Vaticanul, unul dintre cele mai sacre locuri crestine din lume, atesta o istorie lunga si impresionanta si un risc spiritual formidabil. Conform legendei, aceasta resedinta papala a fost construita peste mormantul Sfantului Petru. Pozitia Vaticanului, ca un stat suveran in cadrul altui stat, a fost garantata prin Tratatul de la Lateran din 1929, marcat prin construirea unui nou drum, Via della Conciliazione (in traducere, Drumul Reconcilierii) care face legatura intre Basilica Sf. Petru si Castelul Sant’Angelo.
In interiorul Vaticanului vei gasi 11 Muzee Vaticane, cu celebra opera restaurata a lui Michelangelo, Capela Sixtina, Gradinile Vaticane, un loc absolut fermecator, care dateaza din timpurile medievale cand viile si livezile se intindeau pana in partea de nord a Palatului Apostolic si piata cu Basilica Sf. Petru. Vaticanul are propriul post de radio care transmite peste tot in lume, in 29 de limbi, un post de televiziune, cotidian, oficiu postal, magazine, birouri si o editura. Toate sunt foarte bine organizate, datorita unui sistem foarte sofisticat, peste 1.000 de locuitori fiind responsabili pentru buna functionare, de zi cu zi, a acestui centru oficial al crestinismului, desigur sub atenta indrumarea a Papei si sub paza garzii elvetiene.
Muzeele Vaticane au fost fondate sub patronatul a doi papi din secolul 18, Clement XIV si Pius VI. Acestia au fost printre primii care au promovat cultura in randul maselor, prin expunerea unor colectii de arta catre publicul larg. In mod corespunzator, prima cladire din complexul muzeal, Muzeul Pio-Clementine, poarta numele celor doi pontifi. Odata cu trecerea anilor, mai multi papi au contribuit cu diferite opere de arta la imbunatatirea acestui muzeu. Astazi, sunt 11 Muzee Vaticane, care contin capodoperele celor mai mari artisti ai tuturor timpurilor, cum ar fi Capela Sixtina, Capela Beato Angelico, Camerele lui Raphael, Apartamentul Borgia si Loggia.
Muzeele care compun complexul Vaticanului sunt destul de diverse, interesante si merita explorate. Muzeul Egiptean Gregorian a fost fondat in 1839 de Papa Gregory XVI, care a avut un interes deosebit pentru Egipt si prezinta hieroglife din secolul 3 i.Hr. si piese din Mesopotamia apartinand secolului 3 d.Hr. Muzeul Etrusc Gregorian a fost fondat de acelasi papa si cuprinde unelte din perioada pre-romana, cum ar fi o colectie de vase de teracota, dar si o serie de obiecte gasite intr-o necropola, printre care un tron si o trasura. Pinacoteca Vaticanului este unul dintre cele mai noi muzee, deschis in anul 1932 si cuprinde picturi din secolele 12-19 si camere intregi dedicate lucrarilor unor somitati ca Rafael si Caravaggio. Tot aici exista si o colectie unica de icoane din secolele 15-19. Fondat de Papa Pius XI in anul 1926, Muzeul Etnologic Misionar gazduieste aproximativ 800.00o de obiecte de natura religioasa din patru zone geografice: Asia, Oceania, Africa si America.
Cele mai mari colectii ale Muzeelor Vaticane sunt cele de arta antica romana si greaca. Unele dintre obiectele faimoase pot fi gasite in Muzeul Pio-Clementine, cum ar fi statuia lui Laocoon, Apoxyomenos si Apollo del Belvedere, dar si in Muzeul Gregorian Profan, unde vei descoperi cateva replici romane ale unor statui originale grecesti. Unul dintre punctele culminante ale Muzeelor Vaticane sunt cele patru camere, cunoscute sub numele de Camerele lui Raphael. Acestea faceau parte din apartamentul Palatului Pontifical, folosit de Iulius II delle Rovere, si mai tarziu, de succesorii sai. Decorul pictural a fost executat de Raphael si elevii acestuia intre 1508 si 1524.
Datorita talentelor extraordinare ale lui Michelangelo, Capela Sixtina din Vatican a devenit una dintre cele mai renumite galerii de arta din lumea occidentala. Tavanul celebrei capele infatiseaza scene dramatice din geneza, in timp ce Judecata de Apoi este o pictura izbitoare. De parca nu ar fi suficient, peretii laterali sunt acoperiti cu fresce renascentiste, realizate de artisti consacrati si infatiseaza scene biblice si papi contemporani. Capela Sixtina este mai mult decat o suma de minuni artistice, este un simbol al autoritatii papale si locul in care alegerile papale se desfasoara astazi. Din pacate fotografiatul este interzis.
Cea mai mare Biserica Crestina din lume, cuibarita in inima Vaticanului, are o suprafata de 22.000 mp si o capacitate de 20.000 persoane. Basilica Sf. Petru a fost construita din ordinul imparatului Constantin, in jurul anilor 320, in locul in care Sf. Petru a fost martirizat, aproape de Circul lui Nero. Timp de aproape 1.000 de ani, Basilica a crescut si s-a imbogatit, dar a fost deasemenea si un loc atins de hoardele barbare. Prima extindere si reparatie a fost ordonata la jumatatea secolului 15, de catre Papa Niccolo V, care i-a incredintat constructia lui Leon Battista Alberti si ajutorului sau, Bernardo Rossellino. Mai tarziu, Papa Giulio II l-a angajat pe Bramante, care in 1506 a demolat vechea basilica si planuia una noua, cu un plan in forma de cruce greceasca.
Dupa moartea papei si a arhitectului, Rafael a preluat conducerea lucrarilor si a propus un nou plan, sub forma unei cruci latine. Rafael a fost urmat de Baldassarre Peruzzi, si mai tarziu de Michelangelo, care a ales sa se reintoarca la vechiul plan, crucea greceasca. Dupa moartea acestora, Papa Paolo V a impus planul in forma de cruce latina, care a fost realizat de Maderno, cel care s-a ocupat si de fatada pe care o puteti vedea azi. Planul cupolei apartine lui Michelangelo care a reusit sa termine doar temelia acesteia, numita Tamburo.
Giacomo Dalla Porta este cel care a terminat cupola, in conformitate cu desenele lui Michelangelo, in anii 1588-1589. In interior sunt numeroase piese de arta nepretuite pastrate in cele 45 de altare si 11 capele. Exista aproximativ 10.000 mp de mozaic, „Pieta” lui Michelangelo, baldachinul papal si monumentul Urbano VIII, ambele opere ale lui Bernini, monumentul Cristina a Suediei si monumentul Contesei Matilda a lui Canossa; acestea fiind doar cateva dintre cele mai importante piese pe care le poti admira in interior.
Interiorul este impresionant, fiind un loc care iti taie pur si simplu rasuflarea. Poti sta ore intregi sa privesti si sa admiri acest miracol al crestinitatii. Noi am avut noroc si am asistat si la slujba. A fost un dar divin. Dupa ce vizitezi interiorul ia liftul catre cupola; de aici vei avea o priveliste minunata asupra Vaticanului si a imprejurimilor. Iti recomand sa iti achizitionezi biletul online (Muzeele Vaticane si Basilica Sf. Petru). Costa 27.5 euro si iti ofera prioritate la intrarea in muzee, precum si un tur cu ghid. Altfel risti sa stai la coada in jur de 3 ore.
Pe curand!