Castelul Huniazilor. Un castel desprins din povesti.

Dupa o scurta calatorie la Manastirea Prislop ne-am oprit la Hunedoara sa vedem Castelul Corvinilor. Citisem despre el diferite articole si intotdeauna mi s-a parut ca e prea frumos ca sa fie adevarat. Intr-adevar este superb si are o arhitectura specifica castelelor din povesti. Dupa parerea mea este unul dintre cele mai frumoase castele de la noi din tara, foarte bine conservat in interior avand in vedere ca dateaza de acum 600 de ani. Inca se fac restaurari in exterior, semn ca autoritatile vor sa pastreze aceasta minunatie din Transilvania.

Existenta unei fortificatii pe actualul amplasament al castelului este amintit odata cu secolul XIV. Aceasta posesiune a familiei de Anjou intra in proprietatea familiei Corvin in anul 1409, sub forma unei donatii care cuprindea cetatea si domeniul Hunedoarei. Iancu de Hunedoara amplifica constructia existenta in secolul XIV, in urma a doua etape de constructie, rezultand o noua incinta, prevazuta cu 7 turnuri de aparare si construieste in mare parte capela, palatul propriu-zis, turnul scarii spirale si latura de sud. Dupa moartea acestuia, fiul sau, Matei Corvin, unul dintre cei mai straluciti regi ai Ungariei medievale, realizeaza Loggia Matei, finalizeaza capela, Sala Dietei si continua lucrarile de infrumusetare ale castelului.Castelul HuniazilorIn secolul XV, castelul ramane un exemplu singular de resedinta nobiliara fortificata pentru zona Transilvaniei. Familia Corvin stapaneste castelul si domeniul Hunedoarei pana in anul 1508, dupa care urmeaza diversi proprietari, pana in secolul XVIII, cand intra in proprietatea Imperiului Habsburgic si castelul devine sediul administratiei minelor si depozit al produselor de fier.Transformarea sa in muzeu in anul 1974 este precedata de o alta etapa de restaurare si consolidare, aceste lucrari continuand dupa anul 1997 si pana in prezent.Capela este considerata una din partile reprezentative pentru secolul XV, reprezentand un mix intre stilul romanic si moda gotica tarzie. Interventiile plasate la inceputul secolului al XVII au afectat arhitectura originala a capelei. Pictura existenta in Evul Mediu a fost in mare parte deteriorata, fragmente din aceasta putandu-se observa in zona altarului si a intrarii.

Loggia Matei ramane una dintre cele mai timpurii manifestari ale artei Renasterii in Transilvania, prin terasele deschise suprapuse si pictura in fresca ce decoreaza interiorul loggiei. Aceasta pictura laica, unica in Transilvania ilustreaza legenda familiei Corvinilor.Fantana este adapostita de o curte interioara, datand inca de la jumatatea secolului XV. De saparea acestei fantani sunt legate o inscriptie si o legenda, prima fiind incastrata in contrafortul capelei, scrisa cu caractere arabe vechi. Traducerea acesteia este: „Eu Hasan, am pus aceasta inscriptie in vremea cand am fost rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica”.Sala Dietei reprezinta un spatiu dedicat ceremoniilor, realizata in stil gotic tarziu, la inceputul secolului XV. Forma sa actuala se datoreaza restaurarilor din perioada 1956-1968. In prezent aici au loc nunti sau petreceri.Aripa Bethlen a fost construita in prima jumatate a secolului XVII intre turnul vechi de poarta si turnul tobosarilor, peste zidurile de incinta mai vechi. Este compusa din dormitoare la parter si o sufragerie la etaj. In secolul XIX i s-a adaugat o galerie, lucrata dupa canoanele arhitecturii neogotice.In fiecare an, in ultima decada a lunii iulie, la Castelul Corvinilor are loc festivalul medieval „Zilele Castelului”, manifestare ce se intinde pe durata a 3 zile si are ca scop readucerea la viata a vremurilor de glorie ale castelului, a obiceiurilor si stilului de viata medieval. Pe parcursul festivalului se desfasoara lectii de dans medieval, concerte de muzica, proiectii de film, prezentari de arme, lupte aprige, turnire cavaleresti, demonstratii de tir cu arcul si aruncare cu sulita, prezentare de arme si armuri, iar in curtea interioara a castelului au loc proiectii de filme in aer liber.Castelul Huniazilor este deschis de marti pana duminica intre orele 09.00-20.30 si lunea intre 12.00 si 20.30. Pretul unui bilet in sezon (perioada verii) este de 30 lei.

Pe curand!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s