Frumusetea ascunsa de la Miclauseni. Castelul Sturdza.

Castelul Sturdza este unul dintre acele locuri pe care le-am descoperit absolut intamplator, in timp ce lecturam un articol interesant despre orasul Iasi. Nu stiam de existenta lui, nu auzisem nici macar de la prieteni ca in tara noastra ar exista un monument istoric de o asemenea frumusete. M-au fascinat pozele cu exteriorul castelului, asa ca am spus ca merita sa poposim aici macar 10 de minute.Castelul Sturdza se afla in Miclauseni, un mic sat situat la 65 km departare de Iasi. Incojurat de un parc imens cu arbori vechi de sute de ani, castelul in stil neogotic este o adevarata bijuterie arhitectonica. Ridicat pe locul unui vechi conac cu o istorie de 600 de ani, palatul a fost construit de George Sturdza si sotia sa, intre anii 1880-1904. Aproape toate ornamentele exterioare ale palatului imprumuta elemente din stema sturzestilor, la care se adauga emblema castelanului Sturdza, inspirata de icoana Sfantului Gheorghe.
Stilul neogotic al castelului se reflecta in decoratiunile exterioare, precum: creneluri, rozete, tamplaria usilor si ferestrelor, turnulete terminate cu flech-uri si ogivele de la intrare. In interior, castelul adapostea scari din marmura de Dalmatia, sobe de teracota, portelan si faianta, mobilier sculptat cu maiestrie din lemn de trandafir, o biblioteca alcatuita din peste 60.000 de volume (printre care incunabule si editii foarte rare) si mai multe colectii (printre care costume medievale, bijuterii, tablouri, argintarie, piese arheologice, busturi din marmura de Cararra, arme si armuri medievale).
Pana in anul 1944 de castel s-a ocupat Ecaterina Cantacuzino, fiica lui George Sturdza si sotia lui Serban Cantacuzino. In acelasi an, castelul a fost devastat de soldatii rusi care au folosit multe din cartile valoroase pe post de combustibil in sobe. Pe langa carti, au mai disparut piese de mobilier si o mare parte din colectia familiei Sturdza. In anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si au inceput o serie de lucrari de consolidare si restaurare a cladirii, finalizarea zugravelilor interioare si exterioare, respectiv restaurarea picturii.
Palatul Sturdza de la Miclauseni poate fi vizitat de marti pana vineri intre orele 12.00 si 16.00 si in weekend intre orele 12.00 – 17.00. Pretul unui bilet este 12 lei. Din pacate noi am ajuns prea tarziu si nu am putut admira si interiorul. Am inteles ca nu este spectaculos, insa urmele de pictura, mesajele pictate in latina, sobele si cateva piese de mobilier te vor purta cu siguranta in vremurile trecute, pe cand castelul era martor al elegantei si splendorii artistice.

Pe curand!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s