Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi.

Odata cu excursia noastra la Iasi, am descoperit una dintre comorile de pret ale tarii noastre. Este vorba despre Biblioteca Gheorghe Asachi, unul dintre simbolurile culturale si istorice ale orasului.

Conform platformei boredpanda.ro, biblioteca a fost desemnata in Top 25 Cele mai frumoase biblioteci din lume, avand concurenti de prestigiu, adevarate capodopere arhitecturale, precum: Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regala Portugheza de la Rio de Janeiro, Biblioteca Nationala din Praga, ori celebre biblioteci din Olanda, Franta si Statele Unite.

Biblioteca se afla in cadrul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi, mai exact in corpul A. Ne-a fost destul de greu sa o gasim si am constat cu stupoare ca multi ieseni nu au auzit niciodata de ea. Noroc cu un domn care lucra la Palatul Culturii ce ne-a oferit informatiile de care aveam nevoie si ne-a comunicat si programul acesteia.

Odata ajunsi aici, am fost condusi de o doamna bibliotecara intr-un univers captivant, in care predomina mirosul de carti vechi si praf, un loc cu o arhitectura uluitoare, ce poate fi asemuit cu un templu al cunoasterii. Frumusetea acesteia deriva din stilul eclectic in care a fost construita, specific secolului 19. Nu a fost gandita intr-un stil unitar, arhitectii de atunci preferand sa combine mai multe stiluri intr-o singura incapere. Rezultatul este spectaculos. Am ramas pur si simplu muti de uimire si mandri ca exista un asemenea loc in tara noastra.

Biblioteca are in posesie peste un milion de volume (carti, reviste, documente tehnice, microformate, CD-uri si DVD-uri) ce acopera un mare numar de specializari din domenii precum tehnologie, stiinta, economie si legislatie. Este prima biblioteca din tara care a creat baze de date standardizate, accesibile pe internet inca din anul 1995, deschizand astfel posibilitatea unui viitor dialog computerizat intre biblioteci.

Daniel Condurache, prorectorul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” declara intr-un interviu ca aceasta biblioteca „Este fara indoiala o bijuterie a Iasiului in primul rand, a Iasiului universitar. Ar trebui sa stim sa ne conservam valorile si sa gasim o modalitate de a putea transmite si celor care vin dupa noi bijuterii de tipul celei in care stam astazi”.

Pe langa biblioteca vei ramane uluit si de Aula Universitatii, cele doua fiind legate de un balcon. Aula este construita in stil eclectic, cu elemente baroce si pastreaza picturi ce ii reprezinta pe Regele Carol I al Romaniei si pe Regina Elisabeta. Tavanul este ornat cu medalioane ce infatiseaza figurile personalitatilor literare din Iasi, in timp ce geamurile sunt delimitate intre ele de statui in forma de ingeri. A fost declarata cea mai veche si mai frumoasa aula din tara noastra. Si pe buna dreptate. Chiar si examenele sunt mai placute cand te afli intr-o asemenea incapere. 🙂

Biblioteca si Aula Universitatii „Gheorghe Asachi” din Iasi sunt deschise de luni pana vineri, in intervalul orar 8:00-14:00, accesul turistilor fiind gratuit.
Pe curand!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s