Am vizitat multe castele in calatoriile mele, insa nimic nu se compara cu sentimentul pe care il am atunci cand ajung la Castelul Peles, o adevarata comoara a tarii noastre si unul dintre cele mai importante si mai frumoase locuri pe care Romania le are de oferit.O plimbare prin parcul ce inconjoara castelul, respirand aerul curat de munte este intotdeauna o relaxare pentru mine, dar aventura incepe cu adevarat abia atunci cand pasesc in interior. Bogatia, opulenta, comorile arhitecturale, picturile, vitraliile si fiecare obiect luat in parte ma fac sa ma simt ca intr-o frumoasa poveste cu printi si printese.
Castelul Peles a fost construit la initiativa regelui Carol I, care s-a indragostit atat de mult de peisajul salbatic al zonei incat a hotarat sa puna aici piatra de temelie a unui castel. Astfel, in anul 1872 au fost demarate lucrarile, dupa planurile arhitectului german Wilhelm Doderer. Din punct de vedere arhitectural, castelul are multe elemente specifice stilului neorenasterii germane, avand caracter de unicat si reprezinta unul dintre cele mai importante monumente de acest fel din Europa.
Castelul a fost inaugurat in anul 1883 si de-a lungul vremii a gazduit numeroase personalitati: regi si regine, scriitori si muzicieni, cu totii fiind fermecati de frumusetea si bogatia acestuia. Cea mai importanta vizita a fost in anul 1896 cea a lui Franz Joseph, imparat al Austro-Ungariei, prilej pentru care a fost amenajat Apartamentul Imperial.
Pe langa castel au fost construite mai multe cladiri adiacente cum ar fi: Pelisorul, Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica si Vila Sipot. Datorita uzinei electrice propii, Pelesul a fost primul castel electrificat din Europa.
Dupa anul 1900, resedinta a fost imbunatatita, adaugandu-se un etaj si turnul principal, cladirea avand in prezent 160 de camere, 30 de bai si o suprafata totala de 3.200 mp. Incaperile adapostesc colectii nestemate de tablouri (printre cele mai importante din Europa) si o bogata colectie de arme, cu peste 4.000 de exemplare europene si orientale, ce apartin secolelor XIV-XVII.
Pelesul a avut o importanta deosebita pentru istoria tarii noastre. Aici s-a nascut, in 1893, regele Carol al II-lea, primul rege al dinastiei nascut pe pamant romanesc si primul botezat in religia ortodoxa. In anul 1921, la Foisor, s-a nascut fiul sau, Regele Mihai I si a avut loc nunta principesei Ileana, la care au participat numeroase personalitati. In anul 1953, Pelesul devine muzeu si este deschis publicului.
Turul castelului incepe in Holul de Onoare, cea mai somptuoasa sala de receptie, cu pereti lambrisati in lemn de nuc, tapetati cu basoreliefuri si numeroase statuete. A fost amenajat de Karel Liman in 1911 si se inalta pe trei niveluri in centrul corpului principal al castelului. Un lucru aparte il constituie plafonul mobil din sticla, actionat cu ajutorul unui motor electric ce oferea vizitatorilor regelui posibilitatea de a admira cerul in noptile de vara. Este o incapere absolut uluitoare care poate fi admirata cel mai bine de la etajul 1.
Urmeaza apoi Sala de Arme, decorata in stilul neorenasterii germane, cu peretii decorati cu lambriuri de lemn de stejar si plafon casetat cu steme si devize in limba latina, unde se mai poate vedea si astazi o mare parte din colectia de arme a Regelui Carol I. Colectia cuprinde peste 4.000 de exponate, piesa de rezistenta fiind fara indoiala armura completa pentru cal si cavaler, unica in Romania, cu o greutate de 120 kg.
In imediata apropiere se afla Cabinetul de lucru al Regelui Carol I, ale carui ferestre sunt decorate cu vitralii frumoase ce reprezinta steme ale cantoanelor. Aici poti observa un pupitru destinat audientelor scurte, dar si un spatiu dedicat audientelor mai lungi, in care interlocutorii puteau sta jos. De aici se intra in Biblioteca Regala, una dintre atractiile principale ale castelului. Pe langa faptul ca adaposteste carti rare, cu coperti de piele si gravate cu litere de aur, aceasta este prevazuta cu o usa secreta ascunsa in spatele unui raft cu carti prin care regele se putea refugia in diverse incaperi ale castelului. Tare, nu?
Am intrat apoi in Sala veche de Muzica, o incapere absolut superba, transformata dupa anul 1905, la dorinta Reginei Elisabeta, in salon pentru serate literare. Aceasta adaposteste picturi pe panza ce ilustreaza vechi basme germane versificate de insasi Regina si semnate cu pseudonimul Carmen Sylva si vitralii magnifice ce infatiseaza legende populare romanesti. Mobilierul este sculptat in lemn de tek si a fost un cadou din partea maharajahului de Kapurtala. In sala poti vedea mai multe instrumente muzicale, insa in primul rand se remarca harpa care troneaza in mijlocul camerei.
Sala Florentina deschide suita celor trei sali de receptie ale Castelului Peles si impresioneaza vizitatorii prin plafonul casetat, lucrat in lemn de tei aurit, cele doua candelabre imense si oglinda, produse de celebrele ateliere venetiene Murano. Usile din bronz, caminul monumental, masa cu blatul din marmura machetata in stil baroc italian si cele doua cabinete de lemn de abanos incrustate cu pietre semipretioase completeaza si ele cu succes valoarea deosebita a acestei incaperi.
De aici se intra in Sufragerie, opera atelierelor germane Auguste Bembe din Mainz, mobilierul fiind realizat din lemn de nuc si frasin cret. Remarcabila este masa extensibila pentru 36 de persoane, inconjurata de scaune capitonate cu piele de Cordoba.
Ultima dintre cele trei sali de receptie este Sala Maura, proiectata de arhitectul francez Andre Lecomte de Nouy, care a incercat prin decoratiuni sa se apropie de Palatul Alhambra. Aici plafonul si peretii sunt impodobiti cu arabescuri din stuc aurit, iar pe fundal se remarca o fantana din marumura de Carrara.
Turul parterului se incheie cu Salonul Turcesc, ce gazduieste o colectie de vase turcesti si persane si Sala de Teatru, decorata in stil Ludovic al XIV-lea ce poate gazdui pana la 60 de persoane.
Urcand la etajul I, am intrat prima data in Apartamentul Regal, construit in 1883 si modificat in anul 1905 de catre Karel Liman. Este compus din dormitor, garderoba, sala de toaleta si baie, sala pentru micul dejun si sala de garda. Dormitorul este locul in care s-a stins din viata regele Carol I in anul 1914, la varsta de 75 de ani. Deasupra patului matrimonial se afla expus portretul Principesei Marioara, unicul copil al primului cuplu regal, decedat la varsta de 4 ani.
Vizita se continua cu Apartamentul rococo, amenajat pentru a gazdui oaspeti de rang inalt ai familiei regale si cu Apartamentul Imperial, amenajat special pentru al gazdui pe imparatul Franz-Josef, invitat la jubileul de 40 de ani de domnie a regelui Carol I.
Asa s-a incheiat incursiunea noastra in atmosfera magica de la Peles. O experienta incredibila pe care obisnuim sa o repetam la o anumita perioada de timp. Si asta pentru ca ne place atat de mult!!!
Ce trebuie sa stii inainte de a vizita Castelul Peles?
- Castelul se poate vizita doar in cadrul tururilor ghidate.
- Exista doua variante de tururi din care poti alege: Expozitia de baza care include doar vizita parterului ce costa 30 lei sau Turul optional care include parterul (spatiile istorice) si etajul 1 (spatiile destinate oaspetilor regali), ce costa 60 lei. Noi am ales ultima varianta.
- Daca doresti sa faci fotografii inauntru trebuie sa platesti o taxa de 35 lei si vei primi o legitimatie pe care trebuie sa o porti la vedere.
- Daca alegi Turul optional poti vizita castelul de miercuri pana duminica intre orele 09.15 si 15.30 (ultimul acces).
- Daca alegi expozitia de baza atunci poti vizita Pelesul de marti pana duminica intre 09.15 si 16.15 (ultimul acces).
- Terasele pot fi vizitate zilnic, pana la ora 17:00.
- Biletele se achita doar cu numerar, plata cu cardul nefiind acceptata.
Pe curand!