Anul acesta ne-am hotarat sa petrecem Ziua Indragostitilor intr-o frumoasa capitala europeana. Destinatia aleasa? Viena. A fost o decizie minunata intrucat m-am indragostit pe loc de acest oras superb. Cladirile cu arhitectura impresionanta, palatele cu povestile Printesei Sissi, oamenii extrem de prietenosi, mancarea delicioasa, magazinele, strazile curate, toate acestea transforma Viena intr-una dintre cele mai frumoase capitale europene.Am plecat din Bucuresti vineri dimineata, la ora 08:00, cu cursa companiei Tarom si la ora 08:30 eram deja pe aeroportul din Viena (asta din cauza diferentei de fus orar). De aici ne-am achizitionat un abonament pe 3 zile (costa 27 euro) care include calatorii nelimitate la toate mijloacele de transport in comun, inclusiv cu trenul expres CAT, ce face legatura intre aeroport si statia de metrou Landstraße. Expresul soseste din jumatate in jumatate de ora si in 16 minute ajungi la Landstraße, de unde ai legaturi cu toate liniile de metrou. Ne-am cazat la hotelul K+K Maria Theresia, la 3 minute de mers pe jos de statia Volkstheater, ce a fost alegerea perfecta: pozitionare centrala, servicii impecabile, camera spatioasa si extrem de curata, personal ospitalier si mic dejun copios. Dupa ce ne-am cazat, am iesit sa exploram strazile Vienei.
A fost pentru prima data cand nu ne-am propus sa vizitam ceva anume, cand nu am avut un itinerariu stabilit dinainte …. pur si simplu am vrut sa ne pierdem pe strazile din capitala Austriei. Ne-am inceput plimbarea pe MariahilferStraße (care se afla la 2 minute de hotel), am colindat cateva magazine, dupa care am mers spre Karlsplatz, unde am descoperit o piata senzationala. Se numeste Naschmarkt si este un adevarat deliciu. Nu exista lucru pe care sa nu il gasesti aici: de la stridii si icre negre, la fructe si legume proaspete, zeci de feluri de fresh-uri, produse de panificatie imbietoare, sute de feluri de condimente si seminte, alimente bio, dar si multe vinarii intime care te ademenesc cu produsele lor.
Ne-am continuat plimbarea spre Stephanplatz, cea mai importanta piata si inima orasului, unde se afla si impunatoarea Catedrala Sf. Stefan, o constructie remarcabila in stil gotic si unul dintre simbolurile Vienei. Exteriorul este alcatuit din ziduri de calcar, impodobite cu statui complexe si turnuri inalte cu spire elaborate; elementul cel mai fascinant fiind acoperisul decorativ, din tigla colorata ce formeaza vulturul imperial cu doua capete, precum si stemele Vienei si Austriei.
Interiorul este la fel de opulent si se remarca prin coloane gotice, picturi, altare, capele si prin tezaurul impresionant ce cuprinde relicve ornate cu aur si pietre pretioase, texte liturgice, carti si vesminte bisericesti. Pentru un plus de spectaculozitate poti urca cele 343 de trepte pana in turn, de unde ai o priveliste panoramica asupra Vienei. Catedrala Sf. Stefan este deschisa zilnic intre orele 10.00 si 16.30, iar pretul unui bilet este de 6 euro.
De la catedrala am pornit catre cheiul Dunarii si am continuat pe faimoasa strada Ring, un bulevard mare, cu cladiri deosebite, atat ca marime, cat si ca arhitectura, o zona perfecta pentru o plimbare romantica.
Dupa vreo 20 de minute de mers pe jos, am lasat Opera pe partea dreapta si am ajuns in fata portilor de la Palatul Hofburg unde am pasit in universul fascinant al Elisabetei. Aici am vizitat rand pe rand camerele ce alcatuiesc apartamentele regale, colectiile de argintarii si portelanurile absolut uimitoare, indrumati fiind de audio-guide-ul in limba romana ce ne-a povestit pas cu pas viata celei mai iubite imparatese din Austria.
Sissi a ramas in cultura populara drept cea mai frumoasa si aclamata imparateasa, expozitia prezenta aici reflectand viata privata a acesteia, obsesia de a ramane mereu frumoasa si zvelta, evadarea in cultul frumusetii, performantele sale sportive, poezia, dar si revolta ei impotriva ceremoniilor de la curtea regala.
Muzeul prezinta viata agitata a legendarei imparatese, incepand de la copilaria lipsita de griji din Bavaria, logodna cu imparatul austriac, moartea a doi dintre copii si continua pana la asasinarea sa din anul 1989 de la Geneva. Aici poti admira replici ale celebrelor sale rochii, portrete celebre, cutia cu acuarele, farmacia de voiaj, setul de bijuterii de doliu purtate la moartea fiului ei, Rudolf, mantaua neagra cu pene de egreta cu care a fost acoperita dupa ce a fost ucisa si masca mortuara.
Palatul este deschis zilnic intre orele 09.00 si 17.00 si am optat pentru biletul combinat Sissi (costa 36 euro de persoana) ce include vizita la Apartamentele Imperiale, Muzeul Sisi, Colectia Imperiala de Argintarie din cadrul Palatului Hofburg si turul mare de la Palatul Schonbrunn.
De aici ne-am indreptat spre Museums Quartier, unul dintre cele mai mari cartiere culturale din lume, situat la granita cu orasul vechi, pe locul fostelor grajduri regale. Aceasta zona combina muzee de arta (precum Muzeul Leopold si Muzeul de Arta Moderna), expozitii moderne, restaurante, cafenele si magazine, toate invaluite intr-o ambianta post-moderna, alcatuita dintr-un mix de cladiri baroce si moderne. Cea de-a doua zi in Viena ne-am inceput-o la Biserica St. Charles din Karlsplatz, un edificiu religios superb, cu o cupola absolut fermecatoare. Aceasta a fost ultima lucrare a celebrului arhitect baroc Johann Bernhard Fischer von Erlach si este dedicata protectorului Imparatului habsburgic, Sfantul Charles Borromeo. Biserica este deschisa de luni pana sambata intre orele 09.00 si 18.00 si duminica intre orele 12.00 si 18.00. Pretul unui bilet este 8 euro.
Am pornit apoi spre celebrul bulevard MariahilferStraße pentru a ne delecta cu o sesiune de shopping, iar seara ne-am petrecut-o in Grinzing, un cartier dragut, situat la periferia Vienei, unde gasesti taverne specifice locului, foarte primitoare, cu mancare pur si simplu delicioasa. La Grintzig ajungi cu tramvaiul 38.
Duminica dimineata ne-am indreptat spre Palatul Schönbrunn, aflat la statia de metrou cu acelasi nume, unde am admirat cele 40 de Apartamente Imperiale (Grand Tour). Si de aceasta data am fost insotiti de audio-guide-ul in limba romana, care ne-a oferit detalii fascinante despre membrii casei regale. Odinioara, resedinta de vara a familiei imperiale, Palatul Schönbrunn este unul dintre cele mai frumoase complexe arhitectonice in stil baroc din Europa si locul in care s-a nascut in 1830 imparatul Franz Joseph, cel care s-a casatorit cu frumoasa Sissi.
Palatul are 1441 de incaperi, din care doar 40 pot fi vizitate. Cele mai frumoase camere sunt Sala Oglinzilor in care a concertat Mozart pe vremea cand era un copil-minune, la varsta de numai sase ani, Cabinetul Chinezesc unde Maria-Theresa isi tinea sedintele secrete cu cancelarul de stat, printul Kaunitz, Camera Vieux-Lacque in care a tinut conferinte insusi Napoleon, Salonul Chinezesc unde imparatul Karl I a semnat in 1918 abdicarea sa de la tron (sfarsitul monarhiei), Camera Millionen, lambrisata cu lemn de trandafir si decorata cu valoroase miniaturi aduse din India si Persia si una dintre cele mai frumoase incaperi rococo din toate timpurile si Marea Galerie ce a gazduit Congresul Vienez din 1814/15, iar astazi serveste la ocazii speciale drept decor al primirilor oficiale la nivel de stat.
Palatul este deschis zilnic intre orele 08.00 si 17.00 si te sfatuiesc sa optezi pentru biletul combinat Sissi (costa 34 euro de persoana) care include turul mare de la Palatul Schönbrunn, vizita la Apartamentele Imperiale, Muzeul Sissi si Colectia Imperiala de Argintarie din cadrul Palatului Hofburg.
Gradinile si faimoasa Gradina Zoologica nu s-au aflat pe lista noastra intrucat vremea nu era prea prielnica plimbarilor in aer liber. Ne-am oprit in schimb la Cafe Residenz, chiar in fata palatului, unde ne-am delectat cu prajituri si cafea. Iti recomand o cafea Sissi, acompaniata de un strudel cu mere.
Ultimul obiectiv pe lista noastra a fost Parlamentul, una dintre cele mai spectaculoase cladiri din capitala Austriei, construita in stil gotic de catre Friedrich Schmidt. In fata acesteia se afla un targ cu bunatati si un patinoar imens, asa ca am petrecut ceva timp admirand peisajul, in compania unui pahar de vin fiert :).
Travel Tips:
- Mergi intr-o seara in cartierul Grinzing si savureaza o masa copioasa traditionala: un snitel vienez sau o friptura de vita cu sos sunt alegeri minunate.
- Daca vrei sa faci shopping in Viena sa stii ca nu ai prea mult timp la dispozitie. Magazinele sunt deschise de luni pana sambata doar intre orele 10.00 si 18.00, iar duminica totul este inchis.
- Daca vrei sa vizitezi cele mai renumite palate ale Vienei te sfatuiesc sa alegi biletul combinat Sissi. Costa 36 euro de persoana si include turul mare de la Palatul Schonbrunn, vizita la Apartamentele Imperiale, Muzeul Sissi si Colectia Imperiala de Argintarie din cadrul Palatului Hofburg.
- Atat in Palatul Hofburg, cat si in Palatul Schonbrunn fotografiatul este interzis. Pozele folosite in articolul meu sunt luate de pe site-ul oficial.
- Pe o straduta paralela cu MariahilferStraße vei gasi pub-ul Centimeter. Au cele mai bune coaste!
- Daca petreci mai multe zile in Viena iti recomand sa iti achizitionezi un abonament pe 3 zile (costa 27 euro) care include calatorii nelimitate la toate mijloacele de transport in comun, inclusiv cu trenul expres CAT, ce face legatura intre aeroport si statia de metrou Landstraße.
- Mergi in piata Naschmarkt si bucura-te de atmosfera boema, in compania unui pahar de vin. Sambata este deschis si Targul de Antichitati.
- Daca timpul iti permite viziteaza si Muzeul Albertina, unde se afla o expozitie cu lucrari semnate Picasso si Monet.
- Casa lui Mozart este foarte aproape de Catedrala Sf. Stefan. Merita sa mergi daca ai timp!
- Daca vizitezi Viena vara, alege sa te distrezi o zi in Prater. Am auzit ca este foarte frumos.
Pe curand!