Orasul Miracolelor. Pisa.

Pisa este un oras aristocrat, bogat in sarm, ce emana o lumina speciala, in special datorita Marii Mediterane. Cea mai cunoscuta atractie de aici este fara indoiala celebrul Turn Inclinat, unde mii de turisti incearca in fiecare zi sa obtina fotografia perfecta :). Pe langa acesta si minunata Piazza dei Miracoli, Pisa iti ofera surprize incredibile la tot pasul.
PisaPisa este un oras atat de vechi, incat nimeni nu ii cunoaste “data nasterii”. A fost fondata intr-un golf de-a lungul raului Arno, dar destinul sau a fost cu siguranta determinat de asezarea sa in apropierea marii, de-a lungul secolelor devenind una dintre cele mai mari republici si o putere maritima invincibila. Locuitorii de aici au devenit atat de bogati si ingeniosi incat au adunat o multime de lucruri frumoase pe care Mediterana le-a oferit, orasul devenind astfel o importanta capitala culturala, ce a dat nastere unor nume ilustre de-a lungul timpului, precum Galileo Galilei sau celebrul matematician Leonardo Fibonacci.
Am inceput sa descopar povestile Pisei in celebra Piazza dei Miracoli in care se afla Catedrala, Baptiseriul, Turnul Inclinat si cimitirul. Un loc plin de sarm si opere arhitecturale care se afla inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO inca de acum 25 de ani. Aici constructiile din marmura alba create de oameni geniali si-au gasit “casa” perfecta. Totul pare atat de simplu incat ai impresia ca natura a fost cea care a dat nastere acestor cladiri minunate, atat de frumos asezate incat iti ofera un sentiment profund de admiratie si emotie. Piazza dei Miracoli PisaInca de pe vremea etruscilor cele trei structuri existente in piata au fost considerate esentiale pentru viata religioasa, simbolizand etapele principale ale vietii unui om: Baptiseriul reprezinta nasterea, Catedrala Santa Maria Assunta reprezinta viata, iar cimitirul bineinteles, simbolizeaza moartea. Numele i-a fost atribuit acestei piete dupa Primul Razboi Mondial cand Gabriele D’Annunzio in opera sa “Forse che si, forse che no, 1910” a spus despre acest loc ca este “O zona deasupra cerului lui Hristos, peste lunca Miracolelor.”
Piazza dei Miracoli PisaTurnul Inclinat este monumentul care straneste imaginatia tuturor, de la copii, pana la varstnici. Constructia acestuia a inceput in anul 1174 sub observatia lui Bonanno Pisano. Atunci cand s-a ajuns la al treilea etaj, turnul a inceput sa se scufunde si asa a ramas timp de 90 de ani. A fost terminat de Giovanni di Simone si Tommano Simone. Poti ajunge in varful turnului dupa ce urci 294 de trepte care se ridica sub forma unei spirale pe partea interioara a peretilor turnului. Odata ajuns sus vei fi recompensat cu o minunata priveliste.
Turnul din PisaTot in Piata Miracolelor triumfa si emblema arhitecturii romanice, Catedrala Santa Maria Asunta. A fost creata de arhitectul Buscheto in anul 1063 si reda in toata splendoarea influenta unor culturi si stiluri variate: componente bizantine si islamice in cea mai mare parte ce atesta puterea republicii Maritime Pisa la acea vreme. In timpul calatoriilor in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu marinarii pisani admirau caracteristicile diferitelor lumi pe care le vizitau si care ii influentau profund. Astfel, daca privesti coloanele Domului ele iti vor reaminti de coloane similare care se regasesc in multe moschei.
Pisa CathedralLucrarile pentru constructia Baptiseriului, cel mai mare din Italia, au inceput in anul 1152 sub atenta indrumare a arhitectului Diotislavi. Structura este asezata in fata catedralei si a fost complet refacuta la jumatatea secolului 13 de Nicola Pisano si fiul acestuia Giovanni. Ei l-au modificat si i-au adaugat elemente gotice, o logie si o cupola. Catedrala, Turnul si Baptiseriul sunt deschise zilnic, intre orele 10.00 si 17.00. In catedrala intrarea este gratuita, pentru a urca in turn se percepe o taxa de 18 euro, iar pentru vizita Baptiseriului o taxa de 5 euro.
Baptiseriu Pisa
Dupa ce am vizitat Piata Miracolelor am pornit pe stradute pana ce am ajuns intr-un loc ce forfotea de studenti si turisti. Am aflat ca suntem in Piazza dei Cavalieri, locul in care se afla prestigioasa universitate „Scuola Normale di Pisa” si Palatul cu Ceas. Palatul se caracterizeaza prin doua turnuri, unul dintre ele, Turnul Foamei fiind mentionat in Divina Comedie a lui Dante Alighieri. Numele i se trage din timpul Evului Mediu cand, Contele Ugolino della Gherardesca, impreuna cu copii si nepotii sai au fost intemnitati aici, fiind lasati sa moara de foame. Astazi este locul in care tinerii se intalnesc in weekend si petrec pana in zori. Poti cumpara bautura direct de pe strada si poti pierde vremea pe treptele palatului, in cel mai frumos haos din Pisa.
Parasind Piazza dei Cavalieri si traversand raul Arno vei descoperi Palatul Medici sau Palatul Vechi, Biserica San Matteo si Muzeul National, ce adaposteste opere de arta ale unor artisti italieni consacrati.
PisaIn Pisa mai poti admira Piata Vittorio Emanuele, centrul administrativ al orasului, un amfiteatru inconjurat de o galerie circulara cu magazine si cladiri istorice. Daca traversezi vei ajunge pe Corso Italia, cea mai importanta strada din Pisa pentru impatimitii shopping-ului.
PisaCam atat am vizitat in Pisa in timpul sejurului nostru. Restul timpului l-am pierdut hoinarind pe strazi fara vreun scop anume sau facand excursii de o zi prin alte orase vestite din frumoasa Toscana.Pisa este cu siguranta un oras care merita vizitat, insa un weekend aici este suficient pentru a-i descoperi secretele. Noi am combinat excursia aici cu circuitul prin satele pitoresti din Toscana si Liguria.
Pisa

Travel tips:

  • Alege o cazare mai departe de forfota din centrul istoric. Noi ne-am cazat intr-un apartament nou si modern dintr-un cartier rezidential, la 3-4 km de centru. Am platit 100 euro/noapte (4 persoane).
  • Evita taxiul. Pe noi ne-a costat 20 euro pana in Piazza dei Miracoli (3-4 km), distanta pe care am parcurs-o ulterior pe jos in circa 30 de minute. Daca nu vrei sa mergi pe jos, ia autobuzul. Un bilet costa 2.5 euro.
  • Viziteaza Piata Miracolelor atat ziua, cat si pe inserat. Este spectaculoasa.
  • Combina un weekend la Pisa cu o vacanta in Toscana. Din Pisa ajungi foarte usor in oraselele pitoresti din regiune.
  • Pisa se afla la 2 ore distanta de ansamblul Cinque Terre, asa ca poti lua in calcul si o excursie de o zi in aceste sate fermecatoare din Liguria.
  • Inchiriaza o masina pentru a explora cat mai bine Toscana. Noi am optat pentru o masina de la Avis si am platit doar 200 euro pentru 8 zile (cu toate asigurarile incluse).
  • Viziteaza Pisa in weekend. Distractia din centru nu trebuie ratata.

Vacanta placuta!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s