • Tavernele micute, decorate in tonuri de alb si albastru, cu fete de masa in carouri si personal ospitalier.
  • Kerkyra, capitala insulei, un oras absolut incantator, in care mereu gasesti ceva interesant de facut si vizitat.
  • Micile fabrici de ulei de masline de unde poti cumpara ulei de masline aromat, produse cosmetice ce au la baza uleiul de masline sau tocatoare frumos stilizate din lemn de maslin.
  • Temperaturile placute din luna iunie. Zilnic am avut intre 22 si 26 grade, ceea ce ne-a permis sa stam la plaja chiar și in timpul pranzului.
  • Preturile rezonabile.

Ce nu mi-a placut in Corfu?

  • Multe gunoaie la iesirile din sate si orase. Am aflat ulterior ca au probleme cu firmele care se ocupa de ridicarea gunoiului.
  • Multe pisici, prea multe chiar.
  • Drumurile foarte inguste si prost semnalizate, cu foarte multe serpentine. Astfel, o distanta de 20 km o parcurgi in minim 45 minute.
  • Zona de sud a insulei este foarte saracacioasa si chiar daca apa e curata si nisipul fin, peisajul nu este deloc spectaculos. Iti recomand sa eviti cat poti de mult aceasta zona.
  • Casele cu curtile neingrijite.

Pe curand!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s