Castelul Peles. O comoara a tarii noastre.

Am vizitat multe castele in calatoriile mele prin tara si prin Europa, insa nimic nu se compara cu sentimentul pe care il am cand ajung la Castelul Peles. De fiecare data revin aici cu aceeasi placere si entuziasm, dornica sa explorez fiecare coltisor. Castelul Peles din Sinaia este o adevarata comoara a tarii noastre si unul dintre cele mai importante si mai frumoase locuri pe care Romania le are de oferit. O plimbare prin parcul ce inconjoara castelul, respirand aerul curat de munte este intotdeauna o relaxare pentru mine. Iar aventura incepe cu adevarat atunci cand pasesc in interior. Bogatia, opulenta, comorile arhitecturale, picturile, vitraliile si fiecare obiect luat in parte ma fac sa ma simt ca intr-o frumoasa poveste cu printi si printese.

Castelul Peles a fost pentru mult timp resedinta de vara a regilor Romaniei. A fost construit la initiativa regelui Carol I, care s-a indragostit atat de mult de peisajul salbatic al zonei incat a hotarat sa puna aici piatra de temelie a unui castel. In 1872 au fost demarate lucrarile, dupa planurile arhitectului german Wilhelm Doderer. Din punct de vedere arhitectural, castelul are multe elemente specifice stilului neorenasterii germane, avand caracter de unicat si reprezinta unul dintre cele mai importante monumente de acest fel din Europa.

Castelul a fost inaugurat in anul 1883 si de-a lungul vremii a gazduit numeroase personalitati. Regi si regine, scriitori si muzicieni, cu totii au fost fermecati de frumusetea si bogatia castelului. Cea mai importanta vizita a fost in 1896 cea a lui Franz Joseph, imparat al Austro-Ungariei, prilej pentru care a fost amenajat apartamentul imperial.

Pe langa castel au fost construite mai multe cladiri adiacente cum ar fi: Pelisorul, Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica si Vila Sipot. Datorita uzinei electrice propii, castelul Peles a fost primul castel electrificat din Europa.

Dupa anul 1900 resedinta a fost imbunatatita, adaugandu-se un etaj si turnul principal. Cladirea are in prezent 160 de camere si 30 de bai, totalizand o suprafata de 3200 mp. Incaperile sale adapostesc colectii nestemate de tablouri, printre cele mai importante din Europa si o bogata colectie de arme, cu peste 4000 de exemplare europene si orientale, din secolele XIV-XVII.Pelesul a avut o importanta deosebita pentru istoria tarii noastre. Aici s-a nascut, in 1893, regele Carol al II-lea, primul rege al dinastiei nascut pe pamant romanesc si primul botezat in religia ortodoxa. In anul 1921, la Foisor, s-a nascut fiul sau, Regele Mihai I. Tot in acelasi an are loc la Peles nunta principesei Ileana, la care participa numeroase personalitati ale vremii, inclusiv Nicolae Iorga. In anul 1953 Pelesul devine muzeu si este deschis publicului. Castelul Peles se viziteaza in proportie de 35%. Vizitatorii pot admira grandiosul Hol de Onoare, tapetat cu basoreliefuri si statuete, Biblioteca Regala cu usa secreta prin care regele se refugia in diverse incaperi ale palatului, Salile de Arme care adapostesc exponate pretioase, Sala de Muzica, transformata in salon de serate muzicale la dorinta Reginei Elisabeta, Sala Florentina sau Marele Salon care impresioneaza prin plafonul sculptat in lemn de tei, aurit si cele doua mari candelabre, Sala Maura, cu fantana din marmura de Carrara, Sala de Teatru, Sala de Concerte, Apartamentul Imperial, Sala de Consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria, Salonul Turcesc si Dormitorul Regal, luminat de un candelabru din cristal de Boemia.

Mai multe detalii despre Muzeul Peles, informatii privind programul de vizitare si tarife gasesti pe site-ul oficial.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s