Locul unde povestile prind viata. Bojdeuca lui Ion Creanga.

Bojdeuca lui Creanga este una dintre cele mai frumoase amintiri pe care mi le-a oferit orasul Iasi. Se afla in cartierul Ticau, intr-o zona linistita, plina de verdeata, care pentru o clipa m-a facut sa cred ca ma aflu intr-un mic sat, departe de lume, si nu intr-un mare oras cultural. “Bojdeuca de casuta”, cum o numea Creanga este primul muzeu memorial literar din Romania si face parte din cele 12 obiective ce alcatuiesc Muzeul Literaturii Romane Iasi.De cum am trecut poarta casutei, m-a cuprins dorul copilariei, cu momentele in care citeam cu zambetul pe buze povestile si amintirile lui Ion Creanga. Curtea, organizata in trepte, asemeni unui amfiteatru este plina de verdeata, pomi batrani si flori multicolore. Am petrecut aici o vreme stand pe micile buturugi decorative si admirand privelistea.
La intrarea in bojdeuca am fost intampinati de un ghid care ne-a spus o poveste frumoasa despre viata pe care marele scriitor Ion Creanga a petrecut-o in Ticau. Asa am aflat ca cel mai iubit povestitor roman a locuit aici vreme de 18 ani, timp in care a scris intreaga sa opera “Amintiri din copilarie”, dar si numeroasele sale povesti. Tot aici s-a imprietenit cu Mihai Eminescu, care pret de o jumatate de an a si locuit la bojdeuca, traind impreuna cu Creanga “fara pic de ganduri rele”.
Casuta are 2 incaperi mici si un cerdac, iar in interior sunt expuse numai obiectele originale care au apartinut povestitorului. In bucatarie se afla cuptorul cu hornul pe care sta asezat drobul de sare, masuta de lemn cu trei picioare, icoana – amintire de la mama sa, chersinul sub care s-a ascuns iedul mijlociu, portretul Tinucutei, precum si alte obiecte memoriale.In camera de lucru sta masa de lucru cu tocul si calimara, lampa, scrinul si biblioteca, precum si alte elemente ce au apartinut candva povestitorului. Cerdacul din spatele casei este locul in care Creanga si Eminescu isi petreceau serile de vara, admirand dealurile Cirig si Sorogari, dar si “cerul plin de minunatii”.
Daca ajungi in Iasi nu ocoli Bojdeuca lui Creanga. Este un adevat simbol al valorilor traditionale romanesti si cel mai vizitat muzeu din Iasi. Muzeul este deschis de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 17.00, iar pretul unui bilet este de 5 lei.

Vacanta placuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s