Cu San Gimignano am facut cunostinta in timpul vacantei petrecute in Toscana. Am fost placut surprinsa sa descopar un orasel absolut incantator, care inca isi mai pastreaza farmecul medieval de acum 1000 de ani. Turnurile antice ce se inalta la orizont, zidurile groase ale cetatii, strazile inguste si pietruite, casele cu flori colorate la geamuri, magazinele si galeriile de arta, Piazza del Duomo cu cladirile sale istorice, privelistea minunata asupra dealurilor Toscanei si forfota turistilor …. toate aceastea transforma San Gimignano intr-unul dintre cele mai frumoase orasele medievale din Toscana.
Supranumit “Orasul Turnurilor Frumoase”, acest satuc incantator face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO inca din anul 1990. Se afla pe un deal ce domina Valea Raului Elsa, la jumatatea distantei dintre Florenta si Siena si a devenit faimos datorita arhitecturii medievale fascinante si a turnurilor sale care se ridica deasupra tuturor cladirilor, oferind o priveliste de vis asupra orasului si a vailor inconjuratoare.
Pe langa stradutele absolut incantatoare pline de flori si buticuri cochete, in San Gimignano poti vizita Domul, Palazzo Comunale si Collegiata (fosta catedrala a satului), poti urca in Turnul Grossa, cel mai inalt dintre turnuri de unde ai cea mai buna vedere asupra orasului, te poti bucura de o inghetata delicioasa in Piazza della Cisterna, de un pranz la unul dintre multele restaurante cu specific, te poti plimba pe zidurile Fortaretei Montestaffoli si poti degusta vinul local.
San Gimignano si-a inceput viata in secolul 10 si a fost numit dupa Episcopul Modenei, St. Gimignano, care se spune ca a salvat satul de hoardele barbare. Orasul s-a dezvoltat foarte mult in timpul Evului Mediu gratie “Via Francigena”, ruta pelerinilor care trecea pe aici. Una dintre sursele de bogatie ale orasului in timpul Evului Mediu a fost cultivarea sofranului toscan, din profitul caruia s-a finantat constuctia caselor cu turnuri ce apatineau comerciantilor de sofran.
Aceasta prosperitate a condus la patronizarea artistilor ale caror picturi si sculpturi decoreaza manastirile si bisericile din oras. In anul 1199, San Gimignano a devenit o municipalitate libera luptand impotriva episcopilor din Volterra si din imprejurimi. In urma acestei lupte pentru putere, oraselul s-a divizat in doua fractii, una condusa de familia Ardinghelli si cealalta condusa de familia Salvucci.
Pe data de 8 mai 1300, Dante Aligheri a venit in San Gimignano ca ambasador al Ligii Guelph in Toscana. Cativa ani mai tarziu, populatia de aici s-a redus semnificativ datorita Mortii Negre care a dus la o criza puternica, care, in final, s-a incheiat cu supunerea orasului Florenta. In secolele ce au urmat, San Gimignano a depasit declinul, iar frumusetea si importanta sa culturala, impreuna cu patrimoniul agricol au fost recuperate.
Constructia faimoaselor turnuri dateaza din secolele 11 si 13, iar arhitectura orasului este influentata de orasele Pisa, Siena si Florenta.
In fiecare an, in luna iunie, in cel de-al treilea weekend, San Gimignano este gazda Festivalului Medieval de Costume. Strazile si pietele orasului devin intesate de cavaleri, standuri cu mancare (ce ofera produse traditionale precum ulei de masline, vin si sofran) si mici targuri cu produse mestesugaresti. Menestreli, muzicieni, artisti de strada si arcasi, calareti in costume medievale, o parada a personajelor si un turneu cavaleresc te vor face sa te bucuri din plin de aceasta sarbatoare.
In San Gimignano te poti delecta cu celebrul vin alb Vernaccia di San Gimignano, unul dintre cele mai cunoscute vinuri albe din Italia si cu pinolata, un desert propriu facut din frisca si seminte de pin. In sezon aici poti manca preparate din ciuperci si trufe aromate, care sunt culese de pe dealurile din apropriere.
Daca vii cu masina in San Gimignano trebuie sa ai grija sa parchezi doar pe locurile destinate turistilor, care sunt marcate cu albastru. Parcarea costa 2 euro/ora.
Pe curand!