Arbanasi, comoara nealterata a Bulgariei.

La doar 4 km de Veliko Tarnovo, pe un platou inalt se afla satul pitoresc Arbanasi. O comoara a Bulgariei, satul este tinta multor turisti straini fascinati de peisaje rurale nealterate, de climat sanatos si aer curat. Un loc minunat, plin de flori si verdeata, cu gradini frumoase si case de piatra. Un loc in care domneste linistea si care ofera o priveliste superba asupra delului Tsarevets.

Arbanasi a fost atestat documentar pentru prima data in anul 1538 printr-un decret dat de Suleyman Magnificul. In timpul domniei otomane, locuitorii satului Arbanasi aveau ca ocupatii de baza comertul si cresterea animalelor, iar o mica parte dintre ei se ocupau si cu cresterea viermilor de matase.

In secolul 17 satul s-a dezvoltat, devenind un important centru comercial. Comerciantii din Arbanasi au devenit vestiti si faceau comert cu Imperiul Otoman. Casele comerciantilor bogati incepeau deja sa semene cu mici fortarete. Erau ascunse de privirile satenilor, nu aveau balcoane sau terase, aveau gratii la geamuri si intrarile blindate, foarte rezistente. Insa, in ciuda acestor aspecte, pareau bogate si impresionante. Interiorul era bogat decorat cu usi, ferestre, dulapuri, podele din lemn bogat ornamentate, toate acestea demonstrand aptitudinile artistice ale constructorilor din acele timpuri.Caracteristic caselor din Arbanasi era modul in care erau construite; acestea ofereau posibilitatea de a sta in interior pe perioade lungi de timp, exceptie facand situatia in care trebuia sa iesi in curte, la fantana.Un secol mai tarziu, satul a fost jefuit si incendiat de Kardzhalisti (bande de mercenari angajati de Imperiul Otoman). Putinii locuitori ramasi s-au confruntat mai apoi cu o epidemie de holera si mai multe cutremure, fiind nevoiti sa isi caute un loc mai linistit si mai sigur unde sa isi duca existenta.Dupa anul 1810 satul s-a repopulat treptat cand au inceput sa soseasca colonisti din Balcani, dar nu a mai atins faima de altadata. Gloria satului este inca evidenta in multe case si lacasuri de cult, traditiile si obiceiurile fiind inca asociate cu vechii sai locuitori.Cele mai interesante muzee de aici sunt Casa Konstantsaliev, Biserica „Nasterii Domnului” si Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. Situata in centrul satului, Casa Konstantsaliev este unica din punct de vedere arhitectural. Chiar daca dateaza din secolul 17 si a suferit cateva restaurari este una dintre cele mai conservate si bogat decorate case din Arbanasi. Astazi serveste ca muzeu si conduce vizitatorii intr-o calatorie in trecut, mai exact in secolul 19, prezentand modul de viata al locuitorilor, obiceiurile si datinile acestora.Biserica „Nasterii Domnului” este una dintre cele mai vechi biserici din Arbanasi. Este impartita in 3 parti: naosul (zona destinata barbatilor), pronaosul (zona in care au acces doar femeile) si galeriile care inconjoara aceste zone in partea nordica si vestica. Interioarele sunt impresionante, complet acoperite cu fresce.Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” este cea mai mare biserica din Arbanasi si este declarata monument artistic si cultural din anul 1978.Daca vrei sa servesti o masa copioasa, acompaniat de muzica, dansuri si voie buna iti recomand cu caldura restaurantul complexului Izvora. Gradina este superba, plina de verdeata si decorata in stil rustic.

Pe curand!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s