Intre moda si arta. Milano.

Cand ma gandesc la un city-break in Italia imi vin in minte de fiecare data aceleasi locuri minunate, aceleasi orase foarte dragi care mi-au ramas in suflet: Verona, Florenta, Roma, Cinque Terre sau satele pitoresti din Toscana. Niciodata nu m-a atras ideea de a vizita si Milano … pana anul acesta cand am hotarat ca merita sa ii acord o sansa, mai ales ca biletele de avion catre aceasta destinatie sunt printre cele mai accesibile ca pret.
Desi are o reputatie de oras industrial, Milano este un oras cool si sofisticat, cu restaurante scumpe, muzee opulente, galerii de arta, cu un trecut influent si un patrimoniu cultural foarte bogat. Sf. Augustin a fost botezat intr-o biserica ce se afla in Piazza del Duomo, Michelangelo si Leonardo da Vinci, marele Verdi, tenorul Enrico Caruso si designerul Giorgio Armani au trait si au muncit in acest oras, Toscanini a dirijat in mod frecvent spectacolele de la Scala, Napoleon a fost incoronat in interiorul Domului, Mussolini a creat aici partidul fascist, iar intreaga lume a modei paseste pe podiumiurile din Milano de doua ori pe an. Toate acestea au lasat orasului o abundenta de comori arhitecturale, culturale si artistice, de care turistii se pot bucura.
Am stat 3 zile in Milano, incercand sa vizitez cat mai multe locuri, dar in acelasi timp sa ma pot delecta si cu o sesiune de shopping binemeritata :). Primul loc pe care l-am vizitat a fost Domul Santa Maria Nascente, a treia cea mai mare biserica crestina din lume, o adevarata minune arhitecturala si cea mai impresionanta structura din Milano. Este locul care m-a fascinat cel mai mult si pentru care m-as reintoarce aici oricand.
Catedrala, cu fatada sa de marmura de un alb izbitor, triumfa mandra in Piazza del Duomo si are o istorie ce a inceput acum mai bine de 600 de ani. Constructia catedralei a inceput in anul 1385, fiind comandata de episcopul Antonio da Saluzzo. Acesta a beneficiat de suportul ducelui Gian Galeazzo Visconti, care si-a imaginat construirea celei mai mari biserici din lume. El a permis accesul la carierele sale de marmura, a acordat scutiri de taxe si a adunat laolalta cei mai mari arhitecti din Europa. Constructia a inceput in anul 1386 si a continuat pana in anul 1813, iar finisajele finale au fost aplicate abia in anul 1965.
Domul din MilanoDe-a lungul anilor, in aceasta constructie impozanta au fost implicati numerosi constructori consacrati, iar designul initial a suferit modificari continue pentru a deveni si mai spectaculos. Perioada lunga de constructie a condus la o varietate de stiluri, insa rezultatul final este surprinzator de omogen, avand un design gotic remarcabil. Catedrala detine mai multe statui decat oricare alta cladire din lume, fiind decorata cu nu mai putin de 3.159 de figurine, din care 2.245 se afla in exterior, impreuna cu 96 de gargui si 135 de turle. Se spune ca daca aceste statuete ar fi plasate una deasupra celeilalte, s-ar ajunge la o inaltime de 5.300 metri. Cea mai faimoasa dintre ele este Madonnina, o statueta de cupru a Fecioarei Maria, acoperita cu 3.900 de frunze de aur.
Domul din MilanoInteriorul este la fel de impresionant, atat ca arhitectura si ornamente, cat si ca dimensiuni, avand capacitatea de a acomoda pana la 40.000 de persoane in acelasi timp.
Dupa ce admiri interiorul poti face o excursie fascinanta pe acoperis, fie cu liftul, fie pe scari. Este uimitor sa te plimbi printr-o padure de turle, iar privelistea de sus este de neegalat. Intr-o zi senina poti zari in departare Alpii si Apeninii. Noi ne-am achizitionat biletul combinat ce include vizita catedralei, muzeului, zonei arheologice si a Bisericii S. Gottardo in Corte (costa 6 euro). Catedrala este deschisa zilnic intre orele 07.00 si 19.00. Pentru a urca cu liftul pe acoperis se mai plateste o taxa suplimentara de 13 euro. Este gratuit daca alegi sa urci pe scari.
Domul din MilanoPiata Domului este inconjurata de Palatul Settentrionale cu Arcul de Triumf ce te poarta catre Galeria Vittorio Emanuelle II, de Palatul Regal din Milano (ce adaposteste Muzeul de Arta Contemporana si Muzeul Catedralei), Palatul Meridionale, Palatul Arenario, Palatul Carminati si de doua cladiri moderne simetrice, cunoscute sub numele de “propilee”. In centrul pietei se inalta monumentul dedicat primului rege al Italiei unificate, Victor Emmanuele II. Monumentul a fost creat de Ercole Rosa si instalat in anul 1896 pe un piedestral de marmura, strajuit de lei.
Piazza del Duomo MilanoDupa turul complexului am pornit catre Galeria Vittorio Emanuele II, aflata tot in Piaza del Duomo. Aici totul este wow. Arhitectura cladirii, tavanul din sticla si ornamentele peretilor m-au lasat cu gura cascata. Ca sa nu mai spun de magazine … cele mai scumpe branduri din lume le gasesti aici, aliniate perfect, cu vitrine care iti taie respiratia. Aceasta galerie este unul dintre cele mai vechi mall-uri din lume si este denumita dupa Victor Emmanuel II, primul rege al Italiei. A fost proiectata in anul 1861, fiind construita de Giuseppe Mengoni intre anii 1865 si 1877. Galeria face legatura intre Piazza del Duomo si Piazza della Scala.
Parasind galeria am mers sa vizitam celebrul Teatro della Scala, unul dintre cele mai faimoase teatre de opera din lume. Am pasit cu emotie in lojele operei de unde am putut admira intreaga sala, cu frumoasele candelabre.
In muzeul teatrului poti admira o colectie extraordinara de picturi, schite, statui, costume si alte obiecte ce au legatura cu spectacolele de opera sau cu istoria cladirii. Muzeul este deschis in fiecare zi intre orele 9.00 – 17.00, iar pretul unui bilet este de 7 euro.
In Milano mai poti vizita Biserica Santa Maria delle Grazie care adaposteste celebra fresca a lui Leonardo da Vinci „Cina cea de Taina”. Aceasta biserica se regasea si pe lista noastra cu obiective de vizitat, insa de abia in Milano am aflat ca trebuie sa iti faci o rezervare in prealabil si din pacate nu am mai putut ajunge. Daca esti pasionat de arta, atunci Castelul Sforzesco va fi pe gustul tau. Acesta gazduieste unele dintre cele mai interesante muzee din Milano, printre care si Pinacoteca.
Indiferent ce alegi sa faci sau ce muzee sa vizitezi, Milano este unul dintre orasele care te vor surprinde la tot pasul. Forfota din centru, trupele de dansatori si muzicantii care anima strazile si stradutele, numarul mare de turisti ce vin din toate colturile lumii, toate acestea iti vor asigura buna dispozitie pe toata durata sejurului. In Milano vei fi acaparat de eleganta si stil, de energie si de aerul cosmopolit. Aici poti trai o experienta de shopping incredibila pentru toate gusturile si toate buzunarele, intr-un loc in care designul si moda sunt la ele acasa.

Travel Tips:

  • Milano este una dintre cele mai scumpe destinatii europene. O pizza costa 11 euro, o bere 10 euro, un Aperol 15 euro.
  • Atunci cand vizitezi Domul trebuie sa fii imbracat decent. Nu ai voie sa intri in pantaloni scurti sau cu umerii goi. Daca nu esti pregatit in acest sens nu te ingrijora: iti poti cumpara o pelerina de la casa de bilete. Costa 2 euro.
  • Langa Galeria Vittorio Emanuele II se afla si cel mai mare mall din Milano, Rinascimento, un adevarat paradis pentru iubitorii de shopping. Preturile sunt insa destul de mari.
  • Poti gasi mici outlet-uri ascunse pe stradutele de langa centrul orasului. Merita sa cumperi de aici. Poti gasi haine de brand la preturi foarte accesibile.
  • Nu rata “aperitivo”. Este un soi de happy hour si incepe de obicei la ora 17.00. Practic iti comanzi bautura si beneficiezi de gustari din partea casei. In unele locuri ti se aduc gustarele direct pe masa, in alte restaurante sunt puse pe bar si te servesti singur.
  • Daca te afli in Milano nu rata ocazia de a vizita Lacul Como. Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Italia. Aici gasesti mai multe informatii.

Pe curand!

Publicitate

Un gând despre &8222;Intre moda si arta. Milano.&8221;

  1. Felicitari pentru articol si multumim pentru experientele impartasite! Milano este unul din cele mai vizitate orase din Europa.. este superb dupa cum se poate observa si in poze. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s