Un loc desprins din povesti. Hanu Ancutei.

Hanul Ancutei nu este un restaurant obisnuit, ci un loc cu traditie, desprins din povestile lui Sadoveanu. Arhitectura specifica secolului 18, elementele decorative cu motive populare si mancarurile alese, preparate in stil autentic moldovenesc ii confera acestui spatiu un farmec incontestabil, transformandu-l intr-unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din zona.

Am trecut pragul hanului de doua ori pana acum. Prima oara eram in drum spre Piatra Neamt si am ales sa innoptam aici, iar a doua oara ne intorceam de la Iasi. De fiecare data am ramas cu o amintire placuta si cu dorinta de a ma reintoarce. Ceea ce voi face cu siguranta. Macar pentru a ma desfata cu o portie de poale-n brau 🙂
Cel mai vestit han turistic din tara se afla in comuna Tupilati (pe E85 Bucuresti-Suceava), la 25 km de orasul Roman si la 30 km de manastirile din Neamt. Hanul Ancutei este renumit in primul rand datorita marelui povestitor Mihail Sadoveanu, care, inspirat de farmecul locului si de bucatele alese, a scris volumul de povestiri “Hanu Ancutei”, in care sunt redate traditiile si obiceiurile acestor meleaguri.
Construit in anul 1718, hanul oferea un loc de popas pentru negustorii care calatoreau spre Iasi, Roman sau Suceava. Hanul avea 36 metri lungime, 16 metri latime si ziduri groase de caramida. Avea doua porti din lemn de stejar, una prin care intrau carutele si alta prin care ieseau. Portile erau ferecate cu zavoare duble si drugi masivi de fier, in timp ce ferestrele erau mici si zabrelite. Mihail Sadoveanu il descria in volumul sau de povestiri astfel: „Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han – era cetate! Avea niste ziduri groase de ici pana colo si niste porti ferecate cum n-am vazut in zilele mele. In cuprinsul lui se puteau oplosi oameni, vite si carute si nici habar n-aveau dinspre partea hotilor…”.
Hanul Ancutei a rezistat in forma sa originala pana in anul 1943 cand a fost demolat de proprietari, din cauza problemelor financiare. Abia dupa 20 de ani, a fost ridicata in acest loc o alta constructie care respecta in totalitate linia traditionala a vechiului han si arhitectura specifica secolului 18.
In anul 1999, hanul a fost din nou restaurat, in stil autentic romanesc. In interior poti vedea mici expozitii de porturi populare, obiecte din lemn si ceramica. Tot aici se afla un mic magazin cu suveniruri si Camara Ancutei, o camera plina cu bunatati traditionale de unde iti poti cumpara pentru acasa zacusca, serbet, pastrama, dulceturi, colaci si delicioasele poale-n brau.

Anual, in luna noiembrie, Hanul Ancutei este gazda Festivalului de Creatie Literara “Mihail Sadoveanu”, eveniment menit sa pastreze viu spiritul sadovenian moldovenesc.

Daca te-am convins si ai drum prin zona iti doresc „Pofta buna!” 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s