Excursie in Capitala Culturii. Orasul Iasi.

Iasiul este un oras impresionant care respira cultura la tot pasul, un loc incarcat cu cladiri remarcabile, care a dat viata unora dintre cei mai importanti scriitori, un oras in care m-am simtit excelent. Nici acum nu imi vine sa cred ca acest oras se afla in Romania … tot timpul am trait cu impresia ca ma aflu undeva departe, intr-o frumoasa capitala europeana. Orasul Iasi emana o energie pozitiva, fiind un loc cu oameni prietenosi si grai dulce moldovenesc. Cu siguranta este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania, un oras cu o cultura impresionanta, de unde te intorci cu dorinta de a mai reveni.

De mult timp imi doream sa vizitez acest oras, insa intotdeauna am pornit catre alte destinatii. Anul acesta insa, in luna mai, am hotarat sa pornim spre Iasi, cu ocazia Festivalului de baloane cu aer cald.  Ne-am cazat la Bucium Motel&Spa la recomandarea mai multor prieteni si colegi, hotel situat la aproximativ 10 km de Iasi. O alegere exceptionala din mai multe puncte de vedere: camere spatioase, curatenie, piscina interioara si un restaurant in care se mananca super bine.
Am pornit pe ruta Bucuresti – Bacau – Roman – Iasi. Prima oprire am facut-o insa inainte de Iasi, in satul Mircesti (4 km de Drumul European) pentru a vizita Casa Memoriala Vasile Alecsandri. Aceasta casa modesta, aflata intr-un parc cu nuci si stejari seculari, plantati chiar de poet, este locul in care Alecsandri a locuit timp de 24 ani si a compus o mare parte a operei sale literare. Pasind in interiorul casei memoriale, vei descoperi etapele din viata indragitului scriitor, de la perioada studiilor si debutul literar pana la activitatea sa diplomatica. Tot aici sunt expuse piesele de mobilier originale ce au apartinut scriitorului, fotografii de familie, scrisori, precum si alte documente privind creatia sa literara. Muzeul este deschis de marti pana duminica, in intervalul orar 10:00-17:00, iar pretul unui bilet este de 5 lei (gratuit pentru copii). La mica distanta de casa, in aceeasi curte se afla si un mausoleu asemanator ctitoriilor voievodale romanesti, in care se afla cripta poetului, a parintilor sai si a sotiei.De la Mircesti am pornit catre urmatoarea destinatie: Castelul Sturdza, situat in micul sat Miclauseni, la 65 km departare de Iasi. Inconjurat de un parc imens cu arbori vechi de sute de ani, castelul in stil neogotic este o adevarata bijuterie arhitectonica a Romaniei. Situat pe locul unui vechi conac, cu o istorie de 600 de ani, palatul a fost ridicat de catre George Sturza si sotia sa intre anii 1880-1904. Palatul Sturdza poate fi vizitat de marti pana vineri intre orele 12.00 si 16.00 si in weekend intre orele 12.00 – 17.00. Pretul unui bilet este 12 lei. Mai multe detalii despre acest univers incantator gasesti aici.
Hotarati sa pornim spre Iasi ne-am dat seama ca suntem foarte aproape de Razboieni, locul in care se desfasura Festivalul Baloanelor cu aer cald, asa ca am hotarat sa poposim aici pret de cateva ore intrucat baloanele se pregateau de zbor. Nu am fost deloc impresionata de acest loc si nici de cele 5 baloane cu aer cald care porneau pe rand spre cer. Probabil ca excursia din Cappadocia, unde toate diminetile imi erau incununate cu peste 100 de baloane cu aer cald pe care le admiram de pe terasa hotelului m-au facut sa devin destul de exigenta la acest capitol :). Insa bucuria mea cea mare a fost entuziasmul baietelului meu, care vedea pentru prima data langa el un balon cu aer cald. Asa ca a meritat din plin aceasta experienta.
Dupa spectacolul de la Razboieni am plecat in sfarsit spre destinatia noastra finala: Iasi. In 40 de minute eram deja la hotel, extenuati si foarte infometati. Am facut cunostinta cu preparatele moldovenesti, apoi am mers sa ne odihnim pentru ca urmau cateva zile de umblet continuu. A doua zi dis-de-dimineata am pornit spre centru. Prima constructie care mi-a atras atentia a fost Teatrul National, o veritabila bijuterie arhitectonica si al doilea teatru ca frumusete din lume, conform unui top realizat de BBC in anul 2015. Acesta cladire a fost construita dupa planurile celebrilor arhitecti vienezi Fellner si Helmer, care au proiectat constructii similare in Viena, Praga, Odessa, Zurich.
Interiorul este absolut uluitor si adaposteste adevarate capodopere, precum: Cortina pictata in anul 1896 de mesterul vienez Lenz ce prezinta in centru o alegorie a vietii, iar in dreapta alegoria Unirii Principatelor Romane; Cortina de fier cu motive ornamentale dispuse simetric ce separa etans scena de restul salii; candelabrul din cristal de Venetia cu 109 becuri si plafonul pictat in culori pastelate, ce ilustreaza nimfe si ingeri.In prezent cladirea gazduieste si Opera Romana. Teatrul poate fi vizitat zilnic intre orele 09.00 si 17.00 (mai putin in timpul spectacolelor de teatru si opera), iar pretul unui bilet este 5 lei. Iti recomand sa dai un telefon in prealabil.Urmatoarea oprire a fost la Catedrala Mitropolitana, pentru a ne ruga la moastele Sfintei Parascheva. Catedrala este o costructie monumentala din secolul 19, construita pe locul unde s-au aflat temeliile a doua biserici mai vechi: Biserica Alba (secolul 15) si Biserica Stratenia (secolul 17). Interiorul este bogat ornamentat, impodobit cu icoane si elemente decorative, realizate de pictorul Gheorghe Tattarascu.
Mai linistiti si mai impacati am pornit catre Palatul Culturii, un palat superb care domina centrul orasului. Pe drum am admirat frumoasa primarie si Biserica Sf. Voievozi.

Palatul Culturii din Iasi, considerat emblema orasului este o constructie remarcabila, conceputa in spiritul palatelor din Europa de Vest. Arhitectura sa este o imbinare perfecta intre stilul romantic, neogotic si neobaroc, impunandu-se cu mandrie in centrul orasului. Construita intre anii 1906 si 1925, cladirea a servit initial ca sediu al Palatului de Justitie si Administratie din Iasi si s-a impus de la bun inceput prin dimensiunile sale considerabile. Turnul central al cladirii care atinge 55 metri inaltime era considerat in trecut cea mai inalta cladire din oras.
De cum intri in cladire esti intampinat de Holul de onoare, un spatiu generos din punct de vedere decorativ. Construit in stil neogotic, acesta se remarca prin mozaicul figurativ in care sunt dispuse diferite reprezentari gotice, precum acvila, leul, grifonul sau dragonul. Din anul 1955 cladirea gazduieste Complexul National Muzeal Moldova Iasi, unde functioneaza 4 muzee de renume: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”, Muzeul de Arta si Muzeul Etnografic al Moldovei.Noi am vizitat trei din cele 4 muzee, primul pe lista fiind Muzeul Stiintei si Tehnicii ce reuneste o gama variata de automate muzicale (cutii si ceasuri muzicale, piane mecanice, gramofoane si patefoane) si obiecte ce ilustreaza momente importante din evolutia diferitelor domenii: fotografie si cinematografie, electricitate, telegrafie, orologerie, telefonie sau radio.Am pornit apoi catre Muzeul de Arta care este impartit in patru sectiuni distincte si adaposteste opere de arta valoroase, atat romanesti, cat si straine. Recunosc ca eu am fost fascinata de picturile maestrilor romani, mai exact Nicolae Grigorescu, Teodor Pallady, Nicolae Tonitza si Gheorghe Petrascu.Ultima oprire a fost la Muzeul Etnografic al Moldovei care te poarta intr-o lume arhaica rurala, in care sunt prezentate ocupatiile traditionale de baza (agricultura, viticultura), cele mai vechi instalatii populare din lemn (pive, valtori, prese), dar si o colectie remarcabila de costume populare din diverse zone ale Moldovei. Muzeele se pot vizita de marti pana duminica intre orele 09.00 si 17.00 (ultimul acces la ora 16.00), iar pretul unui bilet este de 12 lei pentru fiecare muzeu in parte. Daca doriti sa vizitati toate cele 4 muzee, poti opta pentru un bilet combinat de 40 lei.Pe langa muzeele interesante, in Palatul Culturii mai poti vizita si Sala Voievozilor, situată la etaj care este de departe cea mai frumoasa si monumentala incapere a palatului, fiind ornamentata distinct de celelalte sali. Numele i se datoreaza unei celebre galerii de portrete ale domnilor Moldovei, pornind de la Decebal, Traian si Aurelian, trecand apoi la intemeietorii statului medieval si continuand seria conducatorilor acestui teritoriu pana la regele Carol al II-lea. In zona de vest a salii se afla un monumental semineu de marmura, decorat cu un basorelief care reprezinta un „Arbore istoric”, impodobit cu portretele celor mai insemnati domni ai Moldovei, in varful caruia troneaza portretul regelui Ferdinand. Accesul in aceasta sala este gratuit.
De la Palatul Culturii am pornit catre Parcul Copou care gazduieste Teiul lui Eminescu (florile de tei fiind un simbol al poeziei eminesciene) si un muzeu inchinat poetului. Cel mai vechi parc din Iasi este prezent inclusiv in literatura contemporana si pune la dispozitia vizitatorilor si o Casa de Cultura. Aleile principale sunt strajuite de busturile unor mari personalitati ai culturii romane, parcul reprezentand o destinatie populata atat in randul turistilor, cat si al localnicilor.
Ne-am incheiat ziua in lumea povestilor, mai exact la Bojdeuca lui Ion Creanga din cartierul Ticau, intr-o zona linistita, plina de verdeata, care pentru o clipa m-a facut sa cred ca ma aflu intr-un mic sat, departe de lume, si nu intr-un mare oras cultural. “Bojdeuca de casuta”, cum o numea Creanga este primul muzeu memorial literar din Romania si face parte din cele 12 obiective ce alcatuiesc Muzeul Literaturii Romane Iasi. Muzeul este deschis de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 17.00, iar pretul unui bilet este de 5 lei. Mai multe informatii despre locul care mi-a trezit atatea amintiri placute gasesti in acest material.
In cea de-a treia zi a excursiei noastre ne-am plimbat mult prin centru, am vizitat Gradina Botanica, una dintre cele mai fumoase si vechi gradini din Romania, o adevarata oaza de liniste si verdeata si Muzeul Unirii.
Situat la doi pasi de Piata Unirii, mai exact pe strada Lapusneanu, la numarul 14, Muzeul Unirii nu trebuie ocolit. Dupa Teatrul National Vasile Alecsandri, acesta a fost in topul preferintelor mele, adapostind un valoros patrimoniu istoric. Insasi cladirea prin vechime si arhitectura frumoasa constituie un punct de atractie important in oras, casa fiind in trecut resedinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a regelui Ferdinand.Pasind in interior vei descoperi o lume fermecatoare ce gazduieste colectii importante privind istoria Unirii Principatelor Romane. Parterul nu m-a impresionat in mod special, insa etajul este pur si simplu uluitor, acesta fiind destinat apartamentelor domnesti. Astfel, vei putea vizita cabinetele de lucru ale domnitorului si ale sotiei sale, Elena Cuza, sufrageria (a fost preferata mea), salonul doamnei si dormitorul acesteia, sala de biliard si sala de bal.Pe langa mobilierul frumos mai poti vedea piese cu o deosebita valoare istorica, precum documente, costume, portelan si argintarie, ceasuri, harti vechi si fotografii, toate acestea apartinand familiei domnitorului Cuza, dar si aristocratiei din perioada respectiva. Muzeul poate fi vizitat zilnic (mai putin lunea) intre orele 09.00-18.00 contra unei taxe de 10 lei.Seara ne-am petrecut-o la cel mai bun restaurant traditional din Iasi, mai exact Curtea Veche. Un loc de renume in care am incercat foarte multe preparate traditionale. Totul este senzational, iar meniul este genial. 🙂
Iata ca a venit si ziua plecarii. Am zis ca nu are rost sa o irosim asa ca dis-de-dimineata am pornit sa vizitam celebra Biblioteca Gheorghe Asachi, situata in cadrul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi corp A, un loc de care se vorbeste mult prin afara, dar multi ieseni nu l-au vizitat niciodata. Odata ajunsi aici, am fost condusi de o doamna bibliotecara intr-un univers captivant, in care predomina mirosul de carti vechi si praf, un loc cu o arhitectura uluitoare, ce poate fi asemuit cu un templu al cunoasterii.
Pe langa biblioteca vei ramane uluit si de Aula Universitatii, cele doua fiind legate de un balcon. Aula este construita in stil eclectic, cu elemente baroce si pastreaza picturi ce ii reprezinta pe Regele Carol I al Romaniei si pe Regina Elisabeta. Tavanul este ornat cu medalioane ce infatiseaza figurile personalitatilor literare din Iasi, in timp ce geamurile sunt delimitate intre ele de statui in forma de ingeri. A fost declarata cea mai veche si mai frumoasa aula din tara noastra. Biblioteca si Aula Universitatii „Gheorghe Asachi” din Iasi sunt deschise de luni pana vineri, in intervalul orar 8:00-14:00, accesul turistilor fiind gratuit. Mai multe despre aces loc incantator gasesti aici.
Am plecat din Iasi cu intentia de a face un mic popas la Palatul lui Cuza de la Ruginoasa. Din pacate era inchis, insa portarului i s-a facut mila de noi (mai ales ca eram si cu copilul) si ne-a deschis poarta. Astfel, am putut admira (doar de afara) o constructie remarcabila, recent renovata, de care spre rusinea mea nu auzisem niciodata.
De aici am pornit catre Hanul Ancutei sa ne desfatam cu bunatati traditionale moldovenesti. Cel mai vestit han turistic din tara se afla in comuna Tupilati (pe E85 Bucuresti-Suceava), la 25 km de orasul Roman si la 30 km de manastirile din Neamt. Hanul Ancutei nu este un restaurant obisnuit, ci un loc cu traditie, desprins din povestile lui Sadoveanu. Arhitectura specifica secolului 18, elementele decorative cu motive populare si mancarurile alese, preparate in stil autentic moldovenesc ii confera acestui spatiu un farmec incontestabil, transformandu-l intr-unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din zona. Mai multe despre han am scris aici.
Asa s-a incheiat excursia noastra pe meleaguri moldovenesti. Ne-am intors cu multe amintiri frumoase si cu 2 kg in plus :))

Pe curand!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s