Mausoleul Eroilor de la Marasesti

Duminica, intorcandu-ne de la Bacau ne-am hotarat sa facem o scurta oprire la Mausoleul Eroilor de la Marasesti. Un monument maiestuos pe care flutura triumfator drapelul Romaniei. Un loc care te face sa tresari de cum ii treci pragul si te duce cu gandul la eroii a caror vieti au fost curmate pentru apararea patriei. Un loc care iti aminteste de patriotism si care te face sa te simti mandru ca esti roman.

Mausoleul se afla la km 202 pe drumul national ce leaga orasul Focsani de Adjud, pe locul in care in vara anului 1917 s-a desfasurat glorioasa batalie de la Marasesti.

Cel mai fastuos din tara si printre dintre cele mai importante din Europa, acest monument este inchinat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Desi inferiori numeric, trupele romane au reusit sa obtina o importanta victorie impotriva trupelor germane, cu pretul vietii a 480 de ofiteri si peste 21000 de soldati. Eroii cazuti in acea zi au fost inmormantati in viile mosierului Ulise Negropontes, pentru ca in anul 1924 sa fie reinhumati in criptele acestui monument.

In cele 154 cripte individuale si 9 cripte comune ale mausoleului sunt ingropati 5073 de soldati si ofiteri. Mausoleul a fost ridicat intre anii 1923 si 1938 dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu. A fost inaugurat oficial pe 18 septembrie 1938. Cu ceasta ocazie a fost emisa si o medalie jubiliara avand un diametru de 60 mm batuta in trei variante: aur argint si bronz avand infatisat, pe revers, in mijloc, Mausoleul Eroilor de la Marasesti.

„Pe aici nu se trece”, au fost cuvintele de atunci ale generalului Eremia Grigorescu, comandantul Armatei 1 Romane. In semn de recunostinta, el a primit ulterior cele mai inalte decoratii si o sabie de samurai pe care au fost gravate cuvintele sale.

Se spune ca Mausoleul Eroilor de la Marasesti impune un respect atat de mare, incat insusi Adolf Hitler, in momentul in care aviatia aliatilor bombarda Valea Prahovei si ameninta Moldova, i-ar fi cerut Maresalului Antonescu sa trimita la Marasesti doua subunitati de antiaeriana care sa apere monumentul.

Monumentul are o forma circulara (30 de metri inaltime si 40 de metri in diametru) si este construit din beton armat placat cu blocuri de andezit. Partea superioara este terminata cu o cupola, „Cupola Gloriei”, a carei baza este flancata de 4 vulturi din granit si inconjurata de o imensa friza in basorelief, cu o suprafata totala de 100 de metri patrati. Trei terase suprapuse conduc spre intrarea in cupola, iar la parterul impresionantului monument se afla criptele care adapostesc osemintele soldatilor si ofiterilor romani. In centrul mausoleului este dispus sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la 21 iulie 1919. Generalul Eremia Grigorescu fost decorat cu Steaua Romaniei si Ordinul Sfantul Gheorghe si Sfanta Ana al Tarului Rusiei si a fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare.

Pe „Culoarul Cavalerilor”, alaturi de maiorul mitralior Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu, se afla si mormantul Mariucai Zaharia, copila de 12 ani din Haret care a ajutat armata romana, transmitand din nucul aflat in spatele casei date despre inaintarea nemtilor, pana in momentul in care a fost doborata de glontul unui lunetist neamt.

In incinta mausoleului a fost amenajat, intr-o cladire separata, un muzeu al luptelor desfasurate pe aceste locuri, care ofera imagini foto-documentare, armament si echipament militar din dotarea armatei romane la vremea respectiva si obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu cazuta in timpul luptelor desfasurate pe valea Susitei.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s