Castelul Cantacuzino. Comoara din Busteni.

Am fost de multe ori pe Valea Prahovei dar pana anul acesta nu am vizitat Castelul Cantacuzino. Am fost placut surprinsa sa descopar un loc minunat, situat intr-un cadru natural perfect, inconjurat de munti si multa verdeata.
Castelul Cantacuzino

Cel mai mult mi-a placut sa stau pe terasa castelului de unde poti vedea in zare Varful Caraiman cu Crucea Eroilor, o priveliste de neegalat care nu face altceva decat sa iti confirme frumusetea acestui loc impunator.
Castelul CantacuzinoCastelul Cantacuzino face parte din mosternirea culturala a familiei Cantacuzino, familie a carei origini dateaza din timpul Imperiului Bizantin. Monumental si opulent, castelul este reflectia gustului si ambitiei lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, cel mai bogat om din Romania la vremea sa.
Castelul CantacuzinoDescendent al unei familii princiare cu stramosi bizantini, Gheorghe Cantacuzino a fost unul dintre cei mai importanti proprietari de terenuri din Romania, aceasta fiind si sursa averii sale impresionante. A fost atat de bogat incat i se spunea Nababul, termen folosit pentru a descrie oamenii extrem de bogati. Puterea sa economica a fost dublata de influenta sa politica. Scolit la Paris, Cantacuzino a fost unul dintre figurile cheie ale politicii romanesti, pana la moartea sa, in 1913. A fost primar al Bucurestiului, Presedintele Senatului si Camerei Deputatilor, ministru de cateva ori si membru in loja masonica. Bogatia si predilectia pentru rezidente somptuoase se reflecta in cele 3 palate pe care le-a lasat mostenire: Palaul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, Micul Trianon din Floresti si Castelul Cantacuzino din Busteni. Nababul a inceput constructia castelului sau din munti, unul dintre cele mai frumoase din Romania, in anul 1901, pe locul unei cabane de vanatoare a familiei sale. Asezat la poalele muntilor Zamora, in Busteni si avand o priveliste impresionanta asupra muntilor Bucegi, castelul se afla in apropierea resedintei regale de vara din Sinaia.
Castelul CantacuzinoCastelul reprezinta unul dintre cele mai bune exemple ale stilului neoromanesc, un mix original de bizantin, renastere italiana tarzie, stil oriental si elemente ale stilului brancovenesc si a fost construit sub supravegherea lui Grigore Cerchez, unul dintre cei mai buni arhitecti. A fost finalizat cu doi ani inainte de moartea lui Cantacuzino, iar rezultatele au fost spectaculoase.
Castelul CantacuzinoDecorat cu materiale rare si scumpe, castelul inca pastreaza usile sculptate din lemn de stejar, geamurile cu vitralii aduse de la Venetia, semineele decorate cu mozaic si foite de aur si partial cateva picturi pe pereti relizate de cativa artisti vienezi. Din pacate, mobila originala a fost furata in momentul in care castelul a fost nationalizat la cererea regimului comunist, dar chiar si asa, tot mai poti simti maretia acestuia.
Castelul CantacuzinoFiecare camera are un tavan de lemn diferit decorat cu barne, in timp ce geamurile din sticla de murano sunt decorate cu portrete ale familiei bracovenesti. Sala de bal este cea mai impresionanata. Pe perete, poti vedea 12 portrete proeminente ale membrilor Cantacuzino, pictate pe piele de Cordoba, in timp ce pe partea opusa poti admira o colectie heraldica unica in Romania – blazoanele a 27 de familii care au avut legatura de-a lungul timpului cu familia Cantacuzino.
Castelul CantacuzinoEtajul doi al castelului este folosit pentru expozitii de arta. Pana pe 15 ianuarie mai poti admira lucrarile marelui Van Gogh.
Castelul CantacuzinoParcul imens este menit a fi paznicul acestui castel, iar grotele, fantanile arteziene si cascadele sale te transpun intr-o atmosfera romantica, unica si fermecatoare.
Castelul CantacuzinoO vizita la castel este una din putinele ocazii in care poti vedea cum era viata atunci, pe vremea unuia dintre cei mai prestigiosi membri ai unei familii care isi are radacinile in Imperiul Bizantin. Castelul este deschis zilnic intre orele 9.00 si 18.00, iar pretul unui bilet este de 45 lei (cuprinde vizita castelului, a gradinilor, expozitia Moving van Gogh si ghid). Mai multe informatii despre castel si expozitii gasesti aici.
Castelul Cantacuzino

Pe curand!

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s