Cetatea Rasnov

Am fost la Rasnov atat vara, cat si iarna trecuta, cand zapada era deja cernuta peste zidurile cetatii. Am urcat pe jos (poti alege sa urci cu trenuletul) pe o aleea pietruita, strajuita de copaci batrani. Drumul nu este deloc anevois, din contra, este o placere sa respiri aer curat de munte si sa privesti padurea de brazi.

Cetatea Rasnov este una dintre cele mai bine conservate Cetati Taranesti din Transilvania. Se numeste Cetate Taraneasca intrucat singura ocupatie a constructorilor era agricultura. Prima mentiune a acesteia dateaza inca din anul 1335, cand Tara Barsei a fost pustiita din cauza invaziei tatarilor, Cetatea de pe Tampa si Cetatea Rasnovului fiind singurele locuri ramase necucerite.

Cetatea rezista eroic si la asediul turcilor din anul 1421 si in campaniile otomane din 1436 si 1441. In timpul catastrofelor naturale sau invaziilor militare locuitorii au reusit sa supravietuiasca datorita refugierii in cetatea de la poalele Postavarului. Asezata pe o stanca abrupta, cetatea este accesibila numai pe latura rasariteana. Arhitectura este simpla, apropiata de constructia caselor obisnuite, fortificarea urmarind doar eficienta apararii dealului. Aerul medieval se pastreaza si astazi dupa mai bine de 500 de ani de existenta.

Cetatea este alcatuita dintr-o incinta exterioara amplasata in fata zidului estic al cetatii, marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat, si dintr-o incinta interioara care este inconjurata de zidurile si turnurile cetatii. Curtea interioara este presarata cu carari inguste de piatra, ce serpuiesc printre casele acoperite cu tigla. Ruinele a peste 30 de case care odata ii adaposteau pe locuitorii asezarii triumfa astazi in interiorul cetatii. O parte dintre ele sunt transformate in magazine de suveniruri si ademenesc vizitatorii. Printre casele existente se numara scoala, capela sau locuinta preotului.

Marele dezavantaj al Cetatii Rasnovului era lipsa alimentarii cu apa. Cand asediile se prelungeau, iar rezervele de apa erau pe terminate, locuitorii cetatii se furisau noaptea pe poarta principala si aduceau apa de la un izvor secret, cunoscut doar de ei. O singura data cetatea a fost nevoita sa capituleze, in martie 1612 pe vremea principelui Gabriel Bathory cand trupele inamice au blocat accesul la izvorul de apa. Pe 3 aprilie 1612, dupa negocieri cu principele, fruntasii comunitatii rasnovene au fost nevoiti sa predea cetatea. Rasnovul a reluat stapanirea in iunie 1613. Pentru ca s-a dovedit necesara existenta unei fantani, in perioada 1623-1640 a fost sapat un put cu o adancime de 146 m, care a fost folosit pana in 1850.

Cetatea Rasnov a fost restaurata pentru ultima data acum 50 de ani si este uimitor cat de bine poate sa se mentina. Cetatea a intrat si in industria cinematografiei romanesti, fiind decorul preferat al regizorului Sergiu Nicolaescu pentru filmele sale istorice „Dacii” si „Nemuritorii”. In 1967 este realizat tot aici filmul „Columna”, in regia lui Mircea Dragan, film nominalizat la Globurile de Aur si Oscar.

In interiorul cetatii poti vizita Muzeul de Arta Feudal in care sunt expuse armuri, arme, mobilier de epoca, porturi specifice secolului dar si cateva obiecte mai neobisnuite pentru timpul nostru, cum ar fi: o masca de tortura si un jug pentru transportarea prizonierilor. Poti sa cumperi suveniruri sau sa iti testezi princeperea la tirul cu arcul. In rest este suficient sa te plimbi pe stradutele micute ale cetatii si sa admiri privelistea frumoasa asupra imprejurimilor.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s