Veliko Tarnovo. Capitala medievala a Bulgariei.

Veliko Tarnovo este un oras pitoresc situat in Bulgaria, la 150 de km de Bucuresti. Asemuit deseori cu Sighisoara este un oras medieval incantator, situat in valea raului Yantra. Descoperirile arheologice dovedesc ca Veliko Tarnovo este unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei, cu o istorie ce dateaza inca de acum 5000 de ani. In anul 1185 orasul a fost declarat capitala, devenind intre secolele 12-14 o fortareata de necucerit si centrul cultural si intelectual al Bulgariei.

Partea veche a orasului te duce cu gandul la trecut, la istoria orasului. Mergand pe strada Gurko sau Samovodskata Charshia (strazile mestesugarilor) ai posibilitatea de a vedea case construite cu mai bine de 200 de ani in urma. Strada pietei este si ea deosebita, fiind mai mult un complex etnografic cu ateliere mestesugaresti, magazine de suveniruri si galerii.

Tot in orasul vechi se afla si numeroase muzee interesante, cum ar fi: Muzeul de Arheologie, Muzeul Renasterii si Adunarii Constitutive, Muzeul de Istorie Contemporana, Casa Sarafkina, Muzeul Casa P. Slaveykov, Hanul Stambolov, Hanul Hadzhi Nikoli.Simbolul acestui oras, un adevarat monument al culturii este fortareata medievala Tsarevets, situata pe varful dealului cu acelasi nume, inconjurata pe trei laturi de raul Yantra. Sapaturile arheologilor arata ca desi, Tsarevets este inconjurat de un zid fortificat pe vremuri nu era o fortareata inchisa ci un adevarat oras medieval, in centrul caruia se impuneau: Palatul, Biserica St. Peka, mai multe cladiri rezidentiale si economice, rezervoare de apa si turnuri de lupta.Situat in partea veche a orasului, Tsarevets este locul vizitat de cei mai multi turisti. Restaurarea acestuia a inceput in anul 1930 si a fost finalizata in anul 1981, cu ocazia implinirii a 1300 de ani de la fondarea statului bulgar. Astazi, drumul catre intrarea principala, cu poarta mareata, zidurile si turnurile impunatoare sunt maiestrit restaurate. In varful dealului Tsarevets triumfa Patriarhia, restaurata in 1981. Dimensiunea si arhitectura acesteia sunt impresionante, avand o iconografie izbitoare ce reprezinta ridicarea si caderea celui de-al doilea imperiu Bulgar. Alaturi se ridica Palatul Regal. Arheologii au descoperit aici fundatia a 470 de cladiri rezidentiale, un han, case ale aristocratilor, 23 de temple si 4 manastiri. S-au descoperit si piese de imbracaminte brodate cu aur si bijuterii de aur ce dateaza din perioada celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Printre cei ce au condus imperiul de la Tsarevets se numara: Asen I, Peter I, Kaloyan, Ivan Asen II, Ivan Alexander, Ivan Shishman.

Pe langa dealurile sale istorice, Veliko Tarnovo este faimos si pentru templele ortodoxe. Una dintre bisericile medievale emblematice este Templul Sfintii 40 de Mucenici, ridicata in onoarea triumfului lui Ivan Asen II. Tarii bulgari Kaloyan, Ivan Assen II, precum si alti membri ai familiilor regale si aristocrate sunt ingropati aici.La Veliko Tarnovo nu ai cum sa te plictisesti. Pe langa numeroasele locuri pe care le poti vizita gasesti multe terase si restaurante cu preparate culinare absolut imbietoare. Noaptea poti petrece intr-unul din cluburile de aici. Preturile sunt mici, iar distractia este garantata!

4 gânduri despre &8222;Veliko Tarnovo. Capitala medievala a Bulgariei.&8221;

  1. Buna Andra,
    Am o intrebare legata de vizitarea orasului, cat timp ti-a luat sa vezi tot ce are Veliko de oferit?
    Eu urmeaza sa plec peste 2 saptamani si vreau sa fiu sigura ca imi ajung 2 zile pentru Veliko si imprejurimi 😀

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s